Skip to content
" "
Opinii & Analize

Cum a câștigat Trump

" "

Când eram mai tânăr și mai prost, eram implicat în diverse proiecte de comunicare. Cum ar fi alea politice. Și-mi amintesc de un lider politic al României, care a nimerit, în turneu electoral, într-o comunitate săracă. Omul voia să fie președinte, avea mesaje nobile și a fost pus în încurcătură de o întrebare, a unei sătence, care voia să știe părerea lui în legătură cu buteliile. Habar n-avea “Cuza” de butelii, așa că a improvizat: că o să fie mai ieftine, mai sigure… Baba l-a ascultat și a zis, dezamăgită: „Aaaa, da? Noi voiam doar să vină mai des mașina cu butelii la noi în sat, nu doar o dată pe săptămână”. Pe replica asta, mitingul s-a spart, iar omul nostru a pierdut la scor alegerile în acea localitate.

A pierdut pentru că a crezut că e de ajuns să se ducă într-o comunitate pauperă ca inamic al celor care i-au sărăcit pe oameni. Fără să-și facă lecțiile, fără să știe ce vor oamenii cu adevărat, doar crezând că e de ajuns să li se arate.

" "

Asta a pățit Hillary. Fix asta.

Ce s-a întâmplat în SUA nu e o victorie politică, a republicanilor versus democrați. Ca și românul, americanul de rând are mari dureri în cot din punct de vedere doctrinar. Nu a câștigat candidatul mai bun, nici cel mai bine cotat în sondaje, nici cel care a promis o țară mai bună, nici cel din partidul aflat pe val.

A câștigat Trump pentru discursul critic. SUA arată senzațional din exterior, sunt principala putere a lumii, și-au recăpătat independența energetică, și-au refăcut uzinele, joburile sunt din nou multe și tentante. Dar asta se întâmplă doar din perspectiva noastră. Pentru americanul de rând, țara aia nu e cool. Asigurările medicale sunt scumpe și proaste. Legislația fiscală favorizează corporațiile, iar cea de mediu e făcută, la vedere, de marile holdinguri industriale. Mexicanul venit acum două generații se simte aiurea când își vede conaționalii recent sosiți cum o ard aiurea, pe ajutoare sociale și locuințe moca. Insecuritatea e tot mai clară, în comunități unde era liniște, iar amenințarea teroristă omniprezentă îl face pe John Doe să se întrebe dacă politica externă a SUA îi mai folosește la ceva.

Trump a vorbit doar despre asta. A spus că doar cei care muncesc pentru banii lor merită să trăiască fericiți și că nu e de ajuns să faci parte dintr-o minoritate ca să fii asistat social. A vorbit despre dublul standard și despre discriminarea pozitivă, adică despre lucruri care nu se mai spun în SUA de zeci de ani. Sigur, dacă ești idiot, așa ceva sună discurs extremist de stânga. Dar numai dacă ești idiot.

Așa s-a făcut că și mexicanii, negrii, chiar și românii din SUA au votat cu Trump. Democrații au crezut că non-americanii se vor simți jigniți de Trump și vor vota cu alternativa. Greșit. Imigranții cinstiți știu exact valoarea muncii, și își doresc ca acest reper să conteze, și nu altul, în integrarea lor.

Vă întrebați cum de a ieșit Trump președinte? Întrebați-vă, mai degrabă, cum era să nu iasă președinte, într-o țară care de prea mult timp pune preț pe valori care favorizează doar grupuri mici de oameni.

Fost jurnalist, pasionat de fotografie și de upcycling, Bogdan Stoica este autorul a două cărți, „Cum să faci fotografii bune cu telefonul” și “Tipul din filme nu există”. Ambele pot fi comandate de pe www.bogdanstoica.ro.

" "
" "

6 comentarii la “Cum a câștigat Trump

 1. Bine spus.
  Sa observam ca in primul sau discurs, Trump a spus ca pentru a fi un moment istoric pentru America trebuie sa si faca ce a spus…
  De asemenea, a sus ca vrea ca SUA sa aiba relatii corecte FARA OSTILITATE cu celelalte tari sa aiba un parteneriat corect FARA CONFLICTE.
  Sa duca pacea, este ceva necesar dar neobisnuit pentru SUA in ultimii 60 de ani.
  Oricum, articolul puncteaza elegant si direct – felicitari!

 2. habarnist mai e autorul acestui articol, cam 35 % din ce scrie aici sunt aberatii.
  de exemplu, trump e candidatul anti politici de protectie a mediului. doar un exemplu.
  apoi, 88 % din americanii de culoare au votat hillary.
  domnul Bogdan Stoica pare analfabet functional.

  1. Atâtea articole găsesc, scrise de români care vorbesc ca să se afle în treabă, fără să înțeleagă cum stau lucrurile în SUA. Trump a primit votul populației albe, creștin evanghelică, fără studii superioare. Minoritățile au votat în proporție covârșitoare pentru Hillary!

 3. Trebuie sa recunosc ca l-am considerat pe Trump cel mai rau din doua rele. ce scrii tu autorule are logica si am observat inca din timpul campaniei o diferenta majora intre candidatii din frunte. Clinton si-a purtat campania ca un politician, Trum ca un afacerist. Si a castigat. sa nu facem cumv aconfuzie intre promisiune si respectarea ei. Trump este un om al carui Dumnezeu este banul. Si nu cel al oamenilor de rand. Eu unul ma indoiesc ca va face ce a promis. Pura opinie personala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *