Skip to content
Puterea Știrilor Video

Cu siguranță ar trebui să comasăm cel puțin două tipuri de alegeri în 2024, susține Humelnicu (PSD). Ce spune despre refuzul UDMR

Inquam Photos / George Călin

”Ar trebui să comasăm în 2024 cel puțin două tipuri de alegeri, poate cele locale cu cele parlamentare”, este de părere senatorul PSD Marius Humelnicu. Invitat în studioul Puterea Știrilor, senatorul social-democrat a susținut că întreg anul 2024 va fi blocat, dacă nu se va face o comasare a cel puțin două alegeri. Mai mult, potrivit lui Humelnicu comasarea alegerilor ne va aduce beneficii și din punct de vedere finaniciar. „Cu siguranță ne va costa mai puțin”, spune Marius Humelnicu.

„Având în vedere că noi, în 2024, vom avea toate alegerile, cu siguranță cred – ca o părere personală – că ar trebui să comasăm cel puțin două, poate cele locale cu cele parlamentare. Altfel, să știți că tot anul 2024 va fi pierdut, din păcate. De ce? Avem perioadă de precampanie, perioadă de campanie, ceea ce înseamnă 15 zile cu 30 de zile cel puțin. Făcând acest lucru vă dați seama că tot anul 2024 este pierdut. Discuția a fost, cum a spus și domnul președinte, Marcel Ciolacu, să facem în același timp alegerile locale și parlamentare. De ce? Poate și din punct de vedere al timpului, poate și din punct de vedere financiar, cu siguranță ne va costa mai puțin. Se va lua decizie. Contăm și mizăm pe faptul că acum este domnul Nicolae Ciucă președintele Partidului Național Liberal (PNL). Este un om echilibrat”, a declarat senatorul PSD, la Puterea Știrilor.

Chestionat în legătură cu refuzul UDMR de a comasa alegerile parlamentare cu locale, Kelemen Hunor argumentând că o eventuală comasare a acestora ar fi neconstituțională și în plus, ar exista probleme legate de calendar, senatorul PSD a precizat că este un demers „care trebuie justificat foarte bine” și că se vor găsi soluții și din punct de vedere al legalității.

„Este o discuție. Știm foarte bine faptul că am prelungit, având stare de urgență, tot ce înseamnă alegeri locale și cu siguranță putem face și asta acum, să comasăm alegerile. Este vorba despre o decizie politică, de un vot în Parlament și cu siguranță, dacă se dorește, se face. Nu e vorba că avantajează pe cineva mai mult sau mai puțin, ci este vorba despre faptul că trebuie să și guvernăm (…) Cred că vor fi de acord. Trebuie să justificăm foarte bine de ce facem acest lucru și să găsim soluții din punct de vedere al legalității. Dacă ne dorim acest lucru, cu siguranță vom găsi o cale de mijloc și o înțelegere în coaliție”, a declarat senatorul PSD Marius Humelnicu.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susţine că ar fi neconstituţională comasarea localelor cu alegerile parlamentare, în 2024, luată în calcul de PSD şi PNL.

„Sunt cel puţin două probleme. În primul rând una de constituţionalitate şi de agendă. Nu pot fi comasate alegerile europarlamentare cu alte alegeri. Nu pot fi comasate alegerile locale cu parlamentare, fiindcă nu se potriveşte calendarul.

În Constituţie scrie, la alegerile parlamentare, că după ziua alegerilor, în 20 de zile, trebuie convocat noul Parlament. Dar nu poţi scurta mandatul Parlamentului. Nu poţi să ai două parlamente, două mandate. Sunt două autorităţi diferite, care nu trebuie confundate, este o idee greşită să comasezi”, a argumentat Kelemen Hunor.

Ideea lansată de Kelemen Hunor ar trebui privită cu scepticism. În realitate, cei de la UDMR nu sunt interesați de cât de constituțională sau nu este comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. Până la urmă, în trecut, liderii UDMR au mai susținut proiecte care au picat testul de constituționalitate la CCR. Acesta pare mai degrabă doar un pretext folosit de Kelemen Hunor, care, cu această ocazie, pozează și în legalist.

În realitate lipsa de susținere din partea UDMR pentru comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare este legată de un calcul politic cât se poate se simplu. UDMR este o formațiune care la alegerile parlamentare trece mai de fiecare dată la limită pragul de 5%, necesar pentru a intra în Parlament. UDMR își cunoaște foarte bine electoratul și se bazează de peste 30 de ani pe aceeași bază politică: etnicii maghiari din județe precum Covasna, Harghita, Mureș etc. Mobilizarea acestora la urne se face cu ajutorul edililor UDMR. Comunitatea maghiară este una foarte mobilizată și, așa cum vedem, UDMR obține constant o cifră care îi permite să intre în Parlament.

Comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare ar pune probleme serioase acestui mecanism de mobilizare la urne. În acest caz, UDMR nu se va mai putea baza prea tare pe primari pentru a mobiliza populația la urne, pentru că aceștia vor fi prea preocupați în acel moment să își asigure propriile lor fotolii. Mecanismul separării alegerilor locale de parlamentare cu o distanță de regulă de 6 luni între ele, a mers ca uns până acum pentru UDMR. Prin urmare, întrebarea care se pune e de ce să încerce altceva, dacă rețeta este testată și funcționează?

CITIȚI ȘI: ANALIZĂ Jocurile lui Kelemen Hunor. De ce se opune liderul UDMR comasării alegerilor locale cu cele parlamentare

Aleșilor locali le expiră mandatele la finalul lunii septembrie 2024, iar parlamentarilor – în decembrie 2024.

1 comentariu la “Cu siguranță ar trebui să comasăm cel puțin două tipuri de alegeri în 2024, susține Humelnicu (PSD). Ce spune despre refuzul UDMR

 1. Foarte slab articol plin de argumente lipsite de logica juridica si electorala. Este evident ca autorul articolului nu cunoaste legea pentru alegerile parlamentare. Slab, foarte slab.
  In realitatea udmr nu are problema cu pragul electoral, dar pentru asta trebuie sa fi citit si apoi inteles legea electorala.
  Poate ca un reporter mai bine pregatit ar fi readus un pic in realitate interlocutorul.
  1. Nu exista perioada de precampanie, doar campanie care incepe cu 30 de zile inainte de ziua alegerilor si dureza efectiv 29 zile
  2. Nu se pot comasa mai multe tipuri de alegeri
  3. Democratia costa, sunt tari care nu au mai organizat alegeri considerandu costisitoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *