Skip to content
Politică

Culisele desemnării lui Orban pentru Primărie. LISTA candidaţilor pe sectoare negociaţi la pachet / EXCLUSIV SURSE

" "

Culisele desemnării deputatului Ludovic Orban în calitate de candidat pentru Primăria Capitalei. Vezi mai jos lista candidaţilor pe sectoare negociaţi în PNL la pachet cu Orban.

Surse politice au declarat, miercuri, pentru PSnews.ro, că – aşa cum era de aşteptat – prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu şi-a îmbogăţit colecţia de rateuri – de data aceasta, voluntar. Mai precis, candidatura lui Orban vine pe fondul părăsirii, de către Cristian Buşoi, a cursei pentru Primărie, context în care Predoiu ar fi trebuit să fie nominalizat pentru această candidatură. În contextul în care Cătălin Predoiu a refuzat cu îndârjire să intre în cursă, au avut loc o serie de discuţii între acesta, Ludovic Orban şi co-preşedinţii Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, cu o seară înainte de anunţul candidaturii. În aceste discuţii, au existat condiţionări de ambele părţi în ceea ce priveşte candidaturile pentru sectoarele din Bucureşti, ne-au relatat sursele citate.

" "
" "

Astfel, din cele aflate de PSnews.ro, lista pe sectoare se prezintă în felul următor:

  • Sectorul 1: Diana Tuşa este cunoscută ca fiind o apropiată a lui Ludovic Orban. Aşadar, aparent, Tuşa şi-ar fi crescut şansele de a obţine candidatura pentru sector. Numai că trinomul Predoiu-Blaga-Gorghiu a avut un puternic drept de veto, cu atât mai mult cu cât datele preliminare ale sondajului îl indică pe Alexandru Nazare în pole position în opţiunile liberalilor din sector. Candidatura deputatului Nazare (fost ministru PDL al Transporturilor în guvernul Ungureanu) pare cu atât mai sigură, cu cât liderii PNL intuiesc pericolul ca extinderea anchetei DNA asupra consilierilor de la Sectorul 1 (cunoscută ca dosarul Andrei Chiliman-Vlad Moisescu) să ajungă cu paşi repezi până în cercul apropiat al deputatei Dianei Tuşa, despre care gurile rele spun că a fost băgată la înaintare tocmai ca să acopere neregulile făcute de gaşca Moisescu-Chiliman.
  • Sectorul 2: După şovăieli şi jocuri la două capete (despre care PSnews.ro a scris deja AICI), deputatul Dan-Cristian Popescu pare a fi candidatul ce va obţine nominalizarea din partea PNL. În condiţiile în care actualul edil Neculai Onţanu va merge pentru un nou mandat din partea PSD-UNPR-ALDE, lui Popescu nu-i rămâne decât să se bată, din partea liberalilor, cu primarul Onţanu, D.C. Popescu având, din nou, şanse minime, dar ceva mai mari decât în 2012, când nu a prins nici măcar nominalizarea.
  • Sectorul 3 este un sector liniştit din punctul de vedere al liberalilor, opţiunile acestora fiind fie pentru deputatul Florin Alexe, fie pentru viceprimarul de sector Cristian Tudorache. Aceştia, însă, făcând parte din aceeaşi echipă, nominalizarea unuia sau a altuia nu ar fi de natură să nască disensiuni în rândurile filialei.
  • Sectorul 4 este un sector în care cei trei lideri centrali au optat pentru fostul PDL-ist Marius Rogin, cu toate că vechii liberali l-au aruncat în cursă pe Răzvan Sava (actualul primar general interimar). Acesta este, însă, fragilizat în bătălia cu Rogin de numeroasele semne de întrebare privind provenienţa resurselor financiare, a istoricului de afaceri, de slaba pregătire în domeniul administrativ şi, nu în ultimul rând, de precara comunicare: atât cu publicul, cât şi cu presa.
  • Sectorul 5: Ovidiu Raeţchi nu are probleme. De altfel, Raeţchi pare o variantă câştigătoare, în condiţiile în care PSD este fărâmiţat în două facţiuni principale: pe de o parte, deputatul Cristian Rizea (zis „Ferrari” şi „Monaco”), un client al DNA-ului, iar de cealaltă parte, primarul suspendat Marian Vanghelie, a cărui candidatură nu este sigură, dar care şi l-a trimis la înaintare pe propriul fin, Cătălin Stochiţă. Ura dintre cele două grupări PSD-iste este binecunoscută în sector, astfel încât PNL-ul poate profita fără stres în lupta electorală.
  • Sectorul 6: Aparent, deputatul Răzvan Mironescu ar fi candidatul PNL, însă, din discuţiile la ceas de noapte a tripletei de conducere, se pare că se va căuta o altă variantă de lucru – mai precis, un tehnocrat adus din exteriorul PNL, capabil să-i facă faţă senatorului Gabriel Mutu, care va candida din partea PSD şi care, până acum, are prima şansă în câştigarea fotoliului de primar.

Oricum ar fi, un lucru este sigur: presiunea electorală atârnă ca o sabie deasupra capului lui Cătălin Predoiu (numit, recent, preşedinte unic al filialei PNL Bucureşti), el fiind cel care, în caz de eşec în Capitală, va trebui să suporte consecinţele. Pe de altă parte, dacă planetele se vor alinia cum trebuie, Predoiu se va simţi îndreptăţit să îşi consolideze poziţia în PNL, în detrimentul vechilor liberali.

1 comentariu la “Culisele desemnării lui Orban pentru Primărie. LISTA candidaţilor pe sectoare negociaţi la pachet / EXCLUSIV SURSE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *