Skip to content
Economie

Cum a mărit ASF prețul polițelor RCA cu 20% pentru a îmbogăți asigurătorii. Radu Soviani devoalează întregul plan – Partea I

Inquam Photos / George Călin

Prețul polițele RCA a scăpat de sub control în 2021, iar ASF nu a luat măsuri pentru a proteja cetățenii de aceste creșteri exagerate. În unele cazuri, prețul s-a dublat sau chiar s-a triplat. Mai mulți factori au determinat aceste creșteri, însă analistul Radu Soviani a arătat, încă din ianuarie 2021, cum Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a pregătit creșterea polițelor RCA cu 20%.

Falimentul City Insurance este unul dintre factorii care au determinat cea mai mare creștere a polițelor RCA, în 2021. City Insurance a lăsat în urmă milioane de șoferi care își luase RCA-ul, iar ulterior aceștia au fost obligați să caute un nou asigurător și să plătească mult mai mult. Acest faliment a marcat economia românească în 2021.

Economistul Radu Soviani arată că „ASF ar fi știut din februarie 2021 de extrasul de cont falsificat, dar i-a mai lăsat pe cei de la City Insurance să mai emită polițe încă 7 luni, mărind frauda de la City Insurance, în detrimentul beneficiarilor de asigurări și bugetului”.

Parlamentul și justiția sunt fără reacție în acest caz, nereușind nici să realizeze o audiere transparentă. Parlamentul l-a audiat pe șeful ASF într-o ședință cu ușile închise, fără a da alte explicații despre acest caz. În septembrie 2021, Guvernul a modificat legea astfel încât Fondul de Garantare să poată plăti daunele păgubiților City Insurance. Adică falimentul unei companii private s-a achitat cu banii cetățenilor care își fac asigurare.

Este aceeași rețetă ca la Astra Asigurări, să vă fure pe voi. Banii vor fi plătiți din Fondul de Garantare al Asiguraților, la care voi contribuiți când vă cumpărați asigurare RCA. Acționarii infractori rămân astfel cu banii, rețelele mafiote rămân cu banii, complicii de la ASF rămân cu banii (în 2020 au încasat și prime de performanta deși au ESUAT să descopere frauda de la City, ba mai mult, au încercat, inclusiv in 2021, să contribuie la ea)”, spune Soviani.

Cum a mărit ASF prețul polițelor RCA

ASF este unul dintre principalii responsabili pentru explozia prețului pentru polițele RCA, deoarece nu a reușit să prevină falimentul City Insurance și a introdus pe piață măsuri care i-au obligat pe cetățeni să plătească mai mult.

Economistul Radu Soviani avertiza, din ianuarie 2021, că ASF pregătea o mutare împotriva cetățenilor, ceea ce a dus la creșterea prețului pentru polițele RCA. ASF voia, la începutul anului trecut, să introducă drept obligatoriu serviciul facultativ de decontare directă, ceea ce a dus la o scumpire a polițelor RCA de până la 20%.

Prețul acestui serviciu financiar auxiliar (n.r. decontarea directă), care nu ține de activitatea de bază de asigurare (preluarea riscului), motiv pentru care ASF nu are voie să se implice făcând un astfel de serviciu facultativ obligatoriu, este SUBSTANȚIAL, tot potrivit datelor ASF: 112 lei pe contract, în condițiile în care prima medie pentru populație este de 626 de lei. Adică aproape 20%. (…)

Raportat la o piață anuală de peste 4 miliarde de lei, măsura neconcurențială pe care vrea să o impună ASF, ca să ia bani de la populație și companii și să îi transfere către acționarii privați ai societăților de asigurare urcă până la un miliard de lei în fiecare an”, spunea Radu Soviani într-un amplu articol publicat pe blogul său.

Radu Soviani (Sursa: Facebook)

Măsura a fost adoptată, iar Nicu Marcu, președintele ASF, declara: „Sperăm noi că această nouă reglementare legislativă care va apărea, cât şi normele interne pe care noi le-am aprobat recent, vor duce la stabilizarea pieţei şi la un echilibru pe care ni-l dorim de mult timp”. Doar că această decontare directă obligatorie a contribuit la creșterea prețului pentru polițele RCA.

Polițele RCA cu decontare directă le permit șoferilor păgubiți să ceară plata despăgubirii propriului asigurător RCA și nu asigurătorului șoferului care a provocat incidentul/dauna. Asigurătorul care a plătit își recuperează apoi dauna de la asigurătorul șoferului vinovat de accident. Doar 1,7% dintre șoferi considerau utilă această măsură, care în 2021 a devenit obligatorie și a scumpit polițele RCA cu 20%.

ASF, condusă de Nicu Marcu, nu a reușit să verifice asigurătorii sau să impună condiții transparente pe piață, ci a protejat companiile care în 2021 au luat tot mai mulți bani de la cetățeni. Raportul ASF arată că serviciul de decontare directă este solicitat în cazul a 1,7% din totalul celor peste 9 milioane de polițe RCA. 98,3% din cei care încheie contracte RCA obligatorii nu consideră utilă clauza, însă ASF i-a obligat să plătească mai mult și să îmbogățească asigurătorii.

De fapt, ASF vrea să le ofere companiilor de asigurare până la un miliard de lei pe an, pe care să îi ia obligatoriu de la populație și companii, în plină criză, în condițiile în care acum nu încasează nici 17 milioane de lei, pentru că nu există interes”, explică Soviani.

Chiar dacă Consiliul Concurenței a amendat 9 companii de asigurări și organizația profesionala a acestora (UNSAR) cu 53 de milioane de euro pentru că au format un cartel, ASF nu a reacționat și nu a luat nicio măsură pentru a echilibra piața din România. ASF a urmărit să ia mai mulți bani de la cetățeni și să le dea asigurătorilor, apoi a închis ochii la toate abuzurile, lăsându-i pe cetățeni fără nicio protecție și fără mai puțini bani în buzunare.

Nicu Marcu, acum președinte ASF, ia în derâdere întreaga piață, susținând că activitatea de cartelizare demonstrată de o scumpire generalizată a asigurărilor RCA, nu necesită avizul Consiliului Concurenței”, spune Soviani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *