Skip to content
Politică

Culisele negocierilor privind o fuziune PNL-PMP: cine poartă discuțiile la Bruxelles

colaj PS News

Liberalii continuă în această perioadă discuțiile privind fuziunea atât cu ALDE, cât şi cu PMP. Surse liberale au precizat pentru PS News că europarlamentarul Rareș Bogdan discută în această perioadă, la Bruxelles, cu europarlamentarii PMP Eugen Tomac și Traian Băsescu o eventuală fuziune PNL-PMP. Dacă în cazul negocierilor de fuziune cu ALDE lucrurile au fost mai simple, negocierile de fuziune cu PMP sunt ceva mai complicate, spun surse politice, dat fiind faptul că „zestrea” cu care PMP vine este mult mai mare.

Prin fuziunea PMP cu PNL, liberali își vor mări numărul de aleși locali, astfel că ar ajunge la 1.282 de primari, cu doar 80 de edili în spatele PSD.

O fuziune cu PMP şi ALDE ar aduce PNL o zestre de 65 de primari şi 3.080 de consilieri locali şi judeţeni

PNL a anunțat pe 18 ianuarie că a avut loc prima întâlnire a comisiilor de negociere în vederea fuziunii cu ALDE. Mult mai complicată rămâne însă relația cu fostul partid al lui Traian Băsescu, PMP, unde fuziunea cu liberalii a iscat un război între liderii partidului, Cristian Diaconescu și Eugen Tomac.

„Noi, PNL, suntem încrezători după această întâlnire că, probabil săptămâna viitoare, putem avansa chiar data congresului pentru unificare“, a declarat Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al liberalilor într-o conferință de presă.

După alegerile locale din 2020, PMP are circa 50 de primari la nivelul întregii țări (mai mulți decât USR), dar și 2.137 de consilieri locali și 67 de consilieri județeni. În ceea ce-i privește pe cei de la ALDE, ei au 15 primari și circa 861 de consilieri locali și 12 consilieri județeni. Pe lângă asta, PMP ar contribui și la vistieria partidului, beneficiind de o subvenție de 73.000 de euro lunar (ALDE nu încasează niciun ban). În total, o fuziune cu PMP şi ALDE ar aduce PNL o zestre de 65 de primari şi 3.080 de consilieri locali şi judeţeni. Din punct de vedere politic, prin fuziune, PMP şi-ar regăsi colegii din vechiul PDL, topit între timp în noul PNL.

Amintim că la data de 23 martie 2013, după Convenția Națională a PDL pentru alegerea conducerii, președintele României de atunci, Traian Băsescu, a anunțat printr-un mesaj postat pe Facebook că se desparte de PDL, acuzând fraudarea rezultatului votului de către echipa lui Vasile Blaga pentru ca acesta să fie reales președintele PDL, în situația în care președintele o susținea pe Elena Udrea. Astfel, susținătorii lui Băsescu au lansat, la data de 26 martie 2013, Fundația Mișcarea Populară. Pe 18 mai 2013, conducerea fundației a anunțat că inițiază un sondaj privind transformarea în partid a organizației. Pe 25 mai 2013, s-au anunțat rezultatele sondajului: 58% din voturi pentru co-existența fundației și partidului, 31% pentru transformarea fundației în partid și 11% pentru menținerea status-quo-ului.

Eugen Tomac, reacție în legătură cu fuziunea PMP cu PNL

Actualul președinte al PMP, Eugen Tomac, a transmis, pe 17 ianuarie, un prim mesaj în legătură cu subiectul fuziunii PMP și PNL. Europarlamentarul a dezmințit atunci informația că PMP se pregătește să fuzioneze cu PNL, precizând că „nu există la ora actuală un asemenea subiect pe agenda PMP”.

Mesajul lui Tomac:

„Câteva minciuni care circulă în aceste zile

1. PMP se pregătește să fuzioneze cu PNL. Fals!

Nu există la ora actuală un asemenea subiect pe agenda PMP, el a fost discutat anul trecut de două ori. Prima dată a avut loc o întâlnire a domnului Președinte Diaconescu, la invitația liderului PNL și a doua întâlnire s-a desfășurat într-un format mai larg la care am participat și eu. Această întâlnire a avut loc pe 9 noiembrie.

2. Tomac vrea să verse PMP în PNL. Fals!

Eu am participat, împreună cu domnul Diaconescu, doar la o singura întâlnire ce a avut pe agenda această invitație a liberalilor, cea din 9 noiembrie. In afară de aceasta întrevede, eu NU am avut niciodată cu nimeni altcineva din conducerea PNL vreo discuție/întâlnire pe subiecte ce vizează o eventuală fuziune.

3. Tomac a negociat pentru el o funcție la alegerile europarlamentare. Fals.

Având în vedere că nu a mai existat o altă întâlnire decât cea din 9 noiembrie unde s-a discutat de principiu despre un proiect comun PNL-PMP, iar singura persoană care a solicitat ceva concret din partea liberalilor nu am fost eu.

Niciodată nu am negociat funcții pentru mine în numele PMP, eu le-am obținut prin vot. Niciodată nu mi-am trădat sau mințit colegii, tocmai de aceea am reușit să construim un partid liber, curat și curajos. Nu a fost, însă, suficient, pentru că politica se face pe voturi, iar PMP în 2020 a pierdut de la alegerile locale pana la cele parlamentare peste 200 000 de voturi”.

 

 

1 comentariu la “Culisele negocierilor privind o fuziune PNL-PMP: cine poartă discuțiile la Bruxelles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *