Skip to content
Alegeri Politică

Cum a fost executat Dacian Cioloș ca la carte și cine sunt marii câștigători în scandalul momentului?

http://inquamphotos.com
" "

Dacian Cioloș se află zilele acestea, probabil, în cel mai mare impas din cariera sa politică. Scandalul declanșat odată cu dezvăluirile istoricului Marius Oprea, potrivit căruia un membru și fondator al partidului PLUS, respectiv avocatul Adrian Iordache este fiul fostului ofițer de Securitate Alexandru Iordache, a produs un adevărat seism în cadrul formațiunii politice conduse de Cioloș. Acesta din urmă ar fi înregistrat partidul PLUS cu ajutorul casei de avocatură Iordache & Partners, fondată chiar de Alexandru Iordache. Așa se face că la câteva zile de la declanșarea scandalului, Adrian Iordache își anunță demisia din orice calitate în cadrul partidului. Desigur că demisia reprezenta gestul firesc la care trebuia să recurgă Iordache, pentru a da un moment de respiro lui Cioloș. Evenimentele ne lasă în același timp cu o serie de întrebări la care încercăm să găsim răspunsuri. Cum s-au construit acuzațiile? De ce au apărut acum? Și mai ales cine sunt mari câștigători? Din păcate majoritatea explicațiilor recente lansate în presă pe marginea acestui subiect sunt fie subiective, fie incomplete, ori o analiză pertinentă trebuie să se îndepărteze de simpatiile personale și partizanatele politice.

Strategia secretului murdar

" "
" "

În primul rând putem să remarcăm faptul că genul acesta de acuzații nu sunt deloc noi în politica dâmbovițeană. În trecut, diferite tabere politice au apelat la ele cu scopul discreditării unui adversar politic. Cazul de față nu face excepție. Acest tip de atac poate fi denumit drept strategia secretului murdar. În timpul mandatului prezidențial, Traian Băsescu a fost acuzat de colaborare cu fosta Securitate, acesta din urmă negând că ar fi avut vreun angajament semnat cu Securitatea. Desigur acuzațiile veneau în contextul tentativei de suspendare a președintelui de atunci, oferind un motiv suplimentar în cadrul pledoariei. Laitmotivul secretului murdar face astfel trimitere la o situație compromițătoare din trecutul unui personaj politic, situație care îmbracă de cele mai multe ori forma unui soi de colaborare cu organele politice din Vechiu Regim. Teama intrării pe scena politică a unor personaje care să aibă legătură directă cu fostele organe de partid comuniste a fost exprimată încă din primele momente ale democrației românești. Punctul 8 al Proclamației de la Timișoara cerea în mod expres ca legea electorală să interzică pentru primele trei legislaturi consecutive dreptul la candidatură, pe orice listă, al foștilor activiști comuniști și al foștilor ofițeri de Securitate. Desigur, Proclamația a avut doar un succes limitat, de vreme ce membri importanți de partid au ajuns după 1989 în fruntea aparatului administrativ al țării. Simptomatic pentru parcursul democratic al țării noastre a fost faptul că oficialitățile nu și-au asumat public niciuna dintre cele două atitudini posibile față de trecutul comunist: reconcilierea sau un proces al comunismului. Astfel că păcatul colaborării sau al apartenenței la organele Partidului Comunist, nu a dispărut niciodată din imaginarul colectiv și a fost transformat ulterior în armă politică, menită să discrediteze un adversar politic. Astfel, dezvăluirea din când în când a unui astfel de secret murdar, duce aproape de fiecare dată (în funcție de capitalul politic acumulat) la compromiterea persoanei respective.

Cui prodest?

Dacian Cioloș “a reușit” însă să își taie creanga de sub picioare aproape complet atunci când a apelat la ceea ce putem numi generalizarea secretului murdar. Astfel, într-o postare pe Facebook, omul politic a precizat că „având în vedere cât de mulți români au colaborat sau au lucrat cu Securitatea, sigur se poate «demonstra» că există cel puțin o legătură între oricare dintre noi și Securitate”. Sigur că generalizarea avea rostul de a minimaliza importanța acuzațiilor, doar că efectul obținut a fost contrar. Scandalul a zdruncinat puternic imaginea omului politic Dacian Cioloș, chiar în an electoral. Momentul nu ar putea să fie deloc întâmplător de vreme ce presa vehicula posibilitatea unei alianțe între partidul lui Cioloș și USR-ul lui Barna pentru listele europarlamentare. În acest moment o alianță politică pare tot mai puțin probabilă, de vreme ce orice asociere cu partidul lui Dacian Cioloș ar putea duce la compromiterea partenerului politic.

În fine, ultima întrebare esențială este: cui prodest? Cui îi folosește scandalul din jurul lui Cioloș? Pe scurt, răspunsul e: coaliției de guvernare. Din păcate șansele sunt ca Opoziția să aprecieze și ea momentul tot ca o victorie de etapă de vreme ce actualii lideri par incapabili de a gândi o strategie eficientă pe termen lung. În loc ca Opoziția să funcționeze unit pentru a câștiga în viitor guvernarea, ea nu reușește să găsească cel mai mic numitor comun, acționând astfel disparat. Partidele din opoziție încearcă mai degrabă să nu piardă electorat în favoarea altei formațiuni politice din opoziție. Astfel că, în realitate cei care bifează încă o victorie în scandalul momentului sunt PSD + ALDE. Rămâne de văzut dacă Dacian Cioloș va reuși să se replieze după aceste acuzații și să își recupereze capitalul politic pierdut, sau dimpotrivă, va ajunge în anonimat.

" "

2 comentarii la “Cum a fost executat Dacian Cioloș ca la carte și cine sunt marii câștigători în scandalul momentului?

 1.    Iulia Iordache ( cofondator / vicepresedinte PLUS si sotia lui Adrian Iordache – secretar  general PLUS) este fiica lui Bugaru Constantin din Dr-Tr-severin, Mehedinti. 
  Bugaru Constantin , conform CNSAS, fost securist comunist, tanar cu ” origini sanatoase” din comuna Garla Mare, Mehedinti, profita de schimbarea regimului in ”89 si devine, dintr-un inflacarat slujbas al vechiului regim, reprezentantul noii clase postrevolutionare, asa numitii ”oamenii noi”. Cu arme si bagaje, cu informatii cruciale despre domenii importante, cu o agenda bogata de /despre amicii informatori, realizeaza repede ca, in ”noua oranduire”, pentru a ”performa” ,tu si familia ta, trebuie sa te axezi pe doi vectori : politica si finante.  Tovarasul Bugaru, ajunge astfel director Electrica Mehedinti si mai apoi la Hidroelectrica Mehedinti cu ajutorul traseismului politic  PDSR-PDL-PNL-PSD.  Din aceste functii, cu complicitatea politicului, aduce prejudicii enorme statului roman in detrimentul interesului personal prin: 
  -inlesneste  numirea in functii cheie, la institutiile statului sau firme private, a neamurilor sau acolitilor lui,  
  -angajarea cele doua fiice,proaspat absolvente, pe functii banoase la Electrica Muntenia Sud si Electrica Banat,   
  -achizitia la Electrica Mehedinti de contoare electrice, lampi stradale, supraevaluate de la Luxten AEM,    -prin acordarea de contracte de catre Electrica Mehedinti catre firme din domeniu energiei.( C&C  MH  Confort SRL, C&C Izometal SRL,) in tot judetul Mh.
  https://m.adevarul.ro/locale/regele-asfaltului-banat-georgica-cornu-apare-dosarul-electrica 
  Achizitioneaza drepturi litigioase de la fosti proprietari si urmareste in instante retrocedarea proprietatilor pe care le trece pe numele neamurilor sau interpusilor. 
  Deschide un birou de cadastru pe numele sotiei si incep achizitile de terenuri, imobile, paduri in Drobeta si pe clisura dunarii.(Dr-Tr-Severin str. Traian / str Teodor Costescu, sat Varta, Salcia, Burila Mare, Dubova, Hinova, etc)
  http://apmmh.anpm.ro/anunturi-publice3/anunt-public-privind-parcurgerea-etapei-de-incadrare-a-avizului-de-mediu-titular-bugaru-constantin
  http://www.cvlpress.ro/27.08.2012/ajvps-dolj-sicanata-de-braconierii-deghizati/ 
  Ofera fiicei sale Iulia Bugaru (actuala Iordache)  cu ajutorul cuscrului ”maiorul lexandru” o afacere la cheie aparent legala- ”Societatea Civila de Notari Iulia Iordache”.
  http://www.i-notariat.ro 
  In anul  2002, Iulia Iordache, aflata la volanul masinii, provoaca un accident de circulatie prin neacordarea prioritatii. Autoturismele sunt aproape distruse iar cei implicati in accident necesita cel putin cateva saptamani spitalizare. 
  Tovarasul Bugaru Constantin, cu ajutorul relatiilor, musamalizeaza cazul, atat la IGP  Mehedinti cat si la Spitalul Judetean Mh.

 2. Discrditarea lui Cioloș nu folosește neapărat coaliției. Principalul „beneficiar” este Johannis, din voturile căruia ar fi „ciupit” Cioloș în contextul unei presupuse candidaturi la prezidențialw!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *