Skip to content
Societate

Cum a fost sărbătorită Ziua Națională a Franței la București

Facebook

Ziua națională a Franței este sărbătorită în fiecare an pe 14 iulie, anul acesta fiind celebrată cea de-a 231-a aniversare a Revoluţiei Franceze. În acest context,  Ziua Națională a Franței este marcată și la București printr-un eveniment la care participă președintele României, Klaus Iohannis, ambasadoarea Franţei în România, Michèle Ramis, dar și premierul țării, Ludovic Orban.

Klaus Iohannis: ”Franța a marcat enorm destinul României ca națiune și ca stat”

La ceremonia pentru sărbătorirea Zilei Naționale a Franței la București, Klaus Iohannis a declarat că Franța a marcat destinul României ca națiune și ca stat.

”Într-adevăr, Franța a marcat enorm destinul României ca națiune și ca stat, prin sprijinul oferit în momente de răscruce ale istoriei sale – de la rolul jucat în Unirea Principatelor Române, la frăția de arme dintre români și francezi în timpul Primului Război Mondial, prin misiunea generalului Berthelot, sau la contribuția Franței la crearea României moderne”, a spus președintele României.

Acesta a mai menționat că relațiile româno-franceze au cunoscut o dezvoltare deosebită în ultimii ani, ele fiind ”stimulate de Parteneriatul strategic dintre țările noastre”.

”Împreună cu Președintele Emmanuel Macron am consolidat acest Parteneriat prin semnarea la Paris, în noiembrie 2018, a Declarației Politice dintre cele două țări. Doresc să exprim, din nou, cu acest prilej, angajamentul puternic al României și al meu personal pentru continuarea aprofundării acestui Parteneriat, pentru consolidarea dimensiunii sale strategice, precum și pentru identificarea de noi oportunități de cooperare pe plan bilateral și în dialogul nostru la nivelul Uniunii Europene. Totodată, România, ca Stat-Far al Francofoniei în Europa Centrală și de Est, dorește să contribuie în continuare activ, alături de Franța, la promovarea valorilor, obiectivelor și la creșterea profilului global al organizației”, spus Iohannis.

Cum a fost sărbătorită Ziua Națională a Franței la București

 

Michèle Ramis, de Ziua Franţei la București: ”Salut contribuţia profesioniştilor români la sistemul de sănătate francez”

Totodată, Michèle Ramis, ambasadoarea Franţei în România, a adus un omagiu „eroilor în halate albe” şi profesioniştilor români din domeniul sănătăţii care au contribuit la sistemul de sănătate francez.

Aceasta a exprimat solidaritatea ţării sale cu autorităţile române şi cu naţiunea română, care, similar celor franceze, au trecut prin „momente de grea încercare şi au fost nevoite să ia decizii dificile şi curajoase”.

„Aş dori să exprim solidaritatea Franţei cu autorităţile române şi cu naţiunea română, care, similar celor franceze, au trecut prin momente de grea încercare sau dureroase şi au fost nevoite să ia decizii dificile şi curajoase”, a menționat Michèle Ramis.

Ambasadoarea Franţei în România a dus un „omagiu special” personalului medical, medicilor, asistenţilor medicali, ambulanţierilor, infirmierilor, personalului sanitar, pompierilor, tuturor celor care îşi desfăşoară activitatea în serviciile de urgenţă şi întregului personal al serviciului public de sănătate din România şi din Franţa, care s-au implicat, cu dăruire şi competenţă, în mod exemplar.

Cum sărbătorește Franța Ziua Națională în contextul pandemiei de coronavirus

În acest an, în contextul pandemiei de SARS-CoV-2, care a izbucnit în China la sfârșitul anului 2019 și s-a extins rapid pe tot mapamondul, Franţa sărbătoreşte Ziua Naţională într-un format redus.

Astfel că, pentru prima dată după 1945, autorităţile au anulat tradiţionala defilare militară de pe Champs-Elysees pentru celebrarea Căderii Bastiliei.

În acest an, ceremonia militară va aduce un omagiu cadrelor medicale și va cuprinde ”un dispozitiv restrâns la 2.000 de participanţi şi în jur de 2.500 de invitaţi”, cu respectarea regulilor de distanţare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *