Skip to content
Politică

Culisele numirilor de la Consiliul Național al PNL: unul dintre miniștri, în lupta pentru poziția de prim-vicepreședinte. Cine va conduce Liga Aleșilor Locali

Inquam Photos / George Călin

Biroul Politic Național al Partidului Național Liberal a decis să convoace Consiliul Național al PNL pentru 27 mai, la Poiana Brașov, unde ar urma să participe 1000 de delegați. Cu ocazia Consiliului Național al PNL vor avea loc alegeri pentru funcțiile de secretar general al PNL, prim-vicepreședinte în domeniul strategiilor politice și vicepreședinte în domeniul apărării și siguranței naționale.

Totodată, va fi și prima întâlnirea a actualei conduceri a PNL cu Liga Aleșilor Locali, acesta fiind, de fapt, marea miză a întâlnirii liberalilor, potrivit unor surse liberale. „Numirile pentru funcții deja se știu, nu e nimic nou. Miza este întâlnirea actualei conduceri cu Liga Aleșilor Locali, cu primarii”, au precizat surse politice pentru PS News.

Aceleași surse susțin că președintele PNL Brașov și președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, ar urma să fie numit vinerea viitoare în fruntea Ligii Aleșilor Locali. Veștea este membru PNL de 24 de ani, a fost consilier local în Râșnov 4 ani, 12 ani primarul acestui oraș, iar din 2016 este președintele Consiliului Județean Brașov. El a fost unul dintre susținătorii lui Ludovic Orban în lupta cu Florin Cîțu pentru președinția partidului.

Facebook/ Adrian-Ioan Veştea,

Totodată, lupta pentru poziția de prim-vicepreședinte se va da între eurodeputatul Dan Motreanu și ministrul Energiei, Virgil Popescu, cel din urmă fiind favorit. „Dan Motreanu nu are susținerea pe care o are Virgil Popescu la nivelul conducerii PNL, chiar dacă în partid este văzut ca unul dintre cei mai echilibrați oameni. Și chiar dacă s-a regăsit printre cei cinci principali susţinători ai moţiunii lui Ciucă la congres, Motreanu nu are cum să câștige într-o bătălie cu Virgil Popescu”, susțin surse liberale.

Dan Motreanu/Inquam Photos / Octav Ganea

În cazul în care Virgil Popescu va fi ales pe 27 mai în poziția de prim-vicepreședinte, în conducerea PNL va rămâne vacantă funcția de vicepreședinte Buget, Politici Fiscale, Economie, Energie și Mediu de Afaceri.

Virgil Popescu/ Sursa foto: Facebook

Totodată, prin alegerea lui Nicolae Ciucă la președinția PNL va rămâne vacantă și poziția de vicepreşedinte pe apărare, care ar urma să fie ocupată, potrivit surselor, de primarul Constanţei, Vergil Chiţac, fost contraamiral. De altfel, Vergil Chițac a fost printre primii lideri liberali care l-au susținut public pe premierul Nicolae Ciucă pentru președinția PNL. „Rămân consecvent în crezul că premierul României trebuie să fie și președintele Partidului Național Liberal. Nu este momentul acum pentru o criză de leadership. Premierul trebuie să conducă activitatea guvernamentală, întărit de legitimitatea pe care numai funcția de președinte al unui partid puternic i-o poate da”, a susținut primarul Constanței, Vergil Chițac.

Așa cum PS News a scris zilele trecute, Lucian Bode ar urma să fie propus de Nicolae Ciucă pentru funcția de secretar general al partidului. Generalul (r) Nicolae Ciucă, premier al României din 25 noiembrie, a devenit președinte al PNL după un Congres extraordinar la care a fost singurul candidat. Fostul președinte PNL, ales în septembrie, Florin Cîțu, a demisionat sâmbăta trecută, la cererea liderilor partidului. Nicolae Ciucă a obținut 1.060 de voturi din cele 1.120 exprimate de delegați. 60 de voturi au fost anulate.

DETALII AICI: Când ar putea convoca liberalii Consiliul Național. Ce numiri politice sunt așteptate

1 comentariu la “Culisele numirilor de la Consiliul Național al PNL: unul dintre miniștri, în lupta pentru poziția de prim-vicepreședinte. Cine va conduce Liga Aleșilor Locali

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *