Skip to content
Politică

Culisele ultimelor negocieri PSD-PNL: Ciolacu ar putea fi premierul coaliției PNL-PSD-UDMR/ S-a bătut palma pentru ocuparea funcției prin rotație

Inquam Photos / George Calin

Președintele PNL, Florin Cîţu, şi președintele PSD, Marcel Ciolacu, au bătut palma, luni, pentru ocuparea funcției de premier prin rotație, iar primul ar urma să fie chiar liderul social-democraților, au precizat surse politice pentru PS News. Decizia, însă, va fi supusă unor dezbateri, zilele următoare, în cele două partide. Social-democraţii ar accepta ca primul premier să fie liberal doar cu condiţia ca acesta să nu fie Florin Cîţu. De partea cealaltă, Florin Cîțu nu și-ar dori un alt premier, cu excepția lui.

Florin Cîțu, președintele PNL, a declarat, luni, că nu se pune problema ca Nicolae Ciucă să fie propunerea de premier a partidului deoarece în cadrul formațiunii nu a fost avansată această idee. „Noi nu spunem celor de la PSD pe cine să susţină. În PNL, noi facem propunerile şi când vom veni cu o propunere de premier, o vom spune public. Acum nu vorbim despre această propunere, eu ştiu că dl Ciucă a fost propus de mine”, a declarat Cîțu.

Potrivit surselor PS News, cel mai probabil până vineri se va contura noua structură de guvernare, iar votul în Parlament va fi săptămâna viitoare.

Știre inițială

O nouă rundă de negocieri între Partidul Național Liberal (PNL) și Partidul Social Democrat (PSD) continuă, luni, la ora 13 în biroul lui Sorin Grindeanu de la Camera Deputaților. Cele două partide ar urma să discute strategia privind măsurile sociale, creșterea pensiilor, a salariului minim și a alocațiilor.

În ultimele zile, reprezentanţii PSD şi ai PNL au avut mai multe întâlniri pentru a ajunge la puncte de vedere comune privind un viitor program de guvernare. În ceea ce priveşte propunerea pentru funcţia de premier, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că preşedintele ţării este îndreptăţit, prin Constituţie, să desemneze premierul şi că acestuia îi vor fi propuse două variante.

Urmează să mergem la preşedintele României cu două variante şi să stabilim. Ştiţi foarte bine că preşedintele României este îndreptăţit, prin Constituţie, să desemneze primul ministru. (…) Este varianta, prima – prin rotaţie, preşedinţii celor două partide. Vom vedea şi varianta agreată de către preşedinte. (…) Eu aş dori ca fiecare să ne respectăm atribuţiile constituţionale pe care le avem. Asta este abordarea pe care eu o am”, a precizat Ciolacu.

De cealaltă parte, preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat, duminică, la finalul rundei de de negocieri cu PSD, că sunt mai multe variante de premier şi că liderii celor două partide vor prezenta aceste variante preşedintelui Klaus Iohannis, apoi vor fi făcute publice.

În ceea ce priveşte premierul, am discutat, vom merge la domnul preşedinte cu câteva variante şi apoi vom veni şi vom anunţa şi public. Va fi întâi o discuţie şi după aceea vom veni şi public cu ele. Cel mai bine, decât să apară tot felul de de informaţii pe surse, când ajungem la o concluzie, vom prezenta”, a declarat Florin Cîţu, duminică, la finalul şedinţei cu liderii PSD.

Întrebat când va avea loc întâlnirea cu preşedintele, Cîţu a răspuns ”încă nu avem o dată”. Întrebat, de asemenea, când se va tranşa problema premierului, liderul PNL a răspuns că în perioada următoare. ”Astăzi, mâine, poate în zilele următoare”, a declarat Cîţu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *