Cum a decurs vizita premierului Vietnamului la CCIR. Unii antreprenori, dezamăgiți de întâlnire

Foto PS News

Forumul Economic România-Vietnam s-a desfășurat astăzi, la Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), în contextul vizitei pe care premierul Vietnamului, Pham Minh Chinh o face în țara noastră.

În calitatea sa de gazdă, preşedintele CCIR, Mihai Daraban, a mulțumit delagatiei de la Hanoi pentru vizita în România subliniind importanța forței de muncă vietnameze, în țara noastră.

“Rog pe decidenţii ambelor părţi să creeze un cadru de securizare a contractelor de muncă, pentru că (…) este nevoia de forţă de muncă în economia românească. Astăzi, când vorbim la acest forum, avem 2.102 muncitori vietnamezi cu acte regulă, cu contracte în regulă, care activează în economia românească. Cred că avem nevoie de garanţii suplimentare din partea ambelor guverne”, a spus Daraban.

Marcel Ciolacu: Am semnalat necesitatea încheierii rapide a acordurilor de cooperare între porturile Constanța și Galați, cu porturi din Vietnam

Prezent la eveniment, premierul Marcel Ciolacu a declarat, printre altele, importanța porturilor pentru schimburile comerciale dintre cele două țări.

“ Am semnalat necesitatea încheierii rapide a acordurilor de cooperare între porturile Constanța și Galați cu porturi din Vietnam precum Hai Phong. Mi-aș dori ca următoarele investiții și evenimente comerciale să aibe loc în orașele port din cele două țări și în primul rând în Constanța (…).Relaţiile comerciale solide dintre Vietnam şi UE pe baza Acordului de Comerţ Liber nu au cum să ocolească poartă Mării Negre spre piaţa europeană, Portul Constanţa. Avem proiecte ambiţioase, unele deja în derulare, de modernizare şi extindere a Portului care, împreună cu rutele navigabile de la Dunăre, au deja un rol esenţial în asigurarea tranzitului cerealelor ucrainene, cu impact asupra pieţei mondiale alimentare”.

Premierul Ciolacu i-a mulţumit prim-ministrului Pham Minh Chinh pentru că s-a implicat personal în realizarea unei donaţii generoase de vaccinuri, cu o tehnologie complet nouă, de combatere a gripei porcine.

“Sperăm ca aceasta să fie şi baza pentru o producţie comună cu impact major asupra exporturilor de animale şi produse, cât şi pentru exportul de produse farmaceutice”, a mai spus, Marcel Ciolacu.

Premierul României a mai precizat că suntem, de asemenea, interesaţi de dezvoltarea parteneriatelor în zona farmaceutică, unde derulăm o colaborare ambiţioasă în care este implicată Antibiotice Iaşi.

Radu Oprea: În următoarea perioadă, 99% dintre liniile tarifare vor fi zero, adică taxele vamale, vor dispărea

În ceea ce privește declarația ministrului Economiei, Radu Oprea, acesta a subliniat faptul că cele două țări, România și Vietnam, au economii complementare şi pot creşte schimburile comerciale în numeroase domenii, de la petrol şi gaze până la agricultură.

“ În august, s-a deschis piaţa din Vietnam pentru grâul românesc şi acum piaţa pentru carnea de pasăre. (…) Data de 30 iunie 2019, moment în care semnăm, la Hanoi, acordul de investiţii cu Vietnam, a fost un pas, o bază solidă pentru că aceste investiţii să fie realizate în Vietnam. (…) în următoarea perioadă, liniile tarifare vor fi zero, 99% dintre ele, adică taxele vamale, vor dispărea”, a precizat ministrul Oprea.

Impresionantă a fost delegaţia oficială a Republicii Socialiste Vietnam, ca număr de participanți. Pe lângă oficialități și reprezentanţii unor companii importante din această ţară, care activează în diferite domenii de activitate, precum: sectorul financiar – bancar, IT&C, construcţii, turism şi consultanţă, o echipa de jurnalsiti a însoțit delegația de la Hanoi. Pham Minh Chinh ocupă funcția de prim-ministru de aproape trei ani și cunoaște foarte bine țara noastră, unde a absolvit studiile universitare și a lucrat în cadrul Ambasadei Vietnamului la București.

Premierul Vietnamului: După embargou am reînnoit țara pe 3 piloni

“Vietnam a trecut prin mulți ani de război și de embargo. Am primit ajutor de la multe țări printre care și România. După embargou am reînnoit țara pe 3 piloni: construcția unei democrații socialiste incuranjand forța internă, construcția statului de drept socialist cu politici populare, construirea unei economii de piață cu orientare socialistă care să asigure bunăstarea oamenilor. Trebuie să avem un cadru legal, o reforma administrativă, infrastructură de transport, medicină, educație culturală. Vrem să construim o forță de muncă calificată. Între România și Vietnam avem o relație politică solidă și un accord de liber schimb. Mulțumim României că a promovat semnarea acestui accord ceea ce a făcut ca schimburile economice să se dubleze în ultimii ani, în jur de 730 miliarde dolari(…). Cea mai mare dificultate între cele 2 țări este distanța geografică. Distanța se poate rezolva prin soluții tehnologice, schimburi digitale”, a declarat Pham Minh Chinh.

Unii oameni de afaceri, ușor dezamăgiți

Programul întâlnirii de astăzi includea și discuții libere între antreprenorii celor două țări. Din păcate, după plecarea premierilor Marcel Ciolacu și Pham Minh Chinh, cea mai mare parte a delegației vietnameze a urmat traseul premierului lor, ceea ce a însemnat că mulți dintre invitații români, oameni de afaceri, au rămas la CCIR, cu o oarecare dezamăgire.

“Am așteptat întâlniri pe tapet cu oameni de afaceri să vedem fiecare, în ce domeniu activează. Au fost niște prezentări seci, generaliste. Afacerea mea constă în utilaje pentru împachetat produse din industria alimentară cantități mici și industria farmaceutică și suntem interesați și de confecțiile metalice. Eu am așteptat să găsim ceva similar sau anumite oferte, dar nu… Au fost doar niște bănci…”, spune omul de afaceri hunedorean, Bălgrădean Alexandru.

Lucrurile par, însă, a fi funcționat pentru reprezentanta Plafar România care a avut un mic stand cu siropuri de plante și fructe, dar și diverse ceaiuri de care s-au bucurat cei prezenți.

“Gama noastră de produse este, într-adevăr, una foarte vastă. Noi producem ceaiuri medicinale și siropuri și suntem interesați pentru orice relație externă. Noi putem pune la dispoziție materia noastră și cei care sunt interesați pot produce la noi. Avem foarte multe cărți de vizite primite astăzi, în decursul acestei prezentări, și sperăm să avem colaborări deschise, viitoare, cu Vietnam”, spune cu optimism, Alis Odusote de la Plafar.

Nu a lipsit de la eveniment, nici, poate, cel mai renumit producător de palincă din România, Silviu Zetea.

„Conexiunile reale se realizează după astfel de evenimente. Stau de vorbă cu vietnamezii, fără probleme…eu mă înțeleg foarte bine cu ei. Am un translator din ăla care traduce 90 de limbi deodată, așa că n-am o probleme. Dacă vă spun că în urmă cu mai mulți ani cineva mi-a propus să fac acolo o formă de distilare, că am înțeles că au un sortiment de prune cu o producție bianuală. Nu știu dacă-i legendă sau chiar realitate, dar era o oportunitate mare”, isi aminteste, cu bucurie, Silviu Zetea.

 

 

 

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: