Cu ce îi „momește” pe alegători, Jordan Bardella, liderul francez al extremei dreapta

Jordan Bardella si Marine Le Pen
Sursă foto: X

Președintele Rassemblement National (RN), Jordan Bardella, în vârstă de 28 de ani, a dezvăluit pentru Le Parisien planul său de guvernare pentru Franța. Cu condiția, recunoaște el, ca francezii să îi ofere o majoritate absolută și nu relativă „de a acționa”.

Măsuri „de urgență” mai întâi. Reforme mai târziu. Puterea de cumpărare, securitate, imigrație – un bilanț al programului Jordan Bardella

TVA mai mic la 5,5% la energie

„Avem o situație economică, bugetară și financiară catastrofală în țară”, aceasta este observația făcută de candidatul Bardella vinerea trecută, la BFMTV. Pentru a inversa această tendință, Jordan Bardella vrea să restabilească rapid puterea de cumpărare francezilor.

Prima sa măsură ca prim-ministru ar fi, reducerea TVA-ului la 5,5% la energie și combustibil. El intenționează să o includă ca parte a unui proiect de lege de finanțare modificat (PLFR), care ar necesita aprobarea lui Emmanuel Macron și organizarea unei sesiuni parlamentare extraordinare în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris 2024.

Pentru a-l finanța, Jordan Bardella vrea să pună capăt anumitor lacune fiscale (cele din sectorul apărării, în special), să reducă contribuția Franței la bugetul UE cu două miliarde de euro din vară și să lanseze un audit independent al conturilor publice.

Factura de energie electrica si oferta unui pachet de sănătate

A doua măsură de urgență a europarlamentarului Bardella: lansarea „imediată” a negocierilor cu Comisia Europeană pentru a renunța la regulile de tarifare a energiei electrice. Acest lucru ar „scădea facturile cu 30%”, asigură el.

Măsuri RN privind puterea de cumpărare a francezilor ar fi amânate

Pe de altă parte, aplicarea unei alte măsuri emblematice a RN privind puterea de cumpărare a francezilor ar fi amânată. Aceasta implică eliminarea TVA-ului pentru produsele de primă necesitate: „Se va face într-o a doua fază”, a explicat Jordan Bardella.

Scutirea de la impozit a tuturor medicilor pensionați și care încă lucrează

A treia măsură de urgență care ar urma să fie pusă în aplicare de RN ar fi scutirea de la impozit a tuturor medicilor cu angajare combinată și pensionare, pentru a „întări oferta de sănătate pe întreg teritoriul”, începând cu această vară.

Securitate și imigrație: acțiuni imediate

Deloc surprinzător, securitatea și imigrația sunt, de asemenea, printre prioritățile sale. Jordan Bardella vrea să acționeze rapid pentru a răspunde preocupărilor majorității francezilor.

El va propune „din primele săptămâni” restabilirea pedepselor minime pentru infracțiunile legate de droguri și atacurile asupra persoanelor care dețin autoritate publică.

A doua măsură pe care s-ar angaja să o ia în acest timp alocat ar fi suspendarea alocațiilor familiale pentru părinții delincvenților minori recidivisti.

El ar intenționa să depună până la sfârșitul verii, Adunării Naționale, o „lege de urgență” privind imigrația, inclusiv desființarea legii funciare și crearea unui fond de înlocuire a ajutorului medical de stat (AME) care să acopere doar urgentele vitale.

Jordan Bardella s-ar angaja în cele din urmă să faciliteze accelerarea procedurilor de înlăturare a delincvenților și infractorilor străini, în ciuda „obstacolelor administrative și de reglementare” actuale.

În 2022, Marine Le Pen a asigurat că ar fi necesară o reformă a Constituției, pe care RN nu o poate realiza fără aprobarea Senatului sau a Președintelui.

Campania electorală pentru alegerile legislative anticipate

Luni, 17 iunie a.c., Franţa a început campania electorală pentru alegerile legislative anticipate, convocate de preşedintele Emmanuel Macron în urma alegerilor europene, când extrema dreaptă a obţinut un succes răsunător, iar partidul prezidenţial a fost aspru criticat de electorat.

Confruntat cu „ascensiunea naţionaliştilor”, Emmanuel Macron a explicat că doreşte să „dea înapoi” francezilor „alegerea viitorului nostru parlamentar prin vot”, pronunţând dizolvarea Adunării Naţionale, camera inferioară a Parlamentului.

Condusă de Jordan Bardella, lista Adunării Naţionale (RN, extrema dreaptă) a triumfat cu 32% din voturi la alegerile europene, cu mult înaintea candidatei macroniste Valerie Hayer (14,5%) şi a listei socialistului Raphael Glucksmann (14%).

Odată cu dizolvarea legislativului, Emmanuel Macron face „un pariu extrem de riscant”, chiar dacă „cu siguranţă vor exista comportamente de vot foarte diferite” între alegerile legislative şi cele europene, consideră istoricul Jean Garrigues.

”Aceste alegeri îi vor pune pe francezi în faţa unui fapt împlinit: vor ei oare un guvern RN?”, a explicat el.

RN este „gata să exercite puterea”, a declarat lidera de extremă dreaptă Marine Le Pen duminică, înaintea unei reuniuni a biroului executiv cu Jordan Bardella, într-un format care imită un consiliu de miniştri.

Franța este împărțită în 577 de circumscripții legislative, aceleași din 2012

Odată cu dizolvarea Adunării Naționale pronunțată de Emmanuel Macron în seara votului european și alegerile legislative anticipate programate pentru 30 iunie și 7 iulie, circumscripțiile electorale sunt din nou în centrul știrilor politice. Sunt 577 la număr, dintre care 27 se referă la departamente, regiuni și comunități de peste mări și 11 privesc francezi din străinătate, acopera realități teritoriale foarte diferite. În timp ce unele reunesc doar câteva cartiere ale unui oraș mare – Parisul are 18 districte, Marsilia 7 și Lyon 5 de exemplu – altele se referă la un întreg departament metropolitan.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: