Skip to content
Opinii & Analize

Cum a jucat PNL Popa Prostu’, cu chinta roială în mână

La două săptămâni de la înfrângerea rușinoasă din Capitală, cei doi lideri liberali – Alina Gorghiu și Vasile Blaga – forțează PNL-ul să stea în continuare în genunchi, fie în fața PSD sau chiar în fața mult mai ambițioasei formațiuni USB/USR. Proiectul învățat de cei doi liberali de la Ștefan cel Mare (lol!) – de a transforma înfrângerile în victorii – pare să fie unul sortit eșecului. Fascinantul tandem are drept singură strategie îngroparea partidului într-o zonă gri, din care militantul de rând nu are cum să răzbată în lupta sa cu cei aflați la putere.

Haosul generalizat care domnește în strategia liberalilor pare să fie încununat de ultimele decizii care se conturează în discuțiile celor doi președinți cu apropiații: liberalii vor avea interdicție în constituirea de alianțe cu PSD la nivelul administrațiilor locale. Mai concret, acest fapt se va traduce în golirea de funcții de nivel doi și trei pentru liberali. Deși în multe locuri – cum ar fi Bucureștiul – PNL a luat un scor net superior celor din ALDE, viceprimarii de sectoare, precum și conducerea principalelor direcții din primării vor reveni oamenilor lui Tăriceanu. Această decizie lipsită de cel mai elementar instinct politic va prăbuși mai abrupt PNL–ul în perioada ce urmează. Motivația acestei enormități derivă evident din nevoia de integritate a PNL pe care o vor clama din nou, în conferințele de presă, cei doi capi liberali. Și asta după ce tânăra președintă liberală a blagoslovit pe sub patrafirul oficial frăția candidaților liberali cu personaje ștampilate de DNA, precum Piedone și Chiliman. Dar uite că, în București, oamenii au suficientă minte pentru a depista limbajul dublu și suficient discernământ pentru a stopa un transfer de voturi care era, în mod evident, nerealizabil.

Militantul liberal – cel care a tras pentru lideri, indiferent cum se numeau aceștia, care a crezut PNL, indiferent de erorile strategice – se vede îngenunchiat de mai nevolnicul său coleg politic din ALDE. Acesta va pierde nu doar iluzia înscăunării unei administrații liberale, dar va fi trimis în colțul camerei atunci când PSD, ALDE și USB vor discuta chestiuni importante.

Pentru că da, așa este: dacă PSD și ALDE vor împărți plăcinta guvernărilor locale, Uniunea lui Nicușor Dan va ocupa cu lăcomie locul opoziției. Deși fără un câștigător de mandat local, USB/USR-ul este perceput în spațiul public drept marele câștigător, revelația acestor alegeri. Venind cu un suflu nou în politică, amușinând gustul victoriei parțiale, oamenii lui Nicușor se vor organiza în poziții de atac pe principalele probleme și, mai ales, pe principalele canale de comunicare.

Și iată cum PNL cade între scaune, liberalii fiind aduși de cei doi lideri în cea mai ingrată poziție, cum ar spune românul: nici cal, nici măgar.

De altfel, zâmbetele crispate ale Alinei Gorghiu și ale lui Vasile Blaga par să fi paralizat PNL–ul. La zece zile de la ziua alegerilor, aceștia ratează șansa restartării partidului pentru toamnă. În loc să rezolve problema conducerii Bucureștiului și a sectoarelor, cei doi sunt mai preocupați de propriile scaune. Astfel, își adună apropiații în locante din nordul Bucureștiului (așa cum a fost și întâlnirea secretă de azi, de dinaintea BPN-ului) sau îi epuizează în interminabile ședințe de partid, dar ocolesc cu dibăcie orice decizie.

În momentul de față, PNL este un partid demoralizat, lipsit de vână politică, de curaj și mai ales de orice fel de strategie. Este un partid care încă mai așteaptă să i se arate drumul.

Așa cum spuneam, PNL a mai pierdut alegeri, dar niciodată nu și-a pierdut onoarea. Acum se pare că se înmulțește numărul liberalilor fără partid, al militanților fără lideri.

Paradoxal, PNL este partidul care  a făcut în 2015 chinta roială în jocul de poker politic: a dat președintele României, a dat directorul general al Serviciului Român de Informații, directorul general al Serviciului de Informații Externe, a desemnat în fruntea sa un om tânăr, suspectat de ceva abilități politice și, nu în ultimul rând, putea să aibă un premier apropiat politicilor susținute de liberali. Adică liberalii au făcut în 2015 toate demonstrațiile de forță politică de care poate să se prevaleze un partid.

Cu toate acestea, cu mâna plină de cărți în combinația perfectă, PNL a pierdut dramatic în 2016 și asta pentru că, în loc să se așeze la masa de poker, țintind câștigarea potului cel mare din punct de vedere electoral, a ales să joace în doi, Popa Prostu`, aparent – inclusiv – pentru alegerile din toamnă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *