Skip to content
Politică

Culisele politicii. Guşă, despre jocurile periculoase de la alegerile din 2009

www.cotidianul.ro

Consultantul politic Cozmin Gușă a vorbit în emisiunea Jocuri de Putere despre cum au fost fraudate alegerile prezidențiale din 2009, în care au luptat Mircea Geoană și Traian Băsescu, care a și câștigat bătălia electorală de atunci.

Citiți și Acuzaţii incendiare: cum ar fi fost FRAUDATE alegerile prezidențiale din 2009

În acest context,  Cozmin Guşă a făcut lista celor 7 factori care au condus la victoria lui Traian Băsescu în alegerile prezidenţiale din 2009. Guşă a dezvăluit, totdată, detalii din culisele alegerilor prezidenţiale din 2009, când a fost şef de campanie al lui Mircea Geoană.

„Informațiile jurnalistice sunt, de multe ori, corecte, dar escamotează alteori o mare parte din adevăr. Dacă vă uitați la fața lui Victor Ponta, era aproape de leșin în spatele lui Mircea Geoană, pentru că omul avea altă înțelegere și alte obligații, mult mai drastice decât cele pe care le avea Liviu Dragnea. Aia a fost o seară care pe mine m-a marcat. Eram la fereastra fostului meu birou din PSD. Am acceptat să fiu strategul campaniei lui Geoană din două motive: unul, legat de România, și al doilea motiv a fost să spăl cumva păcatele din campania din 2004. Și atunci l-am bătut pe Dan Andronic și pe evrei, ei erau cu Năstase. Alegerile au ieșit, totuși, altfel.

Articolul lui Dan Andronic este important pentru că aduce mărturie implicarea statului în alegeri. Articolul pune accent pe niște lucruri care s-au întâmplat și nu au fost la locul lor. Cel mai important rol l-a avut statul. Statul, prin reprezentanții săi, a avut grijă să îi asigure diverse lucruri, care i-au dat posibilitatea lui Traian Băsescu să obțină un al doilea mandat. Nu este vorba despre SRI”, a declarat Cozmin Gușă, care adaugă că ”Traian Băsescu nu a condus România, a siluit România”.

Totodată, consultantul politic a mai explicat cum au decurs lucrurile în campania electorală din 2009, potrivit Realitatea.net

„Un element: nu am simțit în 2009 implicarea Laurei Codruța Kovesi. Nu au fost dosare, amenințări. Da, că Laura Codruța Kovesi era pusă de Băsescu, nu am nicio îndoială. O implicare în campania lui Traian Băsescu nu s-a simțit.

PSD și-a trădat, atunci, liderul. Trădarea PSD a fost un element foarte important.

Traian Băsescu a avut un joc de campaniei bun. Este cel mai bun actor politic (conotație peiorativă), jocul a fost bun.

Încă un element a fost jocul lui Mircea Geoană. A fost o victimă editorială a lui Cătălin Tolontan. Geoană a dorit să nu fie convingător în final. Astea sunt lucrurile care l-au dus de la 11% în ianuarie, la scorurile de la sfârșitul anului. Vizita la Vîntu este o vizită pe care nu i-a cerut-o Vîntu”, a spus Cozmin Gușă în intervenția sa telefonică.

Gozmin Gușă a explicat cum au fost fraudate alegerile în favoarea lui Traian Băsescu și câte cazuri de fraudă s-au descoperit.

„Al cincilea element a fost intimidarea justiției prin arestarea de pe stradă a celebrului Cătălin Voicu. A fost un element pe care Dan Andronic promite că-l va dezvolta în perioada următoare. Ce nu s-a dezvoltat niciodată este legat de procesele verbale false, printre care și ale lui Dan Șova.

Mircea Geoană, să zicem că avea 1000 de voturi, și Băsescu 600. Scorul acesta se inversa. Și se nota așa. Noi am găsit câteva zeci astfel de cazuri.

Geoană a câștigat România cu 70% din voturi. Acolo s-a câștigat cu toată greșeala lui Geoană, cu totul… alegerile s-au câștigat.

Elementul nr. 6. SUA nu au militat pentru partenerul lor strategic. Geoană nu era foarte simpatic pentru Casa Albă. Am discutat fraudarea alegerilor cu consilierul pe Europa și Asia cu consilierul președintelui SUA de atunci”, a subliniat Gușă.

Cozmin Gușă a mai arătat că Statele Unite nu s-au implicat în alegerile prezidențiale din 2009.

„Din tot ce știu și știu bine, SUA nu s-au implicat în acele alegeri decât să trimită doi oameni care să monitorizeze alegerile. Au văzut atunci că alegerile se pretează unor fraudări.

S-a decis ca PSD să nu iasă în stradă să își apere rezultatul. Iliescu a luat această decizie. Geoană nu a mai avut energie să se opună lui Ion Iliescu, eu nu mai eram în partid.

Ion Iliescu a fost de neînduplecat. Geoană a fost mielul tăiat”, a conchis consultantul politic.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *