Skip to content
Politică

Cu cel mai mare nivel al taxării muncii din UE, salariul minim brut înseamnă de fapt sărăcie EXCLUSIV

Un articol de Alecsandru Ion

Nivelul de taxare al salariilor mici din România este de departe cel mai mare din Uniunea Europeană”, a declarat Dumitru Costin, liderul Blocului Național Sindical (BNS), pentru PSNews.

Principalele cauze sunt cota de impozitare unitară și înghețarea sumelor deductibile fiscal. Faptul că unui salariat ce câștigă salariul brut minim pe economie Statul îi ia aproape jumătate din bani îl transformă pe acesta într-un virtual asistat social; aceasta este o aberație economică, pentru că un salariat trebuie să se poată întreține pe sine și familia sa, nu să fie nevoit să apeleze la ajutoare sociale, care are trebui destinate altor categorii de populație ”, a completat liderul BNS.

Iar trecerea contribuțiilor sociale, de la începutul anului în curs, din sarcina angajatorului în ce a angajatului, nu a făcut decât să accentueze aceste dezechilibre, reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% nereușind să ușureze sarcina fiscală ce revine asupra unui salariu minim brut.

În condițiile în care până și în cea mai liberală economie din lume, cea a Statelor Unite ale Americii, impozitarea este progresivă, BNS solicită revenirea la cotele de impozitare diferențiate în funcție de nivelul salariului brut, pentru a elimina aceste anomalii. Deși revenirea la impozitarea progresivă este prevăzută în programul de guvernare al PSD, mai este un pic și vin alegerile, se termină actualul mandat, iar partidul aflat la guvernare nici măcar nu a inițiat vreo discuție pe această temă cu sindicatele și partenerii sociali”, susține Dumitru Costin.

În economia românească, 41% din totalul angajaților activează pe salariul minim, ceea ce face ca menținerea cotei unice de impozitare să aibă o contribuție semnificativă la alimentarea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie.

Capitalul își ia partea leului

Prin legile fiscale aflate în prezent în vigoare și prin numeroasele stimulente financiare acordate de guvern, deținătorii de capital își iau partea leului din valoarea adăugată în economie, în dauna salariaților”, ne-a declarat liderul BNS.

Din cele 43.000 de societăți comerciale cu peste 20 de angajați, care sunt obligate prin lege să încheie contract colectiv de muncă, doar 13.000 au făcut acest lucru. Iar în cazul celor 13.000, contractul colectiv de muncă nu a fost încheiat cu sindicatele, ci cu ”reprezentanți ai salariaților”, care sunt practic tot oamenii agreați de patronate.

Nivelul taxării muncii în România, dublu față de media zonei

Delloite România a publicat ieri un studiu prin care arată că rata efectivă de taxare a salariilor din România este cea mai mare din Europa Centrală și de Est, 41,5%, aproape dublu față de media zonei, care este de 21%.

Deși depășește media salariului minim brut din regiune, de 421 de euro, nivelul foarte mare al taxării muncii face ca salariatul român să rămână cu mai puțini bani în mână, în comparație cu cei din țările vecine. Pentru exemplificare, rata efectivă de taxare a salariului minim este de 4% în Estonia, 10% în Lituania și 14% în Cehia.

De cealaltă parte, România are nivelul cel mai mic de contribuții datorate de angajator (2,25%), media fiind de aproximativ 23%.

Salariatul român primește procentual mai puțin din rezultatul muncii decât în alte state din regiune, impozitul și contribuțiile la bugetele publice fiind mai ridicate. Ar fi, așadar, de așteptat ca fiscalitatea înaltă să se reflecte și într-o calitate a vieții mai crescută, de vreme ce salariatul investește mai mult în serviciile publice de educație, sănătate, infrastructură etc. Însă, mergând la clasamentele mondiale în acest sens, ele arată contrariul”, arată Raluca Bontaș, Partener Servicii dedicate angajatorilor globali, Deloitte România, în comunicatul de presă prin care a fost publicat studiul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *