Skip to content
Politică

Cum a căzut PNL în capcana PSD și cine profită de pe urma scandalului din Parlament pe legea bugetului?

Inquam Photos / George Calin

Ieri, în plenul reunit al Parlamentului a avut loc un scandal în toată firea. Teoretic Parlamentul ar fi trebuit să fie forul dezbaterilor pe bugetul pentru anul 2021. În schimb, instituția și dezbaterea s-au transformat într-un circ. În timpul dezbaterilor, parlamentarii PSD i-au adus lui Ludovic Orban păpuși, în semn de protest pentru că nu au fost majorate alocațiile.

PSD, joc de imagine în Parlament

În loc să vedem o dezbatere argumentată și calmă, ieri spiritele s-au încins în Parlament. Miza este una mare – legea bugetului pe 2021, adică modul în care se împart banii. Din păcate pentru PNL, Florin Cîțu și-a transformat discursul din Parlament într-o bălăcăreală cu PSD și o ceartă pe păpuși. Social-democrații și-au atins scopul astfel, respectiv acela de a transforma ședința într-un circ care să discrediteze ideea unui buget echitabil pe anul 2021.

Scopul de la bun început al social-democraților a fost acela de a-i provoca pe liberali și a perturba ședința. Tactica era folosită în trecut de USR pentru a câștiga puncte la capitolul imagine. Impactul unor asemenea imagini este unul puternic asupra electoratului. Tema principală – legea bugetului pe 2021 – care în subsidiar, iar poporul rămâne cu imaginea social-democraților și a păpușilor. Tactica le-a reușit poate că neașteptat de bine social-democraților și din cauză că premierul Cîțu a făcut greșeala de a intra în jocul PSD. Polarizarea reprezintă strategia preferată folosită de social-democrați care astfel mai punctează o dată din Opoziție. Greșeala PNL a fost să accepte și să intre în jocul PSD pe care nu avea cum să îl câștige. Liberalii aveau numeroase arme la îndemână pentru a menține o dezbatere normală în Parlament, însă au crezut că pot țipa mai tare decât social-democrații. La finalul zilei însă PSD a fost cel care a punctat decisiv.

Marea strategie a PSD

Tot ce vedem acum în cazul PSD reprezintă de fapt un subset de tactici menite să aducă câteva puncte la capitolul imagine. În realitate însă, PSD are și o mare strategie. Marea strategie a PSD e una cu bătaie lungă și vizează proba de triplu salt din 2024, atunci când vom avea alegeri locale, parlamentare și prezidențiale. PSD speră să recâștige Palatul Cotroceni după mai bine de 20 de ani, să își mențină controlul în teritoriu și să recâștige o parte din feudele pierdute în 2020 și în final să recâștige majoritatea parlamentară, astfel încât să formeze viitorul guvern. Acesta este scenariul ideal pentru PSD.

Pentru a reuși, PSD trebuie să iasă din izolarea în care se află în Opoziție și primul pas îl reprezintă ruperea coaliției PNL – USR-PLUS – UDMR. Teoretic orice dezertare a unui membru duce la pierderea majorității parlamentare. Dar PSD nu își dorește neapărat să și intre la guvernare. Cel puțin nu în acest moment când ar avea pe cap reconstrucția post-covid și gestionarea efectelor epidemiei. Liderii PSD știu că varianta câștigătoare ar fi un guvern minoritar PNL susținut tacit din Parlament care poate fi erodat cu succes până în 2024. Aceasta a fost varianta câștigătoare pentru social-democrați în 2020 și aceasta va fi și tactica principală de atac în 2024. Asta desigur dacă PNL va continua să cadă în capcanele întinse de PSD.

Social-democrații vor continua să facă scandal din Opoziție. Tacticile acestea îi ajută pe termen lung să își îndeplinească marea strategie. Vor continua să puncteze la capitolul imagine atâta timp cât liberalii vor rămâne pasivi la aceste tactici. Cum însă coaliția scârțâie, iar PNL se pregătește de alegeri interne, PSD ar putea continua nestingherit să adune puncte importante și să își întărească poziția.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *