Cu ce riscuri se va confrunta omenirea în 2024: Vremea extremă, AI și dezinformarea

BUCURESTI - oameni - strazi
Sursa foto: Inquam / George Călin

Raportul Forumului Economic Mondial, realizat în parteneriat cu Zurich Insurance Group și Marsh McLennan, a identificat riscurile cu care se va confrunta omenirea în 2024, într-un sondaj care se bazează pe opinia a peste 1.400 de experți globali în riscuri, factori de decizie politici și lideri din industrie. De la vremea extremă, până la AI și dezinformare, specialiștii spun care sunt amenințările pe termen scurt și lung ce pot duce la o criză globală.

Specialiștii în risc consideră că vremea extremă și dezinformarea sunt cele mai probabile amenințări care pot să declanșeze o criză globală în următorii doi ani, arată sondajul Forumului Economic Mondial (WEF) publicat miercuri.

În timp ce vremea extremă a fost identificată ca fiind cel mai mare risc în 2024, propagarea informațiilor false și dezinformarea s-au situat pe locul doi și sunt cel mai sever risc global în următorii doi ani, condieră specialiștii consultați de WEF în septembrie, anul trecut.

„Utilizarea pe scară largă a propagării de informații false și a dezinformării, precum și a instrumentelor de diseminare a acestora, poate submina legitimitatea guvernelor nou alese”, avertizează raportul.

„Tulburările rezultate ar putea varia de la proteste violente și crime motivate de ură până la confruntări civile și terorism”, se adaugă în raportul lansat cu câteva zile înaintea reuniunii anuale WEF de săptămâna viitoare, ce va avea loc la Davos.

Pe un orizont de 10 ani, riscurile de mediu, inclusiv pierderea biodiversității și schimbările critice ale sistemelor Pământului, au fost în fruntea clasamentului, alături de dezinformare și rezultatele adverse ale inteligenței artificiale (AI).

Între timp, două treimi dintre experții în risc chestionați se așteaptă la apariția unei ordini mondiale multipolare sau fragmentate în următorul deceniu, „în care puterile mijlocii și mari contestă, stabilesc și aplică reguli și norme regionale”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: