Cu cât s-a ieftinit laptele, după acordul voluntar dintre retaileri și procesatori

UNSPLASH.COM

Prețul mediu de la raft al laptelui de vacă a continuat să scadă ușor în iunie, cu 2,3% față de mai, arată datele Institutului Național de Statistică.

Aceasta în contextul în care în mai, luna în care a început să se aplice acordul voluntar între retaileri și procesatori privind prețul la lapte, prețul mediu s-a diminuat în medie cu 5,7%. Acordul voluntar prevedea reduceri de minimum 20%, 10% de la procesator și 10% de la retaileri, informează economica.net.

Laptele de vacă costa în luna iunie, în medie, cu 2,3% mai puțin decât în mai, cu 4,21% mai puțin față de decembrie 2022 și cu 14,5% mai mult decât în perioada similară a lui 2022, arată datele Institutului Național de Statistică.

Iunie este a doua lună de aplicare a acordului voluntar între retaileri și comercianți, atuci când toți marii retaileri alimentari și 78% dintre procesatorii din industria lactatelor au anunțat că reduc voluntar cu cel puțin 20% prețurile laptelui de consum ce costa în aprilie peste 7 lei. Reducerea de cel puțin 20% a prețului la raft a fost aplica laptelui de proveniență românească care costa în aprilie peste 7 lei/litru, fără să fie inclus în vreo promoție.

Articolul integral AICI. 

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: