Skip to content
Puterea Știrilor Video

Cum a escaladat conflictul din Orientul Mijlociu. Dan Dungaciu: Iranienii au sărit calul, atacând America propriu-zisă

Inquam Photos / George Călin

Analistul politic Dan Dungaciu, director al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, a declarat la ”Puterea Știrilor” că prin eliminarea generalului Qassem Soleimani s-a depășit nivelul unui război prin proxy, SUA alegând să elimine direct ”șahistul”, după ce iranienii au atacat ambasada din Bagdad, deci un teritoriu american.

”Între americani și iranieni a fost un război prin proxy, ca să zic așa, nu o confruntare nemijlocită militară. Este ceea ce iranienii au învățat să facă foarte bine, un război de tip asimetric. Iranul nu este o putere globală, zona lui de extindere este limitată inclusiv pentru că sunt șiiți, ei sunt în relații reci inclusiv cu coregionalii lor musulmani, fiind șiiți și nu sunniți sunt o minoritate privită cu oarecare suspiciune, și sunt în relații reci și cu partea europeană, pentru că formula lor de conducere politică sau structura statului iranian este și mai nemodernă decât structura altor state din regiune. Nu putem compara Turcia și Iranul, deși ambele sunt state musulmane”, a spus Dan Dungaciu.

Analistul a apreciat că Iranul a depășit o linie roșie atunci când a atacat Ambasada SUA de la Bagdad, iar americanii, înfuriați, ”trebuiau să facă ceva”.

”Cum s-a spus despre generalul Soleimani… dacă se urca în mașină la frontiera estică a Iranului, adică din zona Afganistanului, putea să meargă nestingherit și neoprit până în frontiera sudică a Libanului, adică la frontiera cu Israelul. Era teritoriul pe care-l controlau. Ori când au atacat ambasada americană din Bagdad, lăsând o amprentă destul de pregnantă, au depășit o linie roșie a acestui război prin proxy, pentru că a fost atacată America propriu-zisă. 

Iranienii au sărit calul, atacând ambasada Americii, un gest foarte radical, iar americanii normal că s-au înfuriat, trebuiau să facă ceva, și atunci au ales să împuște direct șahistul. Nu prin proxy, nu caii, nu turele, ci direct șahistul”, a adăugat Dan Dungaciu la ”Puterea Știrilor”.

Conflictul SUA-Iran a escaladat

Iranul a anunțat că a declanșat riposta împotriva Statelor Unite, la cinci zile după ce generalul Qassem Soleimani a fost ucis la comanda lui Donald Trump. Zeci de rachete au lovit marți noaptea baza aeriană al-Asad și baza miliară din Erbil, din vestul Irakului, în care staționează militari americani.

Atacul cu rachete a durat aproape 30 de minute, începând la ora locală 01.45. Au fost lansate nu mai puțin de 22 de rachete balistice, dintre care 17 au lovit baza Al-Asad. Două dintre acestea nu au explodat. Alte cinci proiectile au lovit oraşul Erbil, noteazăBBC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *