Skip to content
Politică

Cum a ajuns Băsescu șeful grupării anti-Ponta

Partidul Social Românesc (PSRo) și Partidul Național Democrat (PND) au semnat marți un protocol de colaborare parlamentară în vederea întăririi grupului și activității acestuia. Această mutare făcută de Mircea Geoană și Daniel Fenechiu nu face decât să creeze o legătură despre care se tot vorbea în spațiul public, dar pe care nimeni nu o recunoștea – aceea dintre PNL și Traian Băsescu.

Acordul semnat între PSRo și PND nu le implică doar pe cele două partide. De pe margine, principalii câștigători ai acestei mutări sunt PNL și Traian Băsescu, cei care susțin cele două formațiuni care și-au unit destinele în Parlament.

Luând lucrurile cronologic, ar trebui să ne aducem aminte că pe 4 martie PND și PMP au semnat un acord prin care puneau bazele grupului Democrat și Popular din Parlament, iar în data de 30 aprilie, PSRo și PNL semnau un acord de colaborare pentru a da jos Guvernul Ponta.

Anterior semnării acestei înțelegeri, ne-am informat colegii din PMP ce vrem să facem, de două săptămâni, și din acest punct de vedere avem acordul colegilor din PMP să luăm toate măsurile pe care le considerăm necesare în vederea consolidării grupului”, a declarat Daniel Fenechiu. Era și normal ca PMP să nu spună „nu” unei asemenea înțelegeri, atâta timp cât de prevederile ei beneficiau chiar reprezentanții PMP, iar apropierea de PNL se putea face fără să existe o înțelegere scrisă direct între cele două formațiuni, deoarece se ducea pe apa sâmbetei imaginea de adversari politici.

Anul trecut, reprezentanții celor două partide care au fuzionat în marele PNL, spuneau că nu au niciun fel de legătură cu Traian Băsescu, că acesta nu va face parte din noul construct politic. Nereușitele din ultima perioadă, precum și lipsa unui lider cu greutate, probabil au dus la o reconsiderare a relației cu fostul președinte.

Totodată, mărturie a faptului că cei din PNL nu mai spun pas unei alianțe cu oamenii lui Traian Băsescu stau și declarațiile unor lideri ai liberalilor. Intrebată, în cadrul unei conferințe de presă, dacă PNL are de gând să semneze un protocol de susținere parlamentară cu grupul Popular și Democrat, Cristina Pocora, vicepreședinte al PNL, a spus: „Din moment ce formațiunea dlui Geoană semnează cu colegii din formațiunea condusă de dl Fenechiu, cred că vom putea să colaborăm foarte bine împreună„.

De asemenea, Mihai Răzvan Ungureanu, unul dintre reprezentanții noului PNL, a ajuns brusc, în cadrul unei emisiuni, avocatul lui Traian Băsescu. „Ponta are niște consilieri care știu una și bună: că trebuie să lucreze pe aceeași poezie. Inamicul PSD-ului este întâi președintele în exercițiu și apoi fostul președinte Traian Băsescu. Este o obsesie politică foarte clară”.

Și iată că, după mutările din Parlament, părerile consilierilor lui Victor Ponta par a fi legitime, deoarece Traian Băsescu, prin intermediul alianței PSRo cu PND, devine șeful grupării anti-Ponta. Fostul președinte are și un nivel al încrederii mai ridicat față de ceilalți membri ai PNL, este și foarte activ în spațiul public. Pe scurt, Traian Băsescu nu poate fi altceva decât liderul unei asemenea grupări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *