Cu cine trebuie să voteze românii în viziunea BOR

Sursă foto: Pinterest

În perspectiva alegerilor din acest an, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a publicat un îndreptar care li se adresează atât preoților cât și enoriașilor, iar acestora din urmă le explică inclusiv ce calități ar trebui să aibă politicienii care merită votul lor: să facă dovada manifestării credinței în Dumnezeu și să promoveze familia tradițională.

„Sfântul Sinod reiterează faptul că Biserica Ortodoxă Română nu recomandă susținerea vreunui partid politic sau vreunei ideologii politice, ci îndeamnă pe toți cetățenii să facă alegeri după criterii care vizează realizarea binelui țării și promovarea valorilor creștine în societate. În acest sens, pentru aprecierea candidaților la alegerile europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale din acest an, (Sfântul Sinod-n.red.) recomandă credincioșilor Bisericii” o serie de criterii orientative.

Între altele, candidații trebuie să facă dovada manifestării „credinței în Dumnezeu și a responsabilității faţă de comunitate”, dar și a respectului „pentru persoana umană şi promovarea culturii vieţii, promovarea familiei tradiționale, firești, formată din bărbat şi femeie, menită să conceapă alte vieți, implementarea de politici împotriva avortului, eutanasiei, cercetărilor pe embrioni umani, clonării”, se mai arată în documentul publicat de basilica.ro.

Sociologul Mircea Kivu susține că în principiu îndreptarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române privind anul electoral este unul în regulă.

„Totuși, am identificat niște mici probleme care sunt discutabile. În primul rând am niște întrebări în legătură cu faptul că este permis unui preot să candideze ca independent pentru o funcție de consilier în anumite condiții, adică dacă nu există alți candidați ortodocși. Pot spune că se poate interpreta ca un amestec în politic pentru că în orice situație apartenența religioasă nu are ce căuta în politică, în procesul electoral.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: