Skip to content
Opinii & Analize

Cultul personalității la Liviu Dragnea: de la discurs naționalist la fanfare

marius constantin
" "

Președintele PSD Liviu Dragnea nu ratează nicio ocazie pentru a ne arăta că el este cel care controlează Guvernul, Parlamentul, partidul și, în general, România. Numai că în ultimele săptămâni, Liviu Dragnea a ajuns la un cult al personalității nociv pentru politica românească și nociv pentru el însuși, în care se crede liderul suprem al țării sau ar vrea să joace rolul acesta, în care vrea să decidă singur economia și în care luptă cu monștri inventați.

Liviu Dragnea și-a început supremația pe scena politică preluând controlul Guvernului, unde în ultimii ani a instalat numai oameni care îi sunt fideli și care îi răspund la ordine. Cine nu a respectat ordinele primite de la liderul suprem al PSD, a dispărut imediat din Guvern, chiar cu riscul ca PSD-ALDE să piardă guvernarea.

" "
" "

Dragnea vs. UE

Liviu Dragnea joacă rolulul politicianului naționalist, deși acest rol nu i se potrivește deloc. Profită și el de tendințele de pe scena politică europeană și de faptul că cetățenii s-au săturat să aștepte UE să reacționeze și lovește cu declarații în Uniunea Europeană, deși țara noastră, din 2016 și până în prezent, n-a fost niciodată un partener loial al Uniunii și nici n-a contribuit decisiv la proiectele importante pentru Europa.

„Noi am vrut să intrăm în Uniunea Europeană pentru o viaţă mai bună, pentru mai multă libertate, nu pentru a ne întoarce la frică şi teroare. Am vrut să intrăm în UE pentru a avea acces la dezvoltare şi a avea un minim respect”, a spus liderul PSD în martie, la un miting în Slobozia.

Din păcate, liderul PSD nu se poate atinge de punctele sensibile ale Uniunii, cum ar fi migrația sau economia europeană, deoarece țara noastră nu joacă niciun rol european, nici măcar nu reușim să atragem eficient fondurile europene.

Dragnea vs. economia

În ceea ce privește economia națională, Liviu Dragnea pare să nu priceapă nimic din economia internațională și din faptul că economia țării depinde de economia europeană. Cum de altfel, ar trebui spus, că avem creștere economică datorită Uniunii Europene, nu datorită Guvernului care știe doar să cheltuie banii.

„Este naţionalism nebun dorinţa de a începe reindustrializarea României? Noi nu avem dreptul nici la patriotism, nu avem dreptul nici la a ne iubi ţara? (…) Vreţi să rămânem în continuare sclavi în propria ţară? Ni s-a spus mereu: nu se poate să măriţi salariile, pensiile, pentru că o să crească deficitul, nu aveţi voie să măriţi salariul minim, pentru că destabilizaţi economia”, a declarat liderul PSD.

Dragne a început să le promită oamenilor că vor avea mai multe produse românești, într-o încercare de a-i convinge că cele importate ar avea o calitate mai slabă decât cele autohtone:

„Am intrat în Uniunea Europeană, foarte bine, dar nu suntem obligați să mâncăm absolut toate e-urile, adică de ce am fi obligați? Poate reușim să facem ca produsele agricole să se prelucreze mai mult în România, că noi suntem într-o situație foarte frumoasă, se recoltează grâul și cum se întoarce grâul nostru? Napolitane, biscuiți, pâine congelată. Noi luăm pe grău atât și plătim atât când vine napolitana atât. Noi nu mai suntem în stare să facem napolitane, că suntem proști? Adică suntem leneși, nici vorbă, leneșul e Iohannis, nu noi(…)Adică de ce nu putem să refacem rețeaua de aprozare în România? O să urle mulți acum, că e comunism”, a spus președintele PSD în martie, la Călărași.

Viziunea de economie politică a lui Dragnea este una în care companiile să fie dependente de instituțiile statului, astfel încât politicienii să le poată controla. Numai că nicio măsură adoptată de Guvernurile Dragnea n-a ajutat în vreun fel economia națională, ci din contră, a îngropat-o în taxe și impozite.

Fanfara

De la discursuri naționaliste, Liviu Dragnea a ajuns să fie însoțit de fanfară și taraf în campania electorală, după cum s-a văzut în weekend la Iași. Pentru a acoperi scandările cetățenilor nemulțumiți din Iași, PSD a adus o fanfară care a cântat pentru liderul suprem Liviu Dragnea.

Dar pentru Liviu Dragnea tot acest scandal este decisiv și îl ajută în campania electorală să-și mobilizeze propriul electorat și să-și crească influența asupra țării. Dragnea are abilitatea să se victimizeze și să se autopromoveze în diferite funcții.

Principala sa țintă, în această perioadă, rămâne candidatura la alegerile prezidențiale. Și orice exagerare cu naționalismul nu poate decât să ducă la un cult al personalității care ne amintește de Nicolae Ceaușescu în vremurile sale de glorie când controla întreaga țară.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *