Cum a risipit Bolojan 6,2 milioane de lei: companii aeriene plătite din bugetul local

Sursa foto: Inquam Photos / Malina Norocea

Ilie Bolojan se consideră un expert în reducerea cheltuielilor statului, dar în perioada în care a fost la Oradea a aruncat banii cetățenilor pe companii aeriene. Ilie Bolojan a oferit banii cetățenilor unor companii aeriene, doar pentru a-și construi imaginea că a dezvoltat județul, deși salariul mediu din Bihor era sub media națională, iar numărul pasagerilor nu înregistra creșteri spectaculoase. O afacere din care au câștigat doar companiile private.

Air Oradea, pierderi de 6,2 milioane lei

În 2021, după ce Bolojan a devenit președintele Consiliului Județean Bihor, a decis să înființeze compania SC AIR ORADEA SRL, deținută împreună cu Primăria Oradea. Această companie este înregistrată pentru transportul aerian de pasageri, dar nu are bani să cumpere avioane și nici să le închirieze.

Și Bolojan a venit cu ideea să încheie contracte cu alte companii private care să-și mute zborurile pe Aeroportul din Oradea. Mai exact, Consiliul Județean a plătit aceste companii private doar pentru a avea zboruri la Oradea.

Abia în 2024 a fost semnat primul contract între Air Oradea și compania privată HiSky, deținută de Iulian Scorpan, implicat în dosarul de corupție „Air Moldova”. HiSky e o companie foarte mică, având o flotă de doar 8 aeronave. Tot anul trecut, Air Oradea a mai avut contract și cu  LOT Polish Airlines, o companie aeriană din Polonia. Bolojan considera că mulți orădeni ar fi interesați să viziteze Polonia sau din Polonia ar putea lua avionul spre alte destinații, deși asta ar crește prețul biletului.

În 2024, primul an în care Air Oradea a avut activitate, compania a înregistrat pierderi de 6,2 milioane de lei, dintr-o cifră de afaceri de 8,7 milioane de lei. Mai exact, Ilie Bolojan a finanțat o companie destinată să piardă bani. Surprinzător e că Air Oradea nu a declarat niciun angajat, potrivit datelor online. În doar un an, compania lui Bolojan a reușit să facă și datorii de 5,3 milioane de lei. Astfel, pierderile totale se ridică la 11,5 milioane de lei.

Consiliul Județean plătește companiile private

Consiliul Județean Bihor recunoaște public că aceste zboruri vor fi achitate din banii cetățenilor în cazul în care cursele nu vor fi profitabile pentru companiile private.

„În cazul în care operarea curselor nu va fi profitabilă, Consiliul Județean Bihor va compensa cheltuielile cu serviciile aeriene și cheltuielile aferente operațiunilor pe aeroporturile din Oradea (OMR) și Varșovia (WAW)”, spune CJ Bihor, într-un comunicat de presă.

Ținând cont de pierderile înregistrate de Air Oradea putem deduce că acele curse nu au fost deloc profitabile, iar compania înființată de Bolojan a plătit 6,2 milioane de lei pentru niște avioane goale.

Contractul dintre Air Oradea și LOT prevede subvenții totale de 9,87 de milioane de euro pe 4 ani. Contractul cu HiSky are o subvenție de 750.000 de euro. În 2025, Air Oradea a semnat un contract și cu cei de la Lufthansa, care vor efectua zboruri tot pe bază de subvenții. Pentru că modelul economic al lui Bolojan prevede că o companie a statului poate să aibă pierderi pentru a finanța companiile private.

Dar cu cât companiile reduc prețul biletelor pentru a atrage pasageri, cu atât Air Oradea va plăti mai mult subvențiile. Iar banii pentru Air Oradea vin de la Consiliul Județean Bihor și de la Primăria Oradea, adică tot de la cetățeni.

Numărul pasagerilor: doar 160 de mii la Oradea

Ilie Bolojan voia să transforme Oradea într-un hub aerian, deși cetățenii nu au bani de zboruri. Salariul mediu net în Bihor era 4.435 de lei la început de 2025, cu 833 de lei mai mic decât media națională. Cu astfel de salarii nu ne putem aștepta ca cetățenii din Bihor să fugă la aeroport pentru zborurile pregătite de Bolojan.

Aeroportul din Oradea are un număr foarte mic de pasageri. În 2023, înainte să aducă Bolojan companiile private, Aeroportul a avut doar 152.604 pasageri, în scădere cu 27% față de 2022. În 2024, după ce Bolojan a adus companiile private plătite cu banii statului, Aeroportul din Oradea a înregistrat doar 169.166 de pasageri, cu 10% mai mult decât în 2023. Adică s-au pierdut milioane de lei din bugetul local doar pentru 16 mii de noi pasageri.

De pe site-ul Aeroportului din Oradea aflăm că nu are programate nici măcar 10 zboruri pe zi. Oradea nu are potențialul să devină un important aeroport cum își imagina Bolojan, iar experimentul Air Oradea îi costă pe orădeni milioane de lei în fiecare an, în timp ce noul premier vorbește despre eliminarea risipei din bani publici și reformarea companiilor statului.

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: