Skip to content
Societate

Culmea ipocriziei! Regizorul filmului ”Colectiv”, finanțat de stat cu 1,5 milioane de lei, acuză autoritățile că nu sprijină cultura

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Apar informații incredibile despre promovarea și producția documentarului „Colectiv”. Regizorul filmului, Alexander Nanau, a fost finanţat cu peste 1,5 milioane de lei din Fondul Cinematografic pentru promovarea și distribuția documentarului care prezintă tragedia Colectiv. Informațiile au fost făcute publice de Ministerul Culturii, instituția catalogând drept „răuvoitoare şi lipsită de temei” afirmaţia lui Nanau, conform căreia ministerul nu s-a implicat în gestionarea crizei sectorului cultural, afectat de restricţiile impuse de pandemia de COVID în 2020.

Filmul „Colectiv”, al cărui producător și regizor este Alexander Nanau, a obţinut finanțare directă pentru dezvoltare şi producţie, în valoare de 632.071 lei, din partea Centrului Național al Cinematografiei (CNC). Totodată, având dublă calitate, Alexander Nanau a obținut ca regizor suma de 475.100 lei și ca producător suma de 258.395 lei, fonduri nerambursabile din partea CNC pentru producția filmului, conform ministerului.

" "
" "

Susținerea statului român pentru producția „Colectiv” a mai constat în finanțarea participărilor la festivalurile de la Amsterdam, Toronto și Veneția (în 2019), în total de 40.000 lei, și, în 2020, a promovării filmului documentar de lungmetraj în vederea selecției la Premiile Academiei Americane de Film Oscar 2021, în valoare de 100.000 lei.

Consiliul de administrație al CNC a decis, prin Hotărârea 293/19.11.2020, suplimentarea sumei, ulterior, cu 100.000 de lei, în cazul în care filmul va fi propus pe lista scurtă a premiilor Oscar. Astfel, suma totală alocată acestui proiect din Fondul Cinematografic a fost de 1.530.566 lei, sună care include şi costurile de distribuţie, informează Ministerul Culturii.

Afirmația conform căreia Ministerul Culturii nu s-a implicat în gestionarea crizei sectorului cultural afectat de restricții, în 2020, este răuvoitoare și lipsită de temei. Anul trecut, pandemia a restricționat multe domenii, cel cultural fiind printre cele mai afectate. Ministerul Culturii a pus în prim plan această realitate și a fost un partener onest al tuturor actorilor din domeniul cultural, luând măsuri în baza consultărilor cu aceștia”, se mai arată în comunicatul ministerului.

Ipocrizia, la ea acasă

Alexander Nanau, regizorul filmului ”Colectiv”, a anunțat marți pe Facebook că refuză o decorație propusă de președintele Klaus Iohannis. El și-a motivat refuzul de a primi distincția prin situația critică a culturii și a acuzat autoritățile că nu au făcut nimic pentru a salva acest domeniu. Un gest ipocrit venit din partea celui care „uită” să spună că a primit peste 1,5 milioane de lei de la stat pentru promovarea și producția documentarului Colectiv, în contextul în care industria culturală, inclusiv sectorul cinematografiei, sunt printre cele mai afectate de restricțiile impuse de guvern de la începutul pandemiei.

Amintim că documentarul „Colectiv” a fost considerat cel mai bun film documentar la Premiile Academiei Europene de Film şi este propunerea României la premiile Oscar din 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *