Skip to content
Politică

Culisele demisiei ministrului Sănătății: discuția aprinsă dintre Ludovic Orban și Victor Costache

Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Ludovic Orban, joi dimineața, într-o conferință de presă, a anunțat că ministrul Victor Costache și-a anunțat demisia din Executiv. Potrivit unor surse liberale, se pare că lui Victor Costache i-a fost cerută demisia, pe fondul situației din spitale în plină epidemie de coronavirus și pe fondul declarațiilor din ultima perioadă.

Miercuri seara cei doi au avut o discuție aprinsă, pe tema lipsei de echipamente din spitale și a haosului organizatoric, însă, se pare că anunțul privind testarea bucureștenilor a fost cel care a umplut paharul.

Premierul l-a acuzat pe Costache că a făcut acest anunț fără să aibă acoperire logistică și i-a cerut să iasă public pentru a-și prezenta scuzele în fața românilor. În replică, ministrul Sănătății a ales să demisioneze pentru a evita o posibilă umilință.

Costache: Dorim să testăm toţi cetăţenii din Bucureşti cu echipe mobile de testare door-to-door

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat miercuri că doreşte implementarea unui program de testare ”inovativ” de tipul celui din Coreea de Sud în care să fie testaţi pentru noul tip de coronavirus toţi cetăţenii din Bucureşti prin metoda door-to-door.

„Astăzi am semnat un protocol împreună cu domnul Streinu Cercel, care va fi validat şi dorim să implementăm un program inovativ de tipul celui din Coreea de Sud, dorim să testăm toţi cetăţenii din Bucureşti cu echipe mobile de testare door-to-door”, a afirmat ministrul Victor Costache.

Ministrul şi-a manifestat speranţa ca săptămâna viitoare să existe foarte multe teste pentru coronavirus disponibile la nivel naţional.

„Dorinţa noastră şi necesarul pe care l-am identificat în momentul de faţă este undeva la minumum două milioane – maximum cinci milioane teste”, a mai spus Costache.

Spitalul de la Suceava, focar de infecție

Încă trei decese din cauza Covid-19 au fost anunțate miercuri seara de autoritățile din România, astfel că numărul total al persoanelor care au murit ajunge la 17. Nouă dintre acești pacienți – adică mai mult de jumătate – au fost internați în Spitalul Județean Suceava, care a devenit cel mai mare focar de infecție în epidemia din România.

La Spitalul Județean Suceava, despre care deja se vorbește de câteva zile, nouă pacienți au murit din cauza coronavirusului. Aici a murit și cea mai tânără dintre victimele de până acum din România: un bărbat de 52 de ani, care suferea de obezitate. La Suceava există deja și cadre medicale confirmate cu coronavirus: nu mai puțin de 85! În total, au fost 170 de persoane infectate aici, cadre medicale și pacienți. Spitalul este închis în prezent pentru dezinfecție.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *