Skip to content
Politică

Cum a pierdut USR 20.000 de membri în doar 9 luni. Alfred Bulai: „Cel mai probabil au mințit”

Inquam Photos / George Călin

USR și-a ales noul președinte în urmă cu câteva zile, iar Cătălin Drulă s-a impus încă din primul tur, în urma unui vot electronic. Drulă, fost ministru al transporturilor, a primit 12.967 de voturi, de aproape 5 ori mai mult decât candidatul de pe locul doi, Cătălin Teniță (2.706 voturi). Victoria lui Cătălin Drulă a fost una categorică și nu lasă loc de îndoieli: grupul Barna-Drulă-Ghinea deține acum controlul absolut al partidului.

USR a reușit să piardă 20.000 de membri în mai puțin de un an de zile, arată datele publicate chiar de USR. La Congresul din 2021, când Dacian Cioloș a fost votat președinte, în USR erau 44.144 de membri cu drept de vot. Dintre aceștia, doar 32.815 au votat în primul tur, ceea ce însemna o prezență de 74,4% la vot. Dacian Cioloș obținuse 15.111 voturi în primul tur, urmat de Dan Barna cu 14.404 voturi și Irineu Darău cu 3.300 voturi.

După doar 9 luni, USR mai declara doar 23.544 de membri cu drept de vot, la Congresul special pentru alegerea noului președinte al partidului, în iulie 2022. Ceea ce înseamnă că USR a pierdut 20.600 de membri în doar 9 luni. Scandalurile din USR și plecarea lui Dacian Cioloș au afectat partidul condus de Cătălin Drulă care a ajuns la 9%, într-un sondaj din luna iulie.

Alfred Bulai: „Cel mai probabil au mințit”

Alfred Bulai, sociolog și analist politic, a explicat, pentru PS News, rezultatul de la Congresul USR și consideră că partidul a ascuns datele reale ale membrilor cu drept de vot.

Cel mai probabil au mințit ori atunci, ori acum (n.r. în legătură cu numărul de membri cu drept de vot). E greu de spus. Nu știu procedura prin care îi stabilesc pe membrii cu drept de vot. Oamenii au fost dezamăgiți de USR și probabil nu s-au mai considerat utili în a-l susține pe domnul Drulă. Oricum numărul de membri este umflat la toate partidele, activiștii sunt mai puțini, nu aveau ei foarte mulți. Numărul de oameni care votează contează mai puțin, depinde și de regulile pe care le-au stabilit la vot”, a declarat Alfred Bulai, despre numărul de membri pe care l-a declarat USR.

Alfred Bulai a explicat că USR are șansa să se stabilizeze după alegerile interne și să facă anumite schimbări care să-l ajute în următorii ani.

Nu putem spune că iese mai puternic (n.r. USR), dar nici mai slăbit. Există șanse să se stabilizeze, pentru că e o conducere nouă, legitimă, care poate da o anumită direcție partidului, care era destul de împrăștiat până acum, adică erau multe direcții. Există premise.

Deocamdată este totul în umbră, s-ar putea să plece și unii din partid. Cred că a început (n.r. curățenia internă), dar pe de altă parte, e chiar utilă pentru domnul Drulă, pentru că scapă de niște oameni care i-ar fi fost ostili”, a explicat analistul politic, pentru PS News.

De asemenea, USR va trebui să ia două decizii importante în acest an: să decidă dacă vrea o luptă cu Klaus Iohannis și cine va fi candidatul al alegerile prezidențiale, consideră Alfred Bulai.

USR nu e decis dacă luptă la baionetă împotriva lui Iohannis, rămâne în continuare împotriva PSD-ului, ar trebui să fie împotriva PNL-ului în egală măsură, ar trebui să fie împotriva celor de la guvernare. Ei dacă atacă PSD în continuare, va trebui să-l atace și pe Iohannis, iar mulți USR-iști sunt fani Klaus Iohannis. E foarte delicată situația lor, de mai mult timp. Această dezorientare a USR-ului s-ar putea încheia”.

USR-iștii vor trebui să se gândească până la sfârșitul acestui an și să ne propună un candidat pentru alegerile prezidențiale”, a conchis Alfred Bulai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *