Cu cât vor crește pensiile din septembrie. Exemplu de calcul

pensie
Sursa foto: Twitter (X) / calculul pensiei

Toate pensiile aflate în plată se vor recalcula din septembrie, oficiali ai Casei de Pensii explicând dea cum se va face recalcularea și cu cât vor fi majorate pensiile.

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a explicat metoda de calcul prin care puteți afla ce pensie mărită veți încasa de la 1 septembrie 2024. Reamintim că la 1 ianuarie s-a făcut o primă majorare a pensiilor, cu 13,8%, iar din luna septembrie 2024, odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a pensiilor, pensiile seniorilor vor crește din nou. Șeful Casei de Pensii a explicat în direct, la Antena 3, cum puteți afla ce pensie o să primiți în luna septembrie, când se va face a doua majorare de pensii.

El a dat drept exemplu un lăcătuș cu un stagiu contributiv de 36 de ani, o lună și 26 de zile îm sistemul public de pensii, la care se adaugă stagiul militar, studiile superioare și șomaj. Acestea din urmă sunt considerate de către Casa de Pensii perioada asimilate. Astfel, el a explicat că această pensia a acumulat pe contributivitate 40 de puncte, la care se adaugă punctele de stabilitate.

„Pe lângă cele 40 de puncte pe care le-a acumulat calculând această pensie exclusiv pe contributivitate o să adunăm și acele puncte de stabilitate”, a spus Daniel Baciu.

Șeful Casei de Pensii a explicat că între 25 și 30 de ani de contributivitate se dau câte 0,5 puncte de stabilitate pentru fiecare an. 0,5 se înmulțește cu 5, iar rezultatul este 2,5 puncte. Apoi urmează perioada între 30 și 35 de ani, unde se acordă 0,75 de puncte pentru fiecare an. Astfel, avem 3,75 de puncte de stabilitate pentru această perioadă. După 35 de ani de contributivitate, se ia în calcul un un punct de stabilitate pentru fiecare an. Așadar, respectivul pensionar, cu 36 de ani de contributivitate, va mai primi încă un punct de stabilitate.

Pensia va crește cu 65%

Conform calculelor prezentate de președintele Casei de Pensii, după cumularea punctelor contributive cu cele de stabilitate, numărul total de puncte va fi, de la 1 septembrie 2024, de 49,67296.

„Dacă adunăm aceste puncte de stabilitate dau 9,5 puncte de stabilitate. Total puncte contributive calculate efectiv pe principiul de contributivitate 40,17296 la care se adaugă și cele 9,5 puncte de stabilitate, rezultă 49,67296 acesta este numărul total de puncte prevăzut de legea 360/2023”, a menționat Baciu.

Drept urmare, în urma recalculării pensiei, pensionarul nostur va încasa, de la 1 septembrie 2024, suma de 4.024 de lei. În condițiile în care pensia pe care o încasează acum este 2.634 de lei, în septembrie va beneficia de o creștere de 65%.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: