Skip to content
Politică

Culisele politicii. Cozmin Guşă, despre Cioloş-şef la PNL, urmaşul lui Dragnea la PSD şi gafele tehnocraţilor EXCLUSIV INTERVIU

Culisele bătăliilor politice din anul electoral 2016. Într-un interviu acordat PSnews.ro, consultantul politic Cozmin Guşă a vorbit despre şansele premierului Dacian Cioloş să ajungă preşedintele unic al PNL, despre succesorul lui Liviu Dragnea la şefia PSD, precum şi despre gafele actualilor guvernanţi tehnocraţi.

În acelaşi timp, consultantul politic a explicat, pentru PSnews.ro, cum tandemul format din prim-ministrul Dacian Cioloş şi preşedintele Klaus Iohannis poate să destrame un blestem al ultimilor 20 de ani din politica internă, precum şi în ce fel unii aleşi locali cu dosare penale încă sunt apreciaţi de comunităţile lor.

Reporter PSnews: Cum apreciaţi, în linii mari, activitatea guvernului de tehnocraţi din primele trei luni şi jumătate de mandat de până în prezent? Cu ce realizări se poate lăuda cabinetul Cioloş şi în ce măsură a fost decredibilizat de gafele unor miniştri?

Cozmin Guşă: Nu aş face o analiză exhaustivă de conţinut al actului guvernamental, pentru că ar fi incorect, majoritatea membrilor Guvernului neavând nici experienţă administrativă la momentul desemnării, necunoscând nici rigorile absconse ale colaborării cu instituţiile democraţiei „originale” româneşti, mai ales cu mediul parlamentar. Sunt, totuşi, nişte lucruri de remarcat: hărnicia şi corectitudinea lui Cioloş, proiectele de dezvoltare elaborată enunţate de către Dâncu, ritmul accelerat de întâlniri/dezbateri interne al echipei Cioloş (incluzând aici şi activitatea de brain-storming din fiecare sâmbătă), proiectele de compatibilizare a birocraţiei noastre guvernamentale cu cea euratlantică.

Astea la plusuri; la minusuri: gesturile gratuite şi ineficiente ale unor miniştri neexperimentaţi sau consiliaţi prost, lipsa de iniţiativă în a coagula mediul profesional din jurul ministerelor (ce sugereaza public bâjbâială şi ineficienţă), imposibilitatea majorităţii miniştrilor în a se „marketa” ca nişte tehnocraţi respectaţi, generatori de proiecte ce rezolvă probleme şi inspiră comunităţile interesate.

Făcând o sumă algebrică, nu spun nicidecum că Guvernul a fost decredibilizat în vreun fel, dar a reuşit asta numai şi numai pentru că majoritatea românilor îi compară încă cu guvernările precedente, politicianiste, corupte şi clientelare; iar activitatea publică ferventă a lui Ponta lucrează încă în favoarea guvernării Cioloş.

Altfel, analiza critică şi riguroasă a activităţii guvernării Iohannis-Cioloş, ca să fim riguroşi, va începe foarte curând şi va fi potenţată suplimentar de dezbaterea electorală. Altfel spus, această guvernare mai are timp să devină convingătoare şi să implementeze strategiile pe care le enunţă, doar până la începutul verii; după alegeri, vin strategiile mai sofisticate, generate de efervescenţa noilor aleşi locali, strategii la care guvernanţii tehnocraţi pot face faţă doar prin ceva realizări concrete şi implementarea reală a proiectelor desenate azi.

Reporter PSnews: Până acum, relaţiile dintre preşedintele Klaus Iohannis şi prim-ministrul Dacian Cioloş s-au dovedit surprinzător de bune. Este în stare actualul şef al statului să destrame blestemul din România ultimilor 20 – cel al conflictului dintre preşedinte şi premier? Cine ar avea de câştigat din această relaţie?

Cozmin Guşă: Ardelenii ce-şi preţuiesc originea sunt foarte atenţi să fie scrupuloşi şi corecţi în relaţiile pe care le dezvoltă reciproc. Este şi cazul Iohannis-Cioloş, politicieni care au început un „dans comun în perioada de criză” şi sunt foarte atenţi să îşi potrivească paşii, să nu se „calce pe bombeuri”. Dar este nevoie de mult mai mult decât atât: e nevoie de o colaborare reală, complementară, în care echipele celor doi să se integreze. Nu e cazul nostru, din păcate, echipa preşedintelui Iohannis fiind una deficitară la capitolul „colaborare”. Din nefericire, este chiar repetentă în a-i asigura preşedintelui o minimă expertiză curentă profesionistă, de natură să îi securizeze portanţa. Fără schimbări esenţiale la nivel de echipe, abordare, proiecte comune, prevăd că slăbiciunile vor fi speculate dur, iar colaborarea s-ar putea împotmoli…

Reporter PSnews: Din decembrie până în prezent, atât Vasile Blaga, cât şi Alina Gorghiu îl „curtează” pe Dacian Cioloş, arătându-i uşi deschise pentru intrarea în PNL. Ce şanse îi acordaţi premierului să devină preşedintele unic al partidului?

Cozmin Guşă: Astăzi, niciuna; e limpede că Dacian Cioloş e preocupat strictamente să performeze guvernamental, să se poată măsura ceva în urma activităţii lui, pe de o parte. Pe de altă parte, PNL-ul şi structura sa nu sunt azi un proiect ofertant pentru un om serios; după cum nici PSD-ul nu este. În consecinţă, zic că nu au şanse azi peneliştii să se salveze din nou printr-o soluţie providenţială, gen Cioloş, aşa cum şi Stolojan, Antonescu sau Iohannis au fost, la vremea lor, pentru PNL. Iar azi nu îl mai au nici măcar pe Eduard Hellvig, cel care a însemnat mult în trecut, pentru coagularea acestui gen de soluţii!

Reporter PSnews: Nu doar în Bucureşti, ci şi în provincie, există primari (actuali, foşti sau suspendaţi) care, în ciuda recentelor dosare penale, insistă în a-şi anunţa intenţia de candidatură. Mai sunt ei în stare să convingă electoratul sau posibilele lor probleme cu legea sunt de natură să le reducă sorţii de izbândă?

Cozmin Guşă: Nu se poate face reforma dintr-odată, mai ales pe linia stârpirii corupţiei; iar atunci când doar puţine instituţii ale statului (gen SRI, DNA) îşi asumă asta, e mult prea puţin. Politicul acţionează exact împotriva reformei, Parlamentul sprijină chiar corupţii. Până deunăzi, în perioada Ponta, chiar şi Guvernul avea acţiune împotriva reformei. Dacă extindem discuţia spre Curtea Constituţională, Avocatul Poporului etc., sesizăm că suntem într-o situaţie gravissimă din punctul de vedere al rămânerii multor corupţi în funcţie. Această situaţie este total incompatibilă inclusiv cu apelurile partenerului strategic american, prin vocea ambasadorului Hans Klemm, care se aude din ce în ce mai tare şi mai des – ceea ce reprezintă un semn important! Ca să nu mai vorbim despre o parte a mass-media, total coruptă şi baronizată, care doreşte să convingă publicul că această corupţie nu e atât de gravă pentru cetăţeni, iar baronii sunt chiar… umani.

Reporter PSnews: Dacă lui Liviu Dragnea i se va menţine condamnarea (cu sau fără executare), cine l-ar putea înlocui în fruntea PSD? Este Valeriu Zgonea un posibil succesor, având în vedere atât recentul val de deplasări prin ţară pe care acesta le face, cât şi contrele avute cu Dragnea pe tema sistemului electronic de vot din Parlament?

Cozmin Guşă: În analiza mea, Liviu Dragnea este deja depăşit în funcţia de „lider maximo” al PSD (moştenitorul de facto al partidului comunist), după cum la fel de depăşit a fost şi Victor Ponta; iar asta se va vedea foarte curând şi nu ţine de o posibilă condamnare. Spiritul unui lider politic, mai ales de stânga, nu îşi pierde influenţa prin niciun fel de condamnare (a se vedea exemplul lui Adrian Năstase); dar nu este cazul liderilor actuali ai PSD-iştilor.

Desigur, Zgonea poate fi un succesor, poate chiar mai eficient decât Dragnea, dar problema PSD nu va fi rezolvată atât de uşor, doar prin vreo schimbare de lider. Reforma adevărată, de sus până jos (exact în acest sens!), dublată de curaj şi revenirea la doctrină, acestea toate sunt nişte ingrediente necesare, însă inexistente azi în planurile PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *