Skip to content
Politică

Culisele de la vârful politicii din SUA. Trump jr, la un pas să-și mazilească tatăl EXCLUSIV

Politico.com

Fiul președintelui SUA Donald Trump, Donald Trump jr. a aranjat în iunie 2016 o întâlnire cu un avocat rus cu conexiuni la Kremlin, despre care acesta credea că îi va oferi informații compromițătoare despre Hillary Clinton, contracandidata democrată a lui Trump.

De asemenea, fiul mai mare al președintelui american ar fi fost informat printr-un e-mail că materialul informativ compromițător făcea parte dintr-un efort al guvernului rus de a ajuta campania electorală a tatălui său, conform New York Times.

Trump jr. a recunoscut că întâlnirea a avut loc și că informațiile compromițătoare i-au fost transmise, însă a negat că le-ar fi utilizat în campania electorală. Cu toate acestea, primele informații extrase ilegal de hackeri din serverele Convenției Naționale Democratice au fost făcute publice la câteva zile după întâlnirea din iunie 2016, care a avut loc la doar două săptămâni după ce Donald Trump reușise să-și asigure nominalizarea republicană, câștigând alegerile interne din partid.

Mesajul de poștă electronică pe care l-a primit fiul lui Donald Trump îi fusese transmis de către Rob Goldstone, publicist britanic și fost reporter de tabloid. Într-o declarație făcută duminică, 9 iulie, Trump jr. a recunoscut că era interesat de primirea informațiilor compromițătoare despre Hillary Clinton, contracandidata democrată a tatălui său, însă nu a oferit niciun indiciu că ar fi crezut că avocatul rus cu care s-a întâlnit ar fi putut fi un interpus al Kremlinului, scriu jurnaliștii de la The New York Times în articolul citat anterior și intitulat ”Lui Trump jr. i se spusese într-un e-mail despre efortul Rusiei de a ajuta campania electorală”.

Noi detalii care au intrat luni, 10 iulie 2017, în atenția presei din SUA arată că întâlnirea de pe 9 iunie 2016 cu avocata din Rusia Natalia Veselnitskaya  care a avut loc în clădirea Trump Tower din New York, sediul central al conglomeratului de afaceri Trump și la care au participat fiul președintelui SUA, Donald Trump jr., ginerele acestuia, Jared Kushner și principalul său consilier de campanie Paul Manafort, a fost organizată la cererea expresă a cetățeanului rus Emin Agalarov, informează The Washington Post.

Un star din Azerbaidjan cu cetățenie rusă i-a adus la aceeași masă pe avocatul rus și pe cei mai apropiați oameni ai președintelui SUA, Donald Trump

Emin Agalarov (37 de ani) s-a născut pe 12 decembrie 1979, este cetățean al Azerbaidjanului și Rusiei și este recunoscut drept cântăreț de muzică pop în Azerbaidjan. În Rusia, el este președintele Crocus Group, un holding rus specializat pe construcția și exploatarea imobiliarelor comerciale și de expoziții. Crocus Group se află printre principalele companii ale Rusiei care oferă cu chirie spații comerciale și pentru expoziții. Activele companiei se estimează la 1.200.000.000 USD, conform paginii de Wikipedia a lui Emin Agalarov. Tatăl cântărețului este un cunoscut om de afaceri azer, Araz Agalarov. În 1983, familia Agalarov s-a mutat din Azerbaidjan (pe atunci republică sovietică) la Moscova, capitala URSS. Din 1994 până în 2001, Emin Agalarov, pe atunci în vârstă de 14-20 de ani, a locuit în Statele Unite ale Americii, unde a lucrat ca vânzător într-un magazin al rețelei comerciale americane Kmart.

Donald Trump riscă demiterea din funcția de președinte al SUA

Cercul interior al oamenilor de încredere ai președintelui SUA Donald Trump, în primul rând membrii familiei sale pe care i-a asociat campaniei electorale și guvernării, a fost atras în dosarul implicării ruse în campania electorală din SUA, din 2016, ceea ce adâncește criza politică de la vârful puterii americane. Cercul vicios al dezvăluirilor urmate de dezmințiri îi devine tot mai nociv președintelui Trump, cu fiecare nouă investigație de presă publicată.

Noile dezvăluiri ale jurnaliștilor de la The New York Times fac ca administrația Trump să intre din nou în defensivă privind presupusa ei relație cu Moscova. Aceste dezvăluiri se înscriu, potrivit jurnaliștilor americani, într-un tipar de a nu dezvălui publicului contactele cu Kremlinul sau de a minți în legătură cu acestea, comportament recurent al noii administrații republicane de la Washington începând cu preluarea formală a mandatului prezidențial de către Donald Trump pe 20 ianuarie 2017 și transmiterea guvernării federale a SUA către Partidul Republican.

Întâlnirea cu avocatul Natalia Veselnitskaya, documentată de presa de peste ocean, reprezintă aparent primul contact cunoscut până în prezent dintre membrii echipei de campanie Trump și cetățenii ruși cu presupuse conexiuni cu Kremlinul.

Detaliile relevate de presa din SUA sunt de natură să intre imediat în atenția Departamentului federal al Justiției, constituind probe-cheie în investigarea implicării Rusiei în recentele alegeri prezidențiale din Statele Unite. Ele s-ar putea transforma în piesele de puzzle care le mai lipseau membrilor Congresului SUA pentru a iniția procedura constituțională de demitere (impeachment) a actualui președinte al SUA, Donald John Trump.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *