Skip to content
Politică

Culisele războiului Dragnea-Bănicioiu, via Ponta. Cine sunt „copiii politici” ai lui Andronescu EXCLUSIV

aktual24.ro
" "

După dușul rece administrat la Congresul PSD – unde nici măcar nu i s-a permis să ia cuvântul în fața delegațiilor venite din toate colțurile țării –, fostul ministru și vicepreședinte Nicolae Bănicioiu ia în calcul, potrivit surselor PSnews.ro, o viitoare înregimentare în gruparea Pro România, alături de vechiul său prieten, Victor Ponta, dar va face acest pas numai dacă Liviu Dragnea va decide excluderea sa din partidul celor trei trandafiri.

De altfel, această tactică a fost brevetată chiar de Ponta, care l-a criticat și l-a acuzat public pe Dragnea până când, finalmente, a fost exclus (via CEx), după participarea la insurecția ex-premierului Sorin Grindeanu. Aceeași „rețetă” a fost uzitată de Daniel Constantin (președintele Pro România), în preludiul excluderii sale din ALDE. Dacă se va ajunge la o nouă mazilire prin votul CEx-ului, fostul ministru al Sănătății va poza în victima „dictaturii de partid”, la fel ca Victor Ponta.

" "
" "

Amenințarea lui Dragnea

O izgonire din PSD nu este deloc exclusă dacă Nicolae Bănicioiu își va relua în mod public acuzațiile la adresa lui Dragnea, cu atât mai mult cu cât șeful PSD a lansat o amenințare cât se poate de explicită, chiar la finalul Congresului: Marea masă a partidului nu mai acceptă acţiuni care să aducă atingere sau să reprezinte atacuri ale unor membri de partid împotriva acestui partid. Avem obiective mult prea importante, o responsabilitate majoră pentru această naţiune şi nu mai putem continua să comentăm, să dăm răspunsuri la tot felul de afirmaţii, care nici măcar nu pot fi considerate acuzaţii”

Cine sunt cei vizați

Vă amintim că, în principal, cei vizați sunt Nicolae Bănicioiu, Ecaterina Andronescu și Codrin Ștefănescu (despre care PSnews.ro v-a anunțat în exclusivitate, în urmă cu o lună, că nu se vor mai regăsi în conducerea PSD), dar avertismentul lui Liviu Dragnea se vrea un semnal de alarmă și pentru deputații Cătălin „Mitralieră” Rădulescu și Liviu Pleșoianu, care au acuzat că au fost scoși din jocuri prin impunerea criteriilor geografice. În condițiile în care Ștefănescu și Rădulescu și-au moderat deja mesajele, iar Ecaterina Andronescu rămâne, totuși, un nume greu în PSD și, cel mai probabil, își va accepta marginalizarea, va fi interesant, în această ordine de idei, ce îi va rezerva viitorul apropiat lui Bănicioiu, care nu dă semne că e dispus să-și stopeze tirul.

Bănicioiu: „Excluderea ar fi un abuz!”

Contactat de PSnews.ro, fostul ministru al Sănătății nu s-a lăsat deloc intimidat de amenințarea lansată de Dragnea.

„Pe mine nu mă schimbă absolut deloc anunțul pe care Liviu Dragnea l-a făcut la finalul Congresului, referitor la faptul că nu ar mai fi tolerate luări de poziții care să contravină celor exprimate de actuala conducere. Eu rămân același și voi continua să spun ce am de spus. Să nu se aștepte nimeni că voi accepta vreodată să recit ceea ce vrea să audă cineva de la conducere! Nu cred că pesediștii adevărați vor accepta să fie excluși din partid de colegi pentru delicte de exprimare. Așa ceva ar fi de-a dreptul halucinant! Interzicerea dreptului la opinie în PSD ar reprezenta un abuz intolerabil. Eu nu mă tem de o eventuală excludere, dar aceasta ar fi un abuz, a declarat Bănicioiu, în exclusivitate pentruPSnews.ro.

O animozitate veche 

Conform surselor PSnews.ro, Dragnea nu este deloc dispus să „compenseze” debarcarea lui Bănicioiu prin alocarea altei funcții – oricât de marginale – pe linie de partid. De altfel, în decembrie 2016, Bănicioiu a ajuns pe lista parlamentară a PSD Iași pe ultima sută de metri, ca urmare a unor negocieri la baionetă, întrucât Dragnea l-a considerat întotdeauna „pontist” și a acceptat cu greu să-i ofere un loc eligibil. Facem mențiunea că fostul ministru a susținut public atât rebeliunea tandemului Ponta-Grindeanu, cât și fronda ex-premierului Mihai Tudose, atitudine care i-a pecetluit izolarea și debarcarea din funcția de vicepreședinte.  

„Copiii” Ecaterinei Andronescu

Nu întâmplător, în dizgrația lui Dragnea se află, laolaltă cu Nicolae Bănicioiu, mai mulți foști TSD-iști implicați în mișcările studențești din perioada guvernării Adrian Năstase (2000-2004), când Ponta și Bănicioiu și-au început în forță carierele politice. Puțini sunt cei care își amintesc astăzi că, în 2002, Ecaterina Andronescu – aflată la primul mandat la cârma Ministerului Educației – s-a întâlnit cu tinerii Bănicioiu (pe atunci student la Facultatea de Stomatologie), Gabriel Ispas (care avea să ajungă director adjunct al Casei de Cultură a Studenților și, ulterior, secretar de stat în Ministerul Educației, fiind urmărit penal pentru abuz în serviciu în Dosarul „Baza Cutezătorii”) și Mihnea Costoiu (ex-ministru al Educației, cercetat în același dosar), pentru a pune la cale revigorarea mișcărilor studențești social-democrate. Aceștia aveau să colaboreze intens cu Victor Ponta (la acea vreme șef al Corpului de Control al Guvernului Năstase), iar Bănicioiu urma să fie recompensat cu un fotoliu de deputat în 2004, chiar după ce a absolvit facultatea. Din același anturaj politic a făcut parte și Ionuț Vulpescu (debarcat sâmbătă din funcția de vicepreședinte al PSD și izolat în formațiune, de-a lungul ultimilor doi ani, din pricina etichetei de „pontist”).

Pedepsirea lui Gabriel Petrea

Același traiect politic (vegheat de Ecaterina Andronescu) l-a avut fostul ministru al Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea (actualmente șeful TSD), debarcat din Guvern după ce a susținut public insurecția ex-premierului Mihai Tudose. Într-un interviu acordat în urmă cu câțiva ani, Gabriel Petrea dezvăluia că a intrat în politică la invitația lui Ponta și Bănicioiu. În trecut, din postura de președinte al Asociației Studenților din Universitatea Politehnică, el a făcut parte din echipa electorală a Ecaterinei Andronescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *