Culisele întâlnirii ministrului Agriculturii cu fermierii. De ce continuă protestul

Sursa foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Reprezentanți ai fermierilor protestatari și ai asociațiilor de agricultori au fost prezenți marți, 15 ianuarie a.c. la întâlnirea de la MADR, cu ministrul Florin Barbu. În ciuda acestor întâlniri cu oficialul de la Agricultură, mulți fermieri au rămas în stradă. Ion Cioroianu, inginer agronom și vicepreședinte al Asociației Fermierilor din România (AFR), prezent la întâlnire, a explicat pentru PS News de ce fermierii refuză să plece acasă.

În prezent, fermierii și transportatorii continuă protestul, în stradă. Un reprezentant al protestatarilor, Ionuț-Lucian Cercel care a participat la întâlnirea de ieri, de la MADR, a transmis în urmă cu câteva minute un document prin care, cere soluții și rezolvări a problemelor, nu negocieri. În document se arată că se vor continuă protestele în mod pașnic și civilizat, fără acte de încălcare a legii.

„Fermierii și transportatorii prezenți în stradă în această a 7-a zi de protest spontan doresc să fie parte integrantă a procesului de rezolvare a problemelor semnalate Guvernului și autorităților. Este important de subliniat că, în calitate de fermieri și transportatori, nu ne aflăm aici pentru a negocia și pentru a obține soluții și rezolvări a problemele cu care ne confruntăm. Refuzăm ideea că aceste acțiuni ar putea fi interpretate drept negocieri și sunt un demers ferm în vederea găsirii unor soluții concrete și imediate. Ne exprimăm speranța că discuțiile vor conduce la măsuri eficiente pentru îmbunătățirea condițiilor de viață și de muncă ale fermierilor și transportatorilor din România. Vom continuă protestele în mod pașnic și civilizat, dezicându-ne de orice act de încălcare a legii.Vom continuă până când vom vedea primul act normativ pentru găsirea unor soluții aplicabile pentru rezolvarea cât mai multor probleme semnalate, soluții pe care nu dorim să le vedem cu impact negativ din punct de vedere economic și social”, se arată în documentul citit de fermierul Cercel.

Ion Cioroianu, vicepreședinte al Asociației Fermierilor din România (AFR), prezent la întâlnirea de ieri de la MADR, a explicat pentru PS News cum s-a desfășurat această întâlnire și cât de mult depinde de ministrul Agriculturii, cât depinde de alte ministere și mai ales de politicile europene, astfel încât aceste revendicări să fie fezabile.

„La întâlnirea de ieri de la MADR, au fost nu doar reprezentanți ai asociațiilor, ci și fermieri independenți, dar reprezentanți din sindicate. Prima dată s-au expus doleanțele și culmea e că au ieșit în față cei care erau cumva, pe persoană fizică. Când le-a venit rândul, reprezentanții asociațiilor de agricultori din Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) au venit cu cele 15 puncte scrise și s-a dat citire acestora. Majoritatea dintre propunerile celorlalți se regăseau în propunerile AAC. A fost o negociere rațională, nu tensionată. Mie mi se pare că acest ministru e destul de luptător și vrea să facă treabă”, spune Ion Cioroianu.

Sunt bani pentru a realiza majoritatea cererilor agricultorilor

„Ministrul Barbu a susținut că are bani pentru majoritatea punctelor, că are bani ca să plătească. Primul punct a fost să plătească în regim de urgență schemele de la APIA care nu țin de alte termene. De asemenea a zis că are bani pentru a despăgubi fermierii. Vorbim despre cei 100 euro pentru culturile de toamnă. De asemenea, a mai spus că are bani ca să constituie acel sistem național de gestionare a riscurilor din agricultură. Florin Barbu are susținere în partid și se bazează pe acest lucru”.

Legea arendei, o urgență absolută

„Agricultorii prezenți (unii dintre ei care lucrează în arendă) au solicitat ministrului clar, ca anul acesta să dea lege cu durata arendei, pentru că nu se poate, altfel. Oamenii au investiții, au luat bani de la bănci și plus că vine alt guvern, iar până se așeză, până se discută…trece timp. Este deja o propunere de arendă de 7 ani, minimum”.

În ciuda promisiunilor, mulți protestatari au rămas în stradă. Oamenii sunt nemulțumiți de ministrul de Finanțe, nu de ministrul Agriculturii

Deși, în acest moment, nu mai există motive pentru continuarea protestului spontan al fermierilor, potrivit reprezentanților lor prezenți la discuțiile de la MADR, mulți protestatari au rămas în stradă.

 „Agricultorii s-au dus să negocieze și cu ministrul de Finanțe dar, multe chestii pe care le cereau sunt sub incidența Uniunii Europene și nu au cum, ministrele să le rezolve. Oamenii din stradă sunt nemulțumiți de ministrul de Finanțe, nu de ministrul Agriculturii. Deci fermierii care au rămas în stradă, au probleme mai multe care aparțin de Finanțe, cum ar fi scăderea impozitelor etc. Ministerul de Finanțe este cel care ar putea să îi determine să renunțe la protest. Bineînțeles, dacă problemele discutate la MADR nu vor fi rezolvate în termenele asumate atunci vom putea vorbi despre continuarea acțiunilor de protest”.

Revendicări respinse

  1. Reducerea cu 50% a impozitului pe venit
  2. scutirea CASS
  3. 1% pe cifra de afaceri pentru microîntreprinderi
  4. Neaplicarea e-factura pana la 1 milion de euro

„Sunt cererile legate de Ucraina, referitoare la introducerea de taxe vamale. Ucraina este deja în preaderare, timp de 10 ani, ne explică ministrul. Altă revendicare se referea la reducerea impozitelor în agricultură. Acestea nu se pot reduce, pentru că nu de depinde ministrul Agriculturii. In ceea ce privește  privește GAEC 7 si GAEC 8, ministrul a spus ca ar putea o soluție si sa dea o OUG.

Reamintim ca Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC), cea mai mare organizație a fermierilor români, a transmis luni o listă cu 14 cereri cu termene ultimative de aplicare.

Măsuri urgente solicitate de fermieri

  1. Plata către toți fermierii în regim de urgență a subvențiilor APIA – plăți directe și plăți compensatorii (e vorba despre subvențiile din fonduri europene). Termen: 31 Ianuarie 2024 pentru schemele care nu țin de alte termene.
  2. Derogare GAEC 7 și GAEC 8. Termen: 23 Ianuarie 2024. GAEC 7 și 8 sunt reglementări la nivel european care prevăd obligativitatea rotației culturilor și un procentaj minim de teren lăsat necultivat în fiecare fermă, în funcție de suprafață. Ambele măsuri au ca scop protecția mediului
  3. Compensarea pierderilor suferite de fermierii români afectați de importurile din Ucraina și reintroducerea taxelor vamale pentru mărfurile de origine Ucraina. Este obligatorie adoptarea unor măsuri de stabilire a unor culoare separate pentru cerealele și oleagioasele din România /UE, monitorizarea transporturilor prin sigilii electronice cu GPS și clarificarea situației cu mărfurile agricole de origine Republica Moldova. Termen: 31 Mai 2024.
  4. Acordarea de credite cu dobândă subvenționată pentru capital de lucru și investiții în ferme, cu marja dobânzii de maxim 2%. O atenție deosebită față de fermierii aflați în dificultate și care actualmente sunt excluși din proiectul de OUG aflat în consultare publică. Termen: 31 Ianuarie 2024.
  5. Utilizarea suplimentară a cadrului temporar Ucraina pentru acordarea către toți fermierii pentru plata în regim de urgență a sprijinului de 100 euro/ha/UVM pentru toate culturile agricole în anul agricol 2022-2023 (culturi de primăvară și culturi de toamnă). Promovarea unei OUG pentru declararea stării de forță majoră, în agricultură, la nivel național. Termen: 31 Mai 2024.
  6. Actualizarea valorii ajutorului de stat privind rambursarea accizei pentru motorina achiziționată și utilizată în agricultură. Termen: 30 Iunie 2024.
  7. Modificarea în regim de urgență a Ordonanței 195/2002 privind circulația pe drumurile publice ( echivalarea permiselor de condus categoria B, cu categoria TR; introducerea tractoarelor agricole și forestiere în categoria vehiculelor lente; continuarea înregistrării la Primărie a tractoarelor și celorlalte vehicule lente; exceptarea utilajelor și echipamentelor agricole folosite maximum 60 zile pe an în circulația pe drumurile publice, de la obligația realizării inspecției tehnice periodice și obținerea CIV). Termen: 31 Ianuarie 2024.
  8. Asumarea revizuirii și adoptării legislației necesare, în actualul exercițiu parlamentar, privind durata minimă a contractului de arendă, precum și concesionarea pășunilor. Termen: 30 Iunie 2024.
  9. Acordarea unui ajutor de stat pentru subvenționarea îngrășămintelor utilizate în sectorul agricol. Termen: 30 Iunie 2024.
  10. Compensarea costului energiei folosite pentru irigații. Termen: 31 Ianuarie 2024.
  11. Reintroducerea facilităților fiscale pentru salariații din agricultură. Termen: 30 Iunie 2024.
  12. Clarificarea legislației pentru plata subvențiilor de tip ANT și SCZ în zootehnie începând cu anul de cerere 2023. Termen: 31 Ianuarie 2024.
  13. Sprijin pentru sectorul de vaci de lapte printr-un ajutor de minimis pentru achiziția de vițele. Termen: 31 Marie 2024.
  14. Plata subvențiilor pe baza unor dovezi privind activitatea agricolă pentru combaterea încasării sumelor APIA de către persoane care nu fac agricultură. Termen: 29 Februarie 2024.

Protestul fermierilor și transportatorilor continuă, reprezentantul agricultorilor, fostul politician PSD Dănuț Andruș, spunând marți, la Afumați, că vor prezenta o noua listă cu revendicări premierului și ministrului agriculturii, argumentând că „acest strigăt de disperare” nu se referă doar la agricultură și transporturi, ci „sunt măsuri pentru protecția afacerilor noastre, protecția societății civile, a românilor”.

El acuză „manipulări” în spațiul public „pe ce trecut avem noi” și spune că aceste lucruri „mai puțin contează”. „ Mamele noastre ne-au născut români și așa rămânem. Importanța apartenențelor noastre nu contează în societate și n-avem de justificat nimic în fața lor, doar înaintea lui Dumnezeu”, a mai afirmat acesta.

Dănuț Andruș, reprezentantul protestatarilor: „Vom prezenta prim-ministrului această listă și așteptăm din partea dumnealui să fim chemați la aceste revendicări ale noastre în discuții. Cerem public Ministerului de Interne, inclusiv ministrului, să oprească această obstrucționare a dreptului constituțional al poporului român de a protesta pașnic și să oprească acele infiltrări, pentru că au la îndemână toate instituțiile abilitate, să oprească aceste manifestări de provocare.

Noi nu răspundem provocărilor, suntem pașnici, ne cerem scuze celor care provocăm acest disconfort național, pentru că este o problemă națională, iar cererile noastre nu se referă doar la cerințele noastre. Sunt cerințe care privesc inclusiv populația de rând. Cred că toți suntem afectați de acest preț la RCA-ul pentru mașinile pe care le conducem fiecare, suntem afectați de măsurile fiscale care au fost puse pe capul românilor, suntem afectați de mediul scăzut de trai în România și trebuie ca acest guvern să lucreze, nu să demisioneze. Cine va demisiona din guvern în această situația de criză nu va da dovadă decât de lașitate în fața poporului, pentru că dumnealor în 34 de ani au condus prin aceste dezbinări care le fac cu asociațiile profesionale. 

Aceste asociații profesionale s-au dezis de noi iar acum cheamă fermierii din stradă, că s-au rezolvat. Din punctul nostru de vedere, aceste revendicări ale fermierilor cât și parțial ale transportatorilor la Ministerul Transporturilor au fost revendicate în ziua de sâmbătă. Nu au făcut altceva decât să ia copy-paste acele revendicări, să și le asume, lucru care este imoral și incorect. Iar manipulările pe ce trecut avem noi cred că mai puțin contează. Mama noastră ne-au născut români și așa rămânem. Importanța apartenențelor noastre nu contează în societate și n-avem de justificat nimic în fața lor, doar înaintea lui Dumnezeu.

La Ministerul Agriculturii s-a semnat un protocol sâmbătă în care ministrul agriculturii și-a asumat acele ordonanțe de urgență care pot fi date în săptămâna aceasta, iar celelalte au rămas în lucru, o parte mare, formându-se comisii de specialitate pentru a putea contribui pe procedura legală. Nu putem dezinforma populația pe diverse tertipuri care se încearcă la ora actuală. Colegii transportatori și colegii fermieri rămân uniți până la revendicarea totală a acestor lucruri, cu termene clare pentru a nu mai promite oamenilor. Noi nu cerem decât ca autoritățile statului să-și facă datoria și să nu mai vină cu aceste dezinformări. Noi avem probleme reale și aceste probleme reale nu ni le pot manipula prin acești formatori de opinie gen Dana Budeanu, Popescu, Georgescu, Vișinescu…sau alții care sunt la nivel național care formează opinii dar dumnealor sunt paraleli cu aceste domenii. Rugăm ca societatea publică să ia atitudine și să nu mai pună capul la aceste spălări de creier. Nu sunt repere naționale acești oameni și nu ne pot învăța ceea ce avem de făcut noi.

În momentul în care noi am revendicat acele revendicări la Ministerul Agriculturii, acest lucru s-a încheiat, dar problemele noastre nu se cifrează doar la nivelul agriculturii. Sunt probleme sociale, pe fiscalitate, sunt probleme cu MAI, cu Ministerul de Justiție, BNR, la foarte multe instituții ale statului. Cei care conduc ar trebui să ia atitudine imediată. Acest strigăt de disperare al nostru nu se referă doar la agricultură și transporturi. Sunt măsuri pentru protecția afacerilor noastre, protecția societății civile, a românilor. Nu poți să-i ceri ministrului agriculturii să dea legi în justiție, nu poți să-i ceri ministrului agriculturii să rezolve problemele financiare ale țării. Haideți să înțelegem adevăratul nostru mesaj și să nu venim cu dezinformări.  Noi nu ne dorim anarhie în țară, dorim normalitate.

Vom termina lista și o vom pune pe masa ministrului. După aceea vedem care este feedbackul din partea ministrului și așteptăm să fim contactați”.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: