Invitată miercuri în emisiunea Puterea Știrilor, Simona Bucura-Oprescu, ministru al Muncii în Guvernul condus de Marcel Ciolacu, a vorbit despre cum a ajuns în această funcție, în contextul demisiei fostului ministru Marius Budăi.
„Nu am aflat de la televizor. Cred că fiecare dintre noi cumva știm ce ne așteaptă. Deci, am aflat nu cu foarte mult timp înainte, iar până la urmă, momentul când am știut că voi fi ministru a fost momentul în care colegii din comitetul politic național al PSD au aprobat asta. Pentru a fi legitimă propunerea, pentru a avea o susținere. Momentul zero pe care îl știu este momentul în care colegii mi-au acordat votul de încredere în comitetul politic național al PSD, pentru care le mulțumesc.
Eu de fiecare dată chibzuiesc mult înainte de a face ceva. Sunt un om de acțiune, foarte direct și un om rapid în decizii, dar când sunt decizii importante, să știți că chibzuiesc de fiecare dată. Încerc să documentez bine situația, să înțeleg ansamblu și abia după aceea să iau o decizie”, a spus Simona Bucura-Oprescu
„Sunt un ministru care dă totul”
Întrebată dacă este mai mult un ministru de teren sau un ministru care e mai mult timp la birou, aceasta a spus că se consideră un ministru responsabil, care dă totul.
„Cred despre mine că sunt un ministru care dă totul. În fiecare secundă a mandatului meu încerc să acționez pentru români și încerc să fiu în primul rând împăcată cu conștiința mea. Deci nu e nevoie ca cineva să pună presiune pe mine. Eu însă îmi pun foarte multă presiune pe mine, sunt foarte exigentă cu mine și încerc să fiu cum cred eu că ar trebui să fie un ministru, dar nu cred că eu trebuie să vorbesc. Nu cred că acum trebuie să vorbim.
Cred că important este ceea ce rămâne și, mai ales, ceea ce vor simți românii în viața lor. Fără colegi, fără toți colegii, de la primul la ultimul angajat, toate deciziile și reformele mele și ale Ministerului Muncii și Solidarității Sociale sunt în van. Este foarte important ca de la primul la ultimul coleg, să ne comportăm așa cum ne dorim noi, să fie schimbarea în România spre bine. Adică să nu lăsăm oamenii să aștepte, să ne arătăm umanitatea, să acționăm imediat în momentul în care există o problemă, să nu avem răspuns întârziat la aceasta”, a spus ministrul.
Importanța reformelor
Aceasta a vorbit și despre durata unei schimbări reale și ce și-ar dori să vadă în viitor la minister.
„Mandatele miniștrilor sunt scurte, după părerea mea, foarte scurte în general în guvernele României, iar în orice politică publică este nevoie de timp pentru ca aceasta să reziste. Apoi, este foarte important ca ministru să înțeleagă că lumea nici nu începe, nici nu se termină cu el și să înțeleagă că mandatul său trebuie să fie o formă de continuitate și rrespect pentru reformele bune, anterioare ale miniștrilor care au fost, dar în același timp să să înțeleagă că trebuie să vină și cu elemente de noutate, de inovație, de viziune care să aducă un plus. După părerea mea, este important ca ministrul să înțeleagă că are nevoie de o echipă. În același timp, să înțeleagă că niciodată nu va avea suficient timp și ăsta este motivul pentru care trebuie să folosească fiecare secundă a mandatului pentru a face cât mai mult.
Este foarte important ca ministru șă înțeleagă realitatea și să fie cât mai mult printre oameni, fiindcă un ministru face politici pentru oameni. Politicile în sine nu sunt obiectivul, sunt doar o unealtă pentru a face bine pentru cât mai mulți oameni. Și atunci opinia mea este că ministru trebuie să știe și praful de sub covorul din minister în cele mai mici amănunte, domeniul său, astfel încât să poată să facă politici corecte.
Mai vreau să vă mai spun ceva. Să știți că ceea ce îmi doresc cel mai mult mandatul meu este că cunosc atât de bine realitatea încât deciziile și politicile pe care le creăm la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale să fie cât mai aproape de nevoile pe care românii le au. Din păcate, în perioada aceasta scurtă a mandatului meu am avut puțin timp în care am putut să merg în teren.
Dar să știți că de fiecare dată când am mers inopinat. Nu anunț. Nu-mi anunț colegii. Am spus că îi rog să nu se supere pe mine pentru asta, dar că nu îi voi anunța, fiindcă îmi doresc să văd realitatea. Nu-mi doresc să fiu un ministru primit într-un anume fel, căruia i se pregătește o primire și căruia i se oferă doar partea frumoasă a sistemului, a ceea ce se vede.
Îmi doresc să văd că nu avem cozi în instituțiile de la Ministerul Muncii, că un pensionar nu trebuie să se întoarcă peste câteva zile după o adresă, că o mămică care merge cu copilul ei de câteva zile pentru alocația de stat pentru copii sau pentru altceva nu este lăsată să aștepte la colegi. Asta îmi doresc să văd, că fiecare simțim că instituțiile statului lucrează pentru noi și mi se pare partea cea mai importantă a reformei.
Dacă nu reușim să le arătăm românilor că înțelegem că suntem plătiți din bani publici, că înțelegem că muncim pentru dânșii, că înțelegem că munca noastră trebuie să se regăsească în servicii publice de o mai bună calitate, atunci toate reformele despre care discutăm nu sunt complete. Asta este cea mai importantă misiune”, a spus Simona Bucura-Oprescu.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News