Skip to content
Coronavirus

Cum a ajuns România pe primul loc în lume la mortalitate Covid. Florian Bodog, fost ministru al Sănătății: E o lipsă acută de medicamente în spitale și farmacii

Inquam Photos / George Călin

Într-un interviu pentru PS News, fostul ministru al Sănătății, medicul și senatorul PSD Florian Bodog susține că prima măsură care trebuie luată urgent de autorități pentru scăderea mortalității din cauza Covid-19 este liberalizarea medicamentelor antivirale în farmacii pentru tratarea pacienților infectați. România a ajuns pe primul loc în lume la numărul de decese raportate la 1 milion de locuitori.

„Cauza principală a numărului mare de decese este faptul că în spitale nu există medicamente. Toate spitalele din țară care tratează pacienții Covid-19 se confruntă cu o acută lipsă de favipiravir, remdesivir, tocilizumab, iar pacienții decedează pentru că nu beneficiază de tratament în spital. Tocilizumab și remdesivir nu există aproape în niciun spital din țară.

Asta este cea mai importantă cauză care a  provocat numărul mare de decese. Până a ajunge însă la Terapie Intensivă, dacă existau medicamente în farmacii și dacă medicii de familie le puteau prescrie, cu siguranță spitalele nu s-ar fi aglomerat. Ne uităm la exemplul Ungariei care fabrică favipiravir în 3 unități și care au acest medicament în farmacii pe prescripție medicală de la medicul de familie sau de la medicul specialist. Bulgarii au în farmacii Arbidolul tot așa, pe prescripție medicală. Noi nu avem nimic în farmacii, noi trimitem toți pacienții în spitale, ceea ce este o mare lipsă de responsabilitate.

Spitalele sunt pline, secțiile de Terapie Intensivă sunt supraaglomerate, iar pacienții ajung foarte târziu la spital. Cu siguranță, dacă aveam o rată de vaccinare mai ridicată nu se ajungea la acest număr record de îmbolnăviri și nici la acest număr record de pacienți în secțiile de Terapie Intensivă, însă, din păcate, în vară, știm că Iohannis și Cîțu au ieșit și au spus că am învins pandemia, că s-a terminat, că campania de vaccinare este un succes și atunci oamenii s-au culcat pe o ureche. Alții, nefiind de acord cu vaccinarea, nici nu s-au mai gândit să se vaccineze și toți acești factori au contribuit, însă cel mai important lucru și cel mai grav lucru este faptul că lipsesc medicamentele din spital.

Nu s-au gândit să cumpere medicamente, acum se fac eforturi supraomenești de a se aduce medicamente, dar e extrem de greu”, spune Bodog.

În încheiere, medicul a prezentat strategia cu ajutorul căreia România poate coborî de pe podiumul durerii.

„În primul rând, trebuie să testăm și să izolăm pacienții care sunt pozitivi pentru a opri transmiterea, pentru că dacă nu facem asta, nu avem alte mijloace în momentul de față pentru a opri transmiterea, dat fiind faptul că spitalele sunt deja pline.

Trebuie să continuăm cât mai susținut vaccinarea și să aducem cât mai repede medicamente în țară, cât mai repede însemnând ieri, și să scădem  presiunea de pe spitale și să liberalizăm eliberarea medicamentelor antivirale în farmacii, în așa fel încât pacienții cu forme ușoare și medii să poată avea acces imediat la tratament, să nu ajungă în spital toți”, conchide Florian Bodog.

România a reușit contra performanța de a fi pe primul loc în lume la numărul de decese de COVID-19 înregistrate la un milion de locuitori, în ultimele 7 zile.

2.942 de români bolnavi de COVID-19 au murit în ultima săptămână, ceea ce plasează România pe primul loc în lume la numărul de decese la un milion de locuitori.

În săptămâna precedentă, alte 2.550 de persoane au pierdut lupta cu această boală.

Populația oficială luată în calcul pentru această rată este de 19 milioane de locuitori, deci e posibil ca, în realitate, procentul deceselor din cetățenii care se află încă pe teritoriul României să fie chiar mai mare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *