Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării în R.Moldova, nu crede în varianta unei candidaturi a Maiei Sandu la alegerile prezidențiale din 2024, din România, o ipoteză discutată destul de intens în ultima perioadă în spațiul public românesc. Mai mult, fostul oficial moldovean susține că această idee a fost lansată chiar din anturajul Maiei Sandu în încercarea de a-i crește acesteia popularitatea în R.Moldova, serios zdruncinată de război și de criza economică. Invitat la „Puterea Știrilor”, Anatol Șalaru a ținut, însă, să precizeze că tot Maia Sandu este soluția pentru R.Moldova, alterativa fiind partidele pro-ruse car, în acest moment, au împreună peste 50% în sondaje.
„Maia Sandu a ieșit cu dezmințire și a zis că nu va candida. În primul rând, ca să candidezi trebuie să te propună cineva. Și nu cred că partidele din România, poate unele partide foarte mici, care nu au candidați, să-i propună, dar ea își va evalua foarte bine șansele dacă va dori să candideze la această funcție.
Această idee a fost lansată tot de anturajul Maiei Sandu, fiindcă situația nu este bună deloc în Republica Moldova. Maia Sandu a pierdut foarte mult din sprijinul populației. Partidul PAS, care este partid de guvernământ, nu are mai mult de 20-25% în sondaj. Mai ales Maia Sandu a scăzut foarte mult, sub 30%. S-a erodat din cauza războiului, din cauza crizei economice, din cauza prețurilor foarte mari și din cauza așteptărilor foarte mari. Fiindcă partidul PAS a vândut foarte multe iluzii și a făcut promisiuni foarte mari, dar nu este așa de simplu. Au făcut promisiuni fiindcă n-au cunoscut situația. Au promis reformă în justiție, dar s-a împotmolit din cauză că sistemul este foarte puternic, foarte bine coagulat și opune rezistență, iar ei nu au suficienți specialiști care să rupă acest sistem.
A fost lansată această idee în speranța de a-i ridica ratingul Maiei Sandu. Eu sprijin actuala guvernare, o sprijin pe Maia Sandu, vorbesc pentru ei, mă adresez oamenilor să-i sprijine, fiindcă n-avem alternativă. Alternativă sunt Șor și Dodon, sunt partidele pro-rusești. Dar problema este că astăzi, dacă ar avea loc alegeri anticipate, partidele pro-moscovite ar lua peste 50%, deci ar deține majoritatea”, a spus Anatol Șalaru la „Puterea Știrilor”.
Strategia Moscovei în R.Moldova
Fostul ministru al Apărării a precizat că strategia Moscovei este să provoace alegeri anticipate în R.Moldova și preluarea puterii de către partidele pro-ruse.
„Moscova examinează acum mai multe scenarii, iar unul din ele este cum să-și păstreze puterea după ce pierd războiul din Ucraina și al doilea este cum să-și păstreze Transnistria și Republica Moldova în zona de influență. Și unul dintre scenarii este presiune enormă asupra actualei guvernări, demisia guvernului și provocarea alegerilor anticipate.
În caz de alegeri anticipate, ei vor câștiga legal, vor fi alegeri recunoscute, nu le vor falsifica, le vor câștiga. Și atunci Rusia se va întări și mai mult în Republica Moldova. Probabil că vor recunoaște un statut de special pentru Transnistria, vor legaliza baza militară a rușilor în Moldova, vor mări mult contingentul militar din Transnistria, vor deschide cursele aeriene pentru Rusia și vor veni curse civile, dar care vor aduce militari și pot să-și crească contingentul pe la 10, 20, 30, 50 de mii de militari, care vor fi un pericol și pentru Ucraina, și pentru Uniunea Europeană”, a conchis Anatol Șalaru.
Anatol Șalaru este fondatorul cenaclului Alexei Mateevici, prima mișcare de renaștere națională din Republica Moldova, pornită în 1988. Dacă la început se credea că iniţiativa este sortită eşecului, la scurt timp, ideea a adunat în jurul său zeci de mii de basarabeni şi a culminat cu oficializarea, în spaţiul, dintre Prut şi Nistru a limbii române şi a grafiei latine.
A fost ministrul Apărării și singurul ministru moldovean care a fost invitat la un summit NATO. Se întâmpla în 2016, în Varșovia. „ Republica Moldova va depune toate eforturile pentru a deveni un partener de încredere a alianței”, spunea în discursul de atunci. Nu în ultimul rând, tot în 2016, a semnat cu omologul ucrainean realizarea ”coridorului verde” pentru retragerea armatei ruse din regiunea transnistreană. Practic, Ucraina și Moldova își asumau că vor lua toate măsurile ca Federația Rusă să își retragă armamentul din Transnistria. A fost interpretat atunci ca un adevărat gest de curaj, o inițiativă care invita Rusia să plece.