Skip to content
Economie Societate

Cu cât scade salariul unui IT-ist, dacă nu va mai fi scutit de impozit

radiocraiova.ro

IT-iştii vor primi salarii cu 10% mai mici, în cazul în care decidenţii ar hotârî să elimine facilitatea scutirii de impozit pentru acest sector, scrie Adevarul.

IT-iştii sunt printre cel mai bine plătiţi angajaţi din România, salariul mediu la nivel de sector fiind cel mai mare. Astfel, dacă salariul mediu net al unui român era de 3.075 lei, în martie, în sectorul IT (tehnologia informaţiei) acesta se ridica la 7.491 lei. Acest lucru se datorează, pe lângă faptul că IT-ul este o industrie în creştere puternică şi care dă salarii mari din cauză de lipsă de forţă de muncă, şi faptului că angajaţii din acest sector sunt scutiţi de impozitul pe venit de 10%.

" "

Această facilitate a devenit o discuţie de amploare, după ce sâmbătă liderul PNL Ludovic Orban a declarat că nu i se pare normal ca angajaţii din domeniul IT să fie scutiţi de plata impozitului pe venit. Astfel, am decis să calculăm cât ar pierde un IT-ist, dacă ar fi reintrodus impozitul pe venit. Venit brut: 12.000 lei Contribuţii pensie (25%): 3.000 lei Contribuţii sănătate (10%): 1.200 lei Venit net: 7.800 lei

Dacă s-ar reintroduce impozitul de 10%, cei 7.800 lei ar reprezenta baza impozabilă. Impozit pe venit (10%): 780 lei Venit net: 7.020 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *