Skip to content
Politică

Culisele marii împărțeli la PNL: cum au fost distribuite funcțiile din ministere

Inquam Photos/Octav Ganea
" "

Președintele PNL, Ludovic Orban, i-a convocat vineri seară pe liberali la o ședință în care s-a decis cum vor fi distribuite funcțiile din ministere. Surse politice prezente la întâlnire au dezvăluit pentru PS News că liderul PNL a încercat să organizeze o „împărțeală” a posturilor de secretari de stat şi șefii ai unor agenţii sau oficii printr-o metodă nemaiîntâlnită. Mai exact, Ludovic Orban a pus funcțiile disponibile într-un bol, 42 de funcţii de secretari de stat şi câteva de subsecretari, și a chemat pe rând liderii de organizații, în funcție de performanțele obținute la alegeri, să tragă câte un bilețel. Prima organizație care a fost chemată să tragă din bol, potrivit surselor citate, a fost Organizația de la Giurgiu.

Strategia lui Orban a fost, însă, aspru criticată de liberalii prezenți la ședință, astfel că s-a renunțat la bol și a început negocierea efectivă pe funcții. Primele 20 de filiale ale formaţiunii, cu rezultate foarte bune la alegerile parlamentare, au avut dreptul la un secretar de stat şi două poziţii în conducerea unor agenţii sau oficii, iar cele cu rezultate mediocre, la un secretar de stat sau subsecretar de stat şi o şefie de agenţie sau oficiu. Filialele cu cele mai slabe rezultate s-au ales doar cu un secretar de stat.

" "
" "

Așadar, în urma negocierilor care au durat ore bune, s-a decis că Giurgiul, Teleormanul, Alba şi Vrancea vor avea câte un secretar de stat la Ministerul Dezvoltării, Clujul va avea dreptul să propună un subsecretar de stat, Sibiul va avea om la Fonduri Europene, iar un alt judeţ performant, Mehedinţiul, va avea secretar de stat la Apărare.

Filialele PNL Bihor şi PNL Ilfov vor propune câte un secretar de stat la Ministerul Transporturilor, Bistriţa-Năsăud şi PNL Sector 6 vor avea câte un om la Ministerul Economiei, iar filiale PNL Gorj, Timişoara şi Hunedoara vor face câte o numire la Ministerul Finanţelor. Totodată, la Ministerul de Interne, Galaţiul va stabili secretarul de stat responsabil de prefecţi, în timp ce Satu Mare va decide omul pentru Relaţia cu Parlamentul. Nici filiale din Braşov, Neamţ şi Suceava nu au plecat nemulțumite de la „marea împărțeală”, astfel că acestea vor stabili secretarii de stat de la Ministerul Mediului.

Potrivit surselor citate, zilele următoare va urma o nouă negociere pentru posturile de prefecți, astfel că Ludovic Orban a luat decizia ca și de această dată întâietate să aibă filialele care au obținut scoruri bune la alegerile parlamentare. În urma negocierilor cu USRPLUS și UDMR, PNL ar trebui să aleagă 23 de judeţe unde să aibă prefect, USR-PLUS 14 judeţe, iar UDMR cinci judeţe.

Modul în care județele vor fi distribuite a creat agitație în coaliția de guvernare recent formată, astfel că USR a propus folosirea unui sistem de alegere în ordinea opţiunilor, aşa cum se procedează la nivelul instituţiilor europene, însă Ludovic Orban le-a transmis celorlalţi lideri că va trebui să discute în interiorul partidului, apoi vor fi reluate discuţiile în cadrul coaliţiei de guvernare. De cealaltă parte, liberalii i-au dat mandat clar lui Ludovic Orban de această dată: va negocia la sânge împărțirea județelor cu cei din alianță și nu va ceda, așa cum s-a întâmplat la negocierile pentru ministere, județe importante în favoarea tandemului Barna-Cioloș.

DETALII AICI: Împărțirea prefecților pe județe încinge spiritele în coaliția de guvernare. Ce a cerut USRPLUS la negocieri

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *