Skip to content
Politică

Cum a preluat Klaus Iohannis controlul PNL și al Guvernului. A devenit România o republică prezidențială?  

Inquam Photos / George Călin

Președintele Klaus Iohannis a demonstrat un leadership foarte slab la alegerile locale și parlamentare, iar rezultatul cu mult sub așteptări i se datorează într-o măsură semnificativă. Când în România existau 10.000 de cazuri și întreaga societate îi cerea să amâne alegerile parlamentare, președintele se instala la pupitrul său de la Cotroceni și țipa la PSD. PNL a sperat că doar Iohannis va deconta pentru numeroasele greșeli ale Guvernului și ale președintelui, însă pe 6 decembrie au aflat că dacă vor să mai guverneze în următorii ani atunci trebuie să aibă un mandat impecabil.

Totuși, Klaus Iohannis l-a îndepărtat pe Ludovic Orban de la conducerea Guvernului și l-a trimis pe banca de rezerve. Ludovic Orban are doar promisiunea timidă a funcției de președinte al Camerei Deputaților, dar pentru același fotoliu se bat și USRPLUS dacă nu vor primi un minister important. Nici UDMR nu ar spune „nu” unui astfel de rol.

Ludovic Orban a sperat că va rămâne premier atât timp cât va avea o majoritate parlamentară, însă Klaus Iohannis i-a stricat planurile și l-a împins să-și dea demisia. S-a vorbit despre o decizie personală, însă decizia a venit doar după întâlnirea Iohannis-Orban. Dacă președintele PNL avea această intenție, își putea anunța demisia chiar luni dimineața. Inclusiv apropiații săi au fost luați prin surprindere și mulți au dispărut din Guvern.

Klaus Iohannis și-a instalat imediat protejatul la conducerea Guvernului și potrivit informațiilor apărute în presă, Nicolae Ciucă ar putea rămâne premier cu mandat complet, nu doar interimar. Doar că Nicolae Ciucă este în PNL din luna octombrie și nu are niciun merit pentru rezultatul obținut de partid. După foarte mulți ani, PNL are oportunitatea de a da premierul țării, iar Klaus Iohannis vrea să le fure această realizare și să trimită un militar.

Nicolae Ciucă nu este agreat de PNL și nici modul său nu este potrivit pentru o astfel de funcție. La Ministerul Apărării s-a comportat ca un lider suprem, nu s-a remarcat prin dialog cu societatea civilă și nu a fost nici dispus să dea explicații. Apoi spectacolul inutil și grotesc cu blindatele pe străzi împotriva COVID-19 sau implicarea Armatei în spitale sunt motive pentru care nu ar trebui să ajungă la conducerea Guvernului. Ce va face în criza economică? Va scoate blindatele pe străzi?

Nicolae Ciucă e obișnuit să dea ordine, însă România are nevoie de consens politic și negociere parlamentară pentru a realiza cele mai importante proiecte. Dacă Iohannis vrea să continue războiul cu PSD, atunci Ciucă poate fi omul potrivit pentru așa, însă PNL va deconta din ce în ce  mai mult și ar risca să fie depășit de USRPLUS. Ciucă nu are experiență politică și nu știe cum funcționează un sistem politic și care sunt toate portițele legislative sau constituționale.

Klaus Iohannis și-a construit imaginea de lider care conduce ambele palate, și Cotroceniul, și Victoria, ceea ce este complet greșit. Ar fi valabil doar dacă România ar fi republică prezidențială. În schimb, Klaus Iohannis trebuie să numească un premier agreat de majoritatea parlamentară ce se va forma în urma negocierilor. Constituția României oferă Parlamentului rolul său esențial de organ suprem. Nu președintele îi spune Parlamentului pe cine să voteze, ci Parlamentul trebuie să-i spună președintelui pe cine vrea să voteze. În momentul de față, când Klaus Iohannis transmite că numește pe cine vrea, iar o mulțime de politologi îl sprijină în acest sens, Președintele României este deasupra Parlamentului.

Demisia lui Ludovic Orban și supoziția că președintele numește pe cine vrea au transformat PNL într-un partid captiv. E o situație în care PNL trebuie să stea la mâna lui Klaus Iohannis ori să se lupte cu președintele, pe modelul PDL din urmă cu câțiva ani, când Traian Băsescu voia să țină frâiele partidului, dar până la urmă partidul l-a părăsit.

 

 

 

 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *