Romaero București, companie de stat strategică pentru industria aerospațială și de apărare din România, acumulase, la finalul lunii octombrie a anului trecut, datorii de aproape 10,3 milioane lei față de Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, la plata facturilor de curent electric livrat de operatorul de hidrocentrale în baza unui contract-cadru încheiat în 2017. Pentru reeșalonarea acestor datorii, cele două companii de stat au încheiat, în noiembrie 2022, un contract de ipotecă, prin care Romaero a gajat în favoarea Hidroelectrica terenuri pe care le are trecute în contabilitate la valoarea de aproape 35 milioane lei, potrivit unui document al companiei aerospațiale.
Cu argumentul că Romaero, la care Ministerul Economiei deține 56,71% din acțiuni, nu a respectat înțelegerea de reeșalonare, Hidroelectrica a demarat executarea silită, după cum a relatat Profit.ro. După încuviințarea instanței de judecată, la începutul lunii mai a acestui an, producătorul hidro a pus poprire pe conturile Romaero, care nu mai poate plăti decât salariile angajaților. Totodată, Hidroelectrica a somat Romaero să plătească în 15 zile datoria, ajunsă între timp la 11,3 milioane lei, în caz contrar urmând să-i scoată la vânzare terenurile asupra cărora pusese ipotecă.
Executorul judecătoresc a stabilit valoarea de vânzare la licitație a imobilelor la 23,76 milioane lei cu tot cu TVA, semnificativ mai mică decât cea contabilă din scriptele Romaero (34,96 milioane lei), fixând totodată data licitației pe 12 septembrie. Ulterior, ca urmare a unor plăți parțiale făcute de Romaero, datoria s-a redus la 7,84 milioane lei, iar cele două părți au convenit să încheie un contract de dare în plată, o scurtă amânare a datei licitației, plus angajarea unui evaluator pentru stabilirea valorii de piață a terenurilor ce vor fi date în plată. ″Orice diferențe reieșite între valoarea stabilită de evaluator și creanța deținută (de Hidroelectrica – n.r.) împotriva Romaero SA vor fi compensate în energie, în cazul în care valoarea este mai mare decât creanța, sau în bani, în caz contrar″, prevede înțelegerea.
Vara aceasta, din cauza dificultăților financiare, Romaero a pierdut ocazia de a participa la proiectul deschiderii un centru de întreținere, reparații și revizie (MRO) a elicopterelor Black Hawk, în parteneriat cu gigantul american al apărării Lockheed Martin. Planul de restructurare operațională a companiei pentru perioada 2022-2031, elaborat vara trecută, prevedea investiții de 57,5 milioane euro, solicitarea unui ajutor de stat de peste 17 milioane euro și contractarea unui credit pe termen lung de aproape 32 milioane euro, plus vânzarea activelor neproductive, dar și dublarea efectivului de personal de specialitate angajat. La acel moment, Romaero acea datorii curente de 50 milioane lei și bunuri ipotecate de peste 440 milioane lei.
Citește mai mult pe profit.ro
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News