Skip to content
Politică

Culisele bătăliei pentru șefia Ministerului de Finanțe: cine sunt cei doi liberali care își dispută portofoliul

Inquam Photos/Octav Ganea

Dispută aprigă în Partidul Național Liberal pe unul dintre ministerele-cheie obținute de Ludovic Orban în urma negocierilor cu USRPLUS și UDMR. Surse politice susțin că la acest moment, atât Robert Sighiartău, secretarul general al partidului, cât și Marcel Boloș, actualul ministru al Fondurilor Europene, își dispută Ministerul Finanțelor din Guvernul Cîțu.

Numele lui Boloș a fost și pe lista scurtă de posibili candidați ai PNL pentru postul de premier.

El este principalul promotor al descentralizării absorbției fondurilor europene. În mandatul său la MFE a promovat o ordonanță de urgență, adoptată în iulie de guvern, ce a permis autorităților locale să se asocieze pentru lucrări de mare infrastructură, ocolind birocrația de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Ca urmare a acelei ordonanțe au apărut primele două proiecte regionale: drumurile de mare viteză Arad – Oradea și Baia Mare – Jibou.

În plus, Boloș a promovat și o nouă arhitectură a sistemului de gestionare a fondurilor europene, cu accent pe regiunile de dezvoltare, care permite celor 8 Agenții de Dezvoltare Regională (ADR) să primească atribuţii şi rol de Autorităţi de Management, rol jucat până acum de Ministerul Dezvoltării sau Ministerul Fondurilor UE.

Actualul ministru al Fondurilor a gestionat și elaborarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), documentul strategic care prevede modul în care România va cheltui în următorii patru ani cele 30 de miliarde de euro de la UE destinați relansării economice. Planul este în plină negociere cu UE, după ce Comisia Europeană a cerut României să se angajeze la reforme structurale în domenii precum protecția mediului, digitalizare și educație.

De cealaltă parte, Robert Sighiartău este unul dintre tinerii liberali cei mai bine văzuți în partid, acesta bucurându-se de susținerea mai multor lideri din PNL. Totodată, este și unul dintre contestatarii înțelegerii făcute de Ludovic Orban cu Kelemen Hunor și Dan Barna pe împărțeala ministerelor.

Amintim că tranşarea discuţiei pe ministere, făcută doar de Orban şi ceilalţi lideri de partid, adică Barna (USR), Dragoş Tudorache (PLUS) şi Kelemen Hunor (UDMR), a inflamat situaţia în PNL, acolo unde mai mulţi lideri liberali din Ardeal alături de secretarul general Robert Sighiartău şi prim-vicepreşedintele Rareş Bogdan au contestat modul în care preşedintele partidului a cedat ministere importante, doar pentru a fi susţinut el pentru şefia Camerei Deputaţilor. Cele mai mari reproşuri au fost legate de cedarea a trei ministere: Dezvoltarea, Transporturile şi Fondurile Europene. Dezvoltarea era o ţintă a PNL, alături de portofoliul Finanţelor. De asemenea, celelalte două portofolii puternice cedate – Transporturile şi Fondurile Europene – erau ocupate tot de liberali susţinuţi de filiale din Ardeal.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *