Cu cine ar guverna PSD după alegerile din 2024

Sursă foto: Facebook

Invitat în emisiunea Puterea Știrilor, vicepreședintele PSD Gabriel Zetea, deputat PSD de Maramureș, a susținut că social-democrații exclud o guvernare cu „partidele extremiste, partidele care luptă împotriva NATO și împotriva Uniunii Europene”, după alegerile din 2024.

Întrebat, atât despre continuarea guvernării cu PNL, cât și despre formarea unui Guvern din care să facă parte USR, Zetea a susținut că:

„Nu pot să excluzi în politică viitoare potențiale alianțe (n.r – întrebat dacă ar putea reveni la guvernare UDMR după alegerile din 2024), atâta vreme cât orice partid despre care am vorbi nu obține peste 50% din voturile exprimate către români, ca să poată să-și facă un guvern de unul singur. Are nevoie de alianțe, iar alianțele se pot vedea doar după momentul votului în care se observă structura Parlamentului. Până atunci, mai avem un an de zile și trebuie să ne concentrăm, în primul rând, pe o bună guvernare actuală a coaliției care conduce Guvernul României – PSD-PNL – pentru a avea rezultate care să se revadă în putere de cumpărare a fiecărui român. Astfel, să începem să vorbim despre potențiale alianțe anul viitor încă de pe acum este mult prea devreme.

Partidul Social Democrat exclude o colaborare doar cu partidele extremiste, partidele care luptă împotriva NATO și împotriva Uniunii Europene. Suntem principalul partid de guvernământ în acest moment, Partidul Social Democrat, și avem cea mai bună relație pe care România a avut-o vreodată în interiorul Uniunii Europene. Chiar vorbim despre o potențială acțiune comună împotriva Austriei, a României, alături de Comisia Europeană, pentru a cere sancțiuni Austriei în ceea ce privește votul negativ pe care ni-l de în ceea ce privește Shengen. Adică niciodată România nu a avut atât de mult sprijin și din partea NATO, pentru că suntem pe flancul estic de apărare împotriva agresiunilor rusești, și din partea Comisiei Europene, pentru că suntem un stat civilizat și stabil, care aducem plus valoare în Uniunea Europeană. Nu vom colabora cu oameni care spun contrariul. Restul partidelor parlamentare care apără democrația și direcția vestică a României sunt în viitor potențiali parteneri ai Partidului Social Democrat. Nu pot să exclud, dar e mai puțin probabil să facem o guvernare cu USR”, a declarat Gabriel Zetea, vicepreședinte PSD.

Pe 24 noiembrie se împlinesc 2 ani de la formarea coaliției PSD – PNL (inițial și UDMR era membru al acestei coaliții). Coaliția Națională pentru România, așa cum este cunoscută alianța PSD – PNL s-a format după o perioadă de instabilitate politică, pe fondul unei alianțe incomode între PNL și USRPLUS, după alegerile din decembrie 2020. Tensiunile din alianța respectivă vor duce în final la ruperea coaliției. Liberalii au căutat atunci o soluție și au ajuns la concluzia că o alianță cu vechiul lor rival, PSD, va asigura stabilitatea de care avea nevoie România în acel moment.

Detalii AICI: ANALIZĂ Doi ani de la formarea alianței PSD – PNL. Cum arată bilanțul coaliției

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: