Cum a ajuns AUR partidul traseiștilor politici. „Transferuri” făcute de Simion

Sursă foto: Facebook
Sursă foto: Facebook

AUR, partidul lui George Simion care vrea să se prezinte în anul electoral 2024 drept o alternativă la partidele mainstream – PSD și PNL – este premiant la capitolul traseism politic. Deși George Simion încearcă să-și prezinte partidul drept o inovație pe scena politică românească, așa cum vedem el nu se dă în lături din a folosi politicieni vechi.

Transferuri făcute de AUR în ultimul an

Partidul condus de George Simion anunța în noiembrie 2023 venirea unui grup de deputați. Unul dintre acești deputați transferați la AUR era Daniel Florea, fost edil PSD, plecat din partid după ce a pierdut sprijinul social democraților pentru o nouă candidatură la Primăria Sectorului 5. În ciuda faptului că AUR critică în mod constant PSD, aflat la guvernare și, implicit parlamentari și membri PSD, George Simion nu are nici o problemă atunci când transferă în propriul partid un ex-membru PSD.

O altă nouă achiziție făcută de AUR în toamna lui 2023 a fost Florică Ică Calotă. Acesta era de altfel un trasiest politic, fiind anterior membru ALDE. După ce partidul lui Tăriceanu a pierdut sprijinul publicului, Ică Calotă s-a refugiat la Pro România, în 2019. Nu a stat însă mult timp în partid și după doar o lună de zile acesta avea să treacă la PNL. În contextul în care liberalii au pierdut câteva procente în sondajele de opinie, pe fondul erodării din cauza guvernării, Ică Calotă s-a reorientat din nou pentru alegerile din 2024, trecând a AUR, partid aflat în ascensiune în sondaje.

Pe lista deputaților AUR se află și Viorel Focșa. Deși acest fusese dat afară din partid după un scandal de violență domestică, acesta a fost reprimit rapid, după o pauză de doar 9 luni de zile. Pe lângă scandalul de violență domestică, Focșa s-a mai „remarcat” mai remarcat și cu un discurs anti-SUA și anti-Ucraina.

La Senat, AUR l-a transferat pe fostul senator social democrat, Călin Matieș. Acesta pierduse susținerea PSD pentru Primăria Alba Iulia la alegerile din 2024, ca urmare a decis să abandoneze barca social democrată și să își încerce norocul la AUR. Alt senator ajuns la AUR este Ovidiu Florean, un alt traseist notoriu. Acesta ajunsese în Parlament pe listele PNL, dar după plecarea lui Ludovic Orban din partid, acesta a decis să își încerce norocul în Forța Dreptei. Văzând probabil că partidul nu are tracțiune la public, Ovidiu Florean a decis să părăsească și Forța Dreptei pentru AUR. În felul acesta Florean a schimbat trei partide în patru ani.

Un alt transfer notoriu făcut de AUR a fost cel al lui Cristian Terheș. Acesta este în prezent europarlamentar. Terheș a ajuns la Bruxelles pe listele PSD, dar a trecut mai apoi la PNȚCD. Cunoscut pentru propagarea teoriilor conspiraționiste, Terheș a ales acum să mai schimbe un partid, trecând la AUR pentru a-și menține locul de europarlamentar la Bruxelles. Acesta se află acum pe locul al 8-lea pe listele AUR la europarlamentare. Un alt candidat AUR la europarlamentare este Georgiana Maria Teodorescu. De profesie avocat, Maria Teodorescu a trecut de la PNL la AUR.

George Simion l-a transferat și pe Avram Fițiu. Acesta este fost șef de cabinet al lui Dacian Cioloș, exclus din PLUS pentru extremism. Totodată, Fițiu a fost și secretar de stat în guvernul Ludovic Orban. În AUR a ajuns și fosta candidată la președinția României din partea partidului lui Dan Voiculescu (PPUSL), Ramona Ioana Bruynseel. Bruynseels a fost consilier în guvernele Viorica Dăncilă și Mihai Tudose, iar acum se află pe listele AUR la europarlamentare.

Tot în AUR a ajuns și Mohammad Murad. Omul de afaceri trecuse anterior prin Partidul Ecologist Român, apoi prin ALDE. În fine, printre ultimele transferuri făcute de AUR se află și Ilan Laufer, fost ministru în Guvernul Dăncilă și fost membru al PSD.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: