Skip to content
Opinii & Analize

Cum a ratat Iohannis șansa de a elimina taxa pe cetățenia română

Am ras cand am aflat ca presedintele nu promulga noul Cod Fiscal. Eram sigur ca e doar o procedura de imagine, sa nu cumva se para ca Ponta a facut, singur, ceva bun. Ce s-a intamplat dupa aceea mi-a confirmat suspiciunea: Codul Fiscal a fost promulgat exact asa cum a ajuns la presedintie. Adica, inclusiv cu prostiile din el.

N-o sa scriu despre prevederile care vizeaza mediul de afaceri. Am fost socat sa vad tacerea complice a marilor organizatii patronale, care de anul viitor o sa planga in pumni, chiar daca se reduce TVA-ul. Ma leg doar de ceva ce vizeaza persoanele fizice. Mai exact: articolele 180-182.

Acolo scrie ceva de genul: persoanele fara venituri, cu domiciliu si rezidenta fiscala in Romania, vor fi obligate la plata unei sume egale cu contributia de sanatate aferenta salariului minim pe economie, respective 67 de lei/luna, adica vreo 14 euro. Prevederile se aplica atat romanilor aflati in strainatate care nu au un contract de munca legal, cat si celor care muncesc legal dar nu si-au declarat la ANAF noua rezidenta fiscala.

Repet: oameni fara nici un fel de venituri vor fi obligati sa plateasca 14 euro pe luna doar pentru ca sunt cetateni romani de peste 18 ani. Nu conteaza ca unii nu mai folosesc de ani de zile infrastructura publica a statului roman. Ca nu primesc nici o lingura de mancare de la stat. Ca n-au alta vina decat sa fac un ban la negru, muncind te miri unde. Toti vor fi taxati. Fisa lor fiscala de la ANAF va incepe sa inregistreze datorii, din ianuarie 2016 incolo si cand vor dori sa incheie cel mai banal act, se vor trezi ca au de dat.

In Romania nu mai sunt multi astfel de romani. In nemarginita sa intelepciune, statul ofera venitul minim garantat, de 125 de lei per persoana, atata timp cat persoana nu se angajeaza nicaieri. Este una din cele mai proaste masuri de asistenta sociala, care a incurajat somajul. Esti un betiv cu doi copii? Primesti vreo 400 de lei ca venit minim garantat, inca vreo 350 de lei ajutor social de la primarie Cu tot cu alocatiile copiilor o incropesti de 1.000 de lei lunar, stand acasa si chinuindu-ti copiii cu munci fizice prin sat.

In strainatate viata e ceva mai grea. Daca nu muncesti, nu mananci si dormi sub poduri. Nu e vina acelor romani ca n-au un contract de munca legal. N-a vrut patronul sa le faca, iar ei trebuie sa manance. Sunt acolo pentru supravietuire, nu pentru distractie. De ce i-ai taxa? Cum sa ceri ceva oficial cuiva care nu castiga nimic oficial? De ce asupreste Romania cateva milioane de romani cu gandul la o mie de interlopi care nu-si pot justifica BMW-urile?

Curios e ca betivul care ia 1.000 de lei lunar de la statul roman nu are de dat nimic inapoi, iar cel care nu ia nimic, are de dat. Ca betivul satului va ramane betivul satului, pe cand zilierul roman din Spania se poate trezi cu contul din care trimite bani familiei blocat de ANAF. Nu stiu cum ar numi chestia asta un consultant fiscal si sunt curios la culme sa vad ce-ar spune Ponta, Gorghiu sau Oprea despre ea. Sunt sigur ca o sa mor cu curiozitatea nesatisfacuta. Pe liderii nostri politici nu-i intereseaza nedreptatile sistemice pe care le promoveaza in fiecare an. Le mai descopera prin presa, cand raul a fost deja facut…

N-am avut niciodata asteptari prea mari de la Victor Ponta, un nepriceput magistral in economie si un ranchiunos notoriu. Nu-i exclus ca masurile astea sa fie o razbunare la adresa diasporei care i-a suflat presedintia. Dar nu pot sa nu-l salut nervos pe presedintele Iohannis. A avut sansa, cand a retinut Codul Fiscal pentru reevaluare, sa scoata din el prostiile alea de articole care nu sunt altceva decat o taxa pe cetatenia romana. N-a facut-o, insa, girand cu semnatura lui ceva ce va fi cel mai mare atac la buzunarele romanilor din diaspora. Adica fix acei romani care l-au facut presedinte.

N-a vazut-o? Stie de ea, dar nu-l intereseaza? O sa vedem.

Pe Bogdan Stoica il puteti citi si pe www.bogdanstoica.ro

7 comentarii la “Cum a ratat Iohannis șansa de a elimina taxa pe cetățenia română

  1. Cretini de la un cap la altul. Chiar nimeni nu a sesizat timpenia asta:nici in parlament, nici ONG, nici societatea civila ,nici diaspora. Sintem condusi de handicapati mental.Acceptam ca oile la taiere orice aberatie nascuta din creierii,daca au creieri, acesti monstri interesati numai de buzunarele lor.Adormitul natiunii,avocatul poporului, ce face. Nu are timp pentru ca sta sa-si numere salariul ca si alti ,,demnitari,,.Diaspora aia desteapta ce face? Si-a incasat primele de participare la vot si acum doarme .Galal natiune, halal popor.

  2. Asta e text de manipulat poporul naiv. Presedintele nu poate face legi, nici nu le poate schimba, nici nu le poate opri din a fi promulgate. A se citi aici: http://www.presidency.ro/?_RID=htm&id=7 . Ce a tinut de el a facut: a retrimis legea in parlament.
    Pacat ca exista asemenea persoane care induc in eroare poporul. Ma intreb daca o faci intentionat (castigi ceva de pe asta) sau ai un hobby in a scrie chestii despre care nu ai nici cea mai mica idee si pare-se nici dorinta de a te informa inainte sa spui tampenii.

  3. Taxa pt diaspora nu e o minciuna. Trebuie sa iti declari rezidenta fiscala pt a nu fi dublu impozitat. Asta e capcana. Muncesti legal in Canada, platesti acolo taxe, esti cetean canadian, esti ok. Daca insa nu ti-ai declarat la anaf rezidenta fiscala in tara respectiva, esti bun de plata si in Romania. Declararea rexidentei fiscale in Ro, este o procedura clasica, romaneasca, de stat pe la cozi si ghisee in Ro. Culmea e ca o astfel de hotie a fost nasita de un premier trimis in judecata pt 17 capete de acuzare de fals, complicitate la evaziune si spalare de bani. Stie hotul cum sa fure…

  4. Taxa pt diaspora nu e o minciuna. Trebuie sa iti declari rezidenta fiscala pt a nu fi dublu impozitat. Asta e capcana. Muncesti legal in Canada, platesti acolo taxe, esti cetean canadian, esti ok. Daca insa nu ti-ai declarat la anaf rezidenta fiscala in tara respectiva, esti bun de plata si in Romania. Declararea rexidentei fiscale in Ro, este o procedura clasica, romaneasca, de stat pe la cozi si ghisee in Ro. Culmea e ca o astfel de hotie a fost nasita de un premier trimis in judecata pt 17 capete de acuzare de faks, complicitate la evaziune si spalare de bani. Stie hotul cum sa fure…

  5. Superba logica. Nu e OK ca statul sa impuna obligatia generala de a plati (minime) taxe, dar e OK sa platim noi astia de nu muncim „la negru” (pentru ca in lumea autorului munca „la negru” e OK, nu e o culpa), ca sa mearga la scoala copiii de capsunari abandonati in tara, respectiv, la doctor parintii capsunari vara de vara. Nu inteleg, ori suntem de dreapta, ori nu mai suntem?

  6. votand in continuare Crima Organizata USL, sa nu va mirati daca haitele de infractori din parlament vor scoate o lege prin care va reglementa cat sa mancati, daca aveti dreptul la sanatate, la viata sau daca nu veti fi expulzati. Ori vi se vor restrange drepturile de a va reintoarce in Tara, asa cum am patit eu, in 1990. PSD, partidul Crimei Organizate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *