Skip to content
Politică

Cum a fentat Viorica Dăncilă cazul de la Caracal și de ce atacurile lui Iohannis nu au efect

realitatea.net

Premierul Viorica Dăncilă a reușit să depășească, momentan, cazul Caracal cu toate problemele care au ieșit la suprafață, atât în Poliția Română, cât și la STS sau Parchet. Viorica Dăncilă rămâne pe fotoliu și nimic nu pare să-i amenințe funcția. În această situație, președintele Klaus Iohannis a rămas surprins să vadă că atacurile sale nu au avut efect, ba chiar nici măcar nu au contat, pentru că așa cum spune o vorbă din popor – ulciorul nu merge de două ori la apă.

Despre Cazul de la Caracal a început să se vorbească vineri 26 iulie 2019. Viorica Dăncilă a fost primul politician care a politizat acest subiect și a ieșit cu declarații publice, desi nu e treaba premierului să intervină în astfel de cazuri.

Viorica Dăncilă a preluat inițiativa discuției tocmai pentru a se reduce presiunea ce urma să cadă pe umerii săi. Și astfel ne-am trezit vorbind despre pedepse mai aspre, așa cum a solicitat Dăncilă, și alte măsuri anti-criminalitate. Numai că și pedepsele, și măsurile de prevenție a criminalității există deja, sunt suficiente, însă ele n-au fost aplicate deloc la Caracal, deoarece niște polițiști și procurori incompetenți și indolenți au neglijat o fată rapită, violată și, probabil, moartă.

Acești polițiști – începând de la fostul șef al Poliției Române Ioan Buda (un nume foarte inspirat) și până la ultimul agent – sunt oamenii Vioricăi Dăncilă, pentru că funcțiile de conducere și promovările se fac pe alte criterii decât cele de competență. Ea a acceptat ca aceste personaje să conducă Poliția Română. Probabil ne va spune iarăși despre Dragnea, însă dacă avea demnitate nu accepta să fie complice la acest dezastru.

Tot Viorica Dăncilă a fost primul politician care a atacat STS, probabil cel mai mare vinovat în această discuție. Însă câteva zile mai târziu, ce s-a gândit Dăncilă, să le mai dea câteva sute de milioane de lei serviciilor secrete, la retificarea bugetară, probabil răsplată pentru faptele deosebite sau probabil pentru pensiile și salariile speciale.

Atacul la STS a fost un atac la Klaus Iohannis. Președintele n-a adus niciodată în discuție subiectul STS, să ceară cuiva demisia pe acolo. Folosindu-se de diferite instituții, Iohannis și Dăncilă s-au atacat reciproc. Dar despre procurori n-a avut niciunul curajul să vorbească sau să ceară o demisie. Trăim în țara în care procurorii nu sunt niciodată vinovați și dacă îi anchetăm, se supără și ies la proteste la Bruxelles.

Astfel, după declarațiile politice din prima zi (la Iohannis ceva mai greu), chiar și anti-pesediștii au rezonat până la urmă cu propunerile Vioricăi Dăncilă de a înăspri pedepsele pentru criminali, violatori și alții. Cel mai mult au câștigat speculatorii care au legat cazul de la Caracal de modificările la Codul Penal. Dăncilă a avut antidot și pentru ei și le-a zis că „ne-am concentrat prea mult pe anticorupție” și am uitat de anticriminalitate”. E adevărat că premierul s-a concentrat pe anticorupție, însă pe oprirea anchetelor privind corupția. E cu totul altceva.

Demiterea șefului Poliției Române și demisia directorului STS au redus din presiunea pe care o aveau pe umeri cei doi candidați la prezidențiale. Acum ambii au momentele lor de răgaz în care gândesc următoarea mișcare. Și dintre cei doi, Viorica Dăncilă chiar se mișcă. Face schimbări la conducerea Poliției Române – adică înlocuiește niște incompetenți apropiați de Carmen Dan și Dragnea, cu alți incompetenți, probabil apropiați de Oprișan, Dăncilă sau cine știe ce alt baron pesedist – va mai schimba și la serviciul 112, va mai cere o demisie și peste câteva săptămâni ne va spune că a salvat România.

Este greu de spus cine a câștigat din tot acest scandal, pentru că el nu e deloc aproape de final. Însă putem afirma fără ezitare că marele perdant este Poliția Română, o instituție în care tot mai puțini oameni au încredere după numeroasele atacuri date de politicieni. Poliția Română a fost mereu subiect politic în România și cetățenii au arbitrat discuțiile fără jenă, fără să se gândească și la polițiștii cinștiți și profesioniști care se chinuie să-și facă treaba în această instituție distrusă de politicieni și șefi de poliție incompetenți și corupți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *