Skip to content
Politică

Culisele scandalului de plagiat din jurul TVR. Mărturiile jurnalistei care a descoperit totul EXCLUSIV

difernews.gr
" "

După ce în presă a apărut informația potrivit căreia un personaj controversat – suspectat de plagiat – s-ar afla în cărți pentru propulsarea în consiliul de administrație al TVR, redacția PSnews.ro a luat miercuri seară legătura cu jurnalista care a dezvăluit presupusul plagiat al individului.

DETALII AICI: USL învie! Orban susține propulsarea unui personaj controversat SURSE

" "

Image result for cristian petcu

După cum puteți citi în linkul de mai sus, este vorba despre un anume Cristian Petcu (foto sus; sursa: ICR.ro), apropiat al fostului ministru PNL al Culturii Gigel Sorinel Știrbu și secretar de stat în ministerul de resort în timpul mandatului acestuia (deși Petcu intrase în instituție cu câteva luni bune înaintea lui Știrbu). Același Cristian Petcu a activat ca secretar general al Institutului Cultural Român (ICR). În prezent, Petcu este președintele Fundației Colegiului Național de Apărare (FCNAp).

Ei bine, miercuri seară, redacția PSnews.ro a stat de vorbă cu Sidonia Bogdan (foto jos; sursa: pagina personală de Facebook), ziarista care a scris pe larg în 2014 în cotidianul România Liberă despre pretinsul plagiat al lui Cristian Petcu.

Fotografia postată de Sidonia Bogdan.

Deși nu a comentat prea mult cazul concret al sforilor care s-ar trage acum în zona PNL-PSD în favoarea lui Petcu, Bogdan a insistat asupra plagiatului efectiv, evidențiind semnele de întrebare de ordin moral ce planează asupra cuiva care comite un asemenea act.

„Eu mi-am făcut datoria de jurnalist și cred că am arătat la momentul acela, acum 3-4 ani, când am publicat ancheta referitoare la suspiciunile de plagiat. Domnul Petcu, la trei ani după ce am publicat eu acea anchetă, a încercat un drept la replică, arătându-mi niște adeverințe, prin care parcă demonstra că el de fapt nu a plagiat. Doar că adeverințele respective au și ele suspiciuni – îmi arată că nu sunt foarte corecte, întrucât site-ul respectiv anti-plagiat nu știu al cui este. În mod normal, în orice țară civilizată, universitățile ar trebui să aibă propriul site, în care să introducă cât mai multe cărți de specialitate, astfel încât căutarea să fie cât se poate de conformă. Un astfel de site caută în funcție de baza lui de date. Dacă în baza acelui site nu sunt niște cărți din care respectivul ar fi putut fura, ele nu apar. Deci eu site-ul ăla nu știu al cui este; în mod normal, un site antiplagiat trebuie să fie un site al universității respective. Nu te joci cu site-urile antiplagiat – nu e ca și cum apar pe net și oricine poate să verifice orice pe net! Nu se face așa nicăieri în lumea civilizată. Asta ar fi una. 

Cristian Petcu are două teze. Ambele sunt într-un domeniu umanist. Când faci trimitere la o notă, nota respectivă înseamnă că faci o trimitere la o informație pe care o găsești în altă lucrare de specialitate. Deci practic nota înseamnă că tu ai folosit o informație ca să-ți duci mai departe un raționament în teza ta. Nu poți să furi efectiv fragmente întregi din alți autori, pe care doar îi treci în notă fără să folosești ghilimele! Pentru că aia nu mai e o trimitere la ceva; e pur și simplu o însăilare de fragmente, puse unul în continuarea celuilalt. O teză într-un domeniu umanist în primul rând înseamnă originalitate. De-aia doctoranzii muncesc 3-4 ani la o teză de doctorat.

Ce este cel mai grav din toată această poveste: el a dat prima teză în 2009. A doua teză – cu o teză foarte asemănătoare – a publicat-o la un an după. Eu nu am mai întâlnit până acum pe cineva care să aibă două doctorate la un an diferență! Iar dumnealui mai vrea un al treilea doctorat la SRI, pentru un alt domeniu. Eu nu cred că în România mai există așa ceva! Iar asta în condițiile în care dumnealui nu a fost un «șoarece de bibliotecă»; dumnealui a avut joburi full-time la stat. Eu știu doctoranzii care lucrează serios la o teză. Acei doctoranzi realmente întrerup jobul, ca să poată să lucreze la teză. Nu poți să ai un job de opt ore pe zi, iar pentru teza respectivă să lucrezi două ore (între 6 și 8 seara) – nu există așa ceva!” a detaliat Sidonia Bogdan în declarația pentru PSnews.ro.

În ultima parte a discuției, am întrebat-o pe jurnalistă ce părere are despre jocurile de culise pe care le-ar face acum PNL mână în mână cu PSD, pentru propulsarea lui Cristian Petcu în CA-ul Televiziunii Române.

„Cum să mi se pară mie? Am înțeles că s-a făcut o plângere la comisia aceea din minister unde sunt verificate într-un mod profesionist plagiatele și probabil că va ieși cu niște decizii acea comisie specializată în teologie și în istorie. Cât privește jocurile de partid pe care le face PNL-ul, e problema lor și lipsa lor de etică și de deontologie atunci când promovează niște personaje!

Aș vrea să mai spun că, din ce am citit acolo, el ar fi susținut de Sorinel Știrbu. Sorinel Știrbu, la rândul lui, are probleme în teza de doctorat. Tot eu am scris și despre teza dumnealui, înainte de tezele lui Cristian Petcu. La momentul respectiv, Știrbu era ministrul Culturii, iar Petcu era secretar de stat în Ministerul Culturii – erau prieteni încă de atunci”, a încheiat Sidonia Bogdan.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *