Skip to content
Alegeri Politică

Cum a pierdut PSD 5 județe și de ce rezultatul din teritoriu le taie speranțele pentru 2020

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Pentru PSD nu este dureros rezultatul în sine, ci faptul că a pierdut supremația în mai multe județe controlate de ei. Probabil cea mai răsunătoare înfrângere este chiar în Dolj, județ condus de Olguța Vasilescu. Ne amintim cum Claudiu Manda se agita, după primul tur, și o critica pe Viorica Dăncilă, iar acum n-au fost capabili să câștige într-un județ în care s-au impus în primul tur.

PSD avea 10 județe câștigate după primul tur: Botoșani, Buzău, Ialomița, Argeș, Teleorman, Giurgiu, Gorj, Olt, Dolj, Mehedinți. Doar că după primul tur s-a putut observa că în 5 dintre aceste județe (Dolj, Argeș, Ialomița, Buzău, Botoșani) diferența era sub 5 procente, iar în unele chiar foarte mică, sub un procent. Toate acestea 5 au fost pierdute de PSD care n-au știut să-și mărească avantajul, iar PNL a recuperat cu ajutorul celorlalte partide care l-au sprijinit.

" "
" "

Eroare nu este doar una a Vioricăi Dăncilă, ci este și una a baronilor locali care le-au permis partidelor balama să adune voturi și să le transfere către Iohannis. Discuțiile în PSD sunt despre schimbarea Vioricăi Dăncilă, dar situația din teritoriu va persista și dacă se face acest lucru.

Totodată, aceste 5 județe sunt și teritoriile în care Mircea Diaconu, candidatul Pro-România și ALDE, a obținut unele dintre cele mai bune rezultate. În Botoșani, Buzău, Ialomița și Argeș a luat peste 10%, iar în Dolj s-a oprit la 9,8%. Și Voturile de la Mircea Diaconu sunt tot ceea ce a reușit PSD să strângă pentru turul doi, plus alte 2-3 procente de la partide mici și foarte mici, controlate din umbră de tot felul de politicieni cu trecutul pătat sau politicieni de mâna a treia, printre care și Gabriel Oprea.

În condițiile în care PSD pierde în fața PNL și USR, se anunță vremuri grele în 2020 mai ales dacă Guvernul va decide alegerea primarilor în două tururi. Momentan, Guvernul Orban n-a avut timp sau curaj să vorbească despre o astfel de propunere deoarece PSD mai are suficiente voturi în Parlament să o blocheze. Însă Guvernul va trece la fapte și în acel moment PSD va avea o mare problemă să-și apere primăriile și consiliile județe.

Marele impediment al pesediștilor este acela că nu mai au parteneri pe scena politică, iar toate drumurile acum duc spre Pro România și Victor Ponta care pot contribui cu aproximativ 10%. Acest procent va ajuta PSD în 2020 nu să intre la guvernare, dar să facă o opoziție puternică și să nu le permită celor din PNL și USR-PLUS să domine Parlamentul așa cum a făcut-o în trecut USL.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *