Skip to content
Politică

UPDATE: Fraudă cu fonduri europene prin intermediari/ Directorii Teldrum, audiați la DNA

flux24.ro

Update 14:45

DNA a comunicat numele celor vizați de procurori în ancheta privind frauda cu fonduri europene de care se face suspectă SC TelDrum SA și anumiți reprezentanți din conducerea firmei.

În dosar apar atât firma, cât și directorii Petre Pitis și Mircea Vișan, ca și fostul director Florea Neda, dar și numele unei alte societăți comerciale WFA Impex SRL și al lui Ion Florian reprezentantul acesteia.

Cu toții sunt acuzați de complicitate la săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

„Dosarul a fost deschis în urma unei sesizări a Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor cu privire la suspiciuni privind activitatea unor firme, care, în cursul anului 2016, ar fi  folosit o schemă de obținere ilicită de fonduri europene prin supraevaluarea prețului unor utilaje.

În cursul lunii iulie 2015, Ministerul Fondurilor Europene a admis la contractare un proiect propus de societatea comercială TEL DRUM SA în cadrul programului ”Creșterea Competitivității Economice”, finanțat din fonduri europene.  În cadrul proiectului TEL DRUM SA urma să achiziționeze o “stație mobilă de mixturi asfaltice pentru creșterea competitivității economice a SC TEL DRUM SA”.

În urma depunerii cererii de rambursare în luna februarie 2016,  beneficiarul TEL DRUM SA a primit din fonduri europene, suma de 4.170.462,5 lei, sumă apropiată de valoarea maximă eligibilă în cadrul proiectului, nerambursabilă.

A rezultat că, în cadrul proiectului prin care a primit finanțare din bani europeni, TEL DRUM SA, prin reprezentanții săi Vișan Mircea și Petre Pitiș și cu ajutorul persoanei juridice WFA Impex SRL și a lui Neda Florea și Ion Florian, a simulat procedura prin care a achiziționat stația mobilă de preparare mixturi asfaltice.

Ca urmare a procedurii de achiziție, a reieșit că ofertantul câștigător este firma WFA IMPEX SRL. În realitate, această firmă are o relație de afiliere cu TEL DRUM, ea fiind doar interpusă între furnizorul utilajului și beneficiarul TEL DRUM cu unicul scop de a majora artificial  prețul de achiziție a utilajului și, pe cale de consecință, de a majora suma nerambursabilă obținută de TEL DRUM SA.   Mai mult, TEL DRUM SA a purtat negocieri directe cu furnizorul, inclusiv în ceea ce privește oferta pe care furnizorul urma să o facă firmei WFA Impex SRL și a oferit  firmei câștigătoare SC WFA Impex SRL, informații privind procedura de atribuire a contractului de furnizare a bunului, înainte de publicarea anunțului pe site-ul www.fonduri-ue.ro.

La data de 9 februarie 2016,  beneficiarul TEL DRUM SA a depus cererea finală de rambursare care conținea date inexacte cu privire la respectarea regulilor privind achizițiile publice și cu privire la conformitatea utilajului cu obiectivele proiectului (având în vedere că utilajului livrat îi lipseau unele componente ce fuseseră menționate expres în planul de afaceri și în obiectivul general al proiectului). De asemenea, beneficiarul proiectului TEL DRUM SA a folosit, cu rea-credință, documente și declarații false, inexacte și incomplete, respectiv declarațiile privind inexistența conflictului de interese, deși exista o relație personală între Pitiș Petre, Neda Florea și Ion Florian și o relație de afiliere între TEL DRUM SA și WFA Impex SRL, documentele privind procedura de achiziție a utilajului care a fost simulată atât în ceea ce privește respectarea regulilor de derulare cât și în ceea ce privește desemnarea ofertantului câștigător și a prețului.

În consecință, pe nedrept, societatea comercială TEL DRUM SA a obținut suma de 4.170.462,50 lei reprezentând cheltuiala eligibilă nerambursabilă din fonduri europene”, se arată în comunicatul DNA remis redacției PSNews.ro.

Update: 14:00

După audieri, procurorii DNA au decis să pună sechestru pe averea fostului director al TelDrum, Florea Neda, acesta fiind unul dintre principalii suspecți în deturnarea fondurilor europene accesate pentru achiziționarea unei stații de asfaltare.

Informația a fost confirmată de către Gheorghe Corbeanca, avocatul lui Neda. ”Este vorba despre un proiect privind instalatia de asfaltare. Se presupune ca firma de la care Tel Drum a cumparat-o cu 12 milioane de lei a fost achizitionata cu 8 milioane de o alta firma. Faptele s-au petrecut in 2015„, a declarat avocatul Corbeanca, potrivit b1.ro.

Acesta este al treilea dosar aflat în lucru la DNA care vizează activitatea TelDrum, firmă în spatele căreie se suspectează că ar fi Liviu Dragnea.

Știrea inițială

Petre Pitiș, directorul societății Tel Drum, și Florea Neda, fost director al aceleași societăți, s-au prezentat vineri la sediul Direcției Naționale Anticorupție pentru a fi audiați de procurori într-un dosar în care se investighează fapte de corupție, anunţă Agerpres.

La intrarea în sediul instituției Petre Pitiș le-a spus jurnaliștilor că nu cunoaște detalii despre dosarul în care a fost chemat.

Surse judiciare au declarat pentru AGERPRES că în acest caz procurorii investighează fapte în legătură cu fonduri europene.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *