Skip to content
Puterea Știrilor Video

Cum a pierdut USR aproape două treimi din electorat și unde au „dispărut” votanții lui Drulă&Co: „Mulți s-au dus unde au văzut un mesaj mai agresiv”

Inquam Photos / Octav Ganea

USR își continuă prăbușirea în sondaje, ultima cercetare sociologică situând partidul lui Cătălin Drulă pe locul 4, cu doar 8% din intenția de vot, o scădere dramatică față de cel mai bun rezultat al formațiunii, peste 22% la europarlamentarele din 2019. Invitat la „Puterea Știrilor”, directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac, a explicat unde au „dispărut” alegătorii USR. Astfel, potrivit politologului, unii „au îngroșat rândurile nehotărâților”, iar alții au plecat la AUR.

„USR e acum într-o zonă de 10% din intenția de vot, plus minus mici variații. În acest moment, USR pare consolidat în această zonă, rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile.

O parte din electoratul USR, sigur, a îngroșat rândurile nehotărâților, o parte s-a dus chiar la AUR, mai ales în zona electoratului ceva mai tânăr. AUR are un mesaj și antisistem, și anticorupție, o parte din votanții USR, acei 18%-20%, nu erau toți cu doctorate, toți cu lucrări de licență și toți universitari, nu! Și electoratul USR era divers și cu niveluri diferite de educație, iar o parte s-a dus în zona unde a văzut un mesaj mai contondent, mai agresiv, mai ales pe aceste zone de care vorbeam”, a spus Remus Ștefureac la „Puterea Știrilor”.

Directorul INSCOP a precizat că ruperea facțiunii Cioloș din USR și formarea noului partid REPER nu a contat foarte mult în scăderea în sondaje a formațiunii lui Drulă.

„În acest moment, (Dacian Cioloș – n.r.) nici nu este vizibil, nu pare a exista în spațiul public, apare destul de rar. Și atunci neavând vizibilitate, nu are cum să fi cunoscut nici în opinia publică să fi cunoscut și atunci nici în sondajele de opinie nu vei performa pentru că nu exiști în piața publică”, a spus Ștefureac.

Scădere dramatică pentru USR în sondaje

Un sondaj realizat în perioada 10-20 ianuarie 2023 indică o scădere dură pentru Uniunea Salvați România (USR), partidul având doar 3 procente peste minimul necesar (5%) intrării în Parlamentul României. La polul opus se află, însă, Partidul Social Democrat (PSD) cu 36%, urmat de PNL (22%) și AUR (14%)

În ceea ce priveşte prezenţa la vot, aceasta ar fi de 40%.  Astfel, la întrebarea: „Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, dumneavoastră cu ce partid aţi vota?”, românii au răspuns, după cum urmează:

– PSD – 36%

– PNL – 22%

– AUR – 14%

– USR – 8%

–  UDMR – 5%

–  PMP – 4%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *