Skip to content
Politică

Cu chiu, cu vai, Mișa a dat înapoi. Măsuri de ultimă oră legate de Declarația 600

mediafax.ro

Cu chiu, cu vai, Ionuț Mișa a dat înapoi. Vedeți mai jos ce măsuri de ultimă oră va lua ministrul Finanțelor legate de Declarația 600.

Ministerul Finanțelor analizează o serie de modificări ample privind Declarația 600 și obligațiile persoanelor care obțin veniturile vizate de acest formular, printre care plata la veniturile estimate de contribuabil pe anul acesta și nu în funcție de cele de anul trecut, introducerea regularizării și a stopajului la sursă în cazurile în care se poate face acest lucru, precum și exceptarea unor venituri de la asigurarea de sănătate pentru cei care au și calitatea de angajați, relatează Profit.ro.

Termenul de depunere pentru Declarația 600, în prezent 31 ianuarie, va fi prelungit până la 1 martie, potrivit unui proiect al Ministerului Finanțelor. Formularul trebuie depus, potrivit actualelor prevederi, de persoanele care, în anul fiscal precedent, au obținut venituri din activități independente, din cedarea folosinței bunurilor, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiții sau din alte surse. Declarația poate fi depusă online, cu certificat digital, sau prin Spațiul Privat Virtual.

„Cei care estimează că nu vor avea venituri de (cel puțin, n.r.) 22.800 de lei nu vor depune (…) În noua formulă, noi analizăm posbilitatea de a-i da fiecăruia șansa de a-și estima venitul și, dacă există fluctuații pe parcursul anului, (luni în care nu sunt obținute astfel de venituri, n.r.), să aibă posibilitatea să corecteze din punct de vedere al relației cu organul fiscal”, a declarat marți Ionuț Mișa, la audierea din Comisia economică a Senatului.

Finanțele au în vedere conformarea voluntară în ce privește îndeplinirea de către contribuabili a acestor obligații și ANAF să verifice doar pe baza analizei de risc sau în baza unor alte verificări. Altă modificare analizată de minister este posibilitatea pentru contribuabili de a nu mai depune Formularul 600 și de a putea face plata contribuțiilor pe baza codului numeric personal (CNP). Potrivit ministrului, MFP analizează și posibilitatea reținerii la sursă, așa cum se proceda anterior, dar numai în cazurile în care acest lucru este posibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *