Cum a scăpat Clotilde Armand, după patru ani, de dosarul ”fraudă la alegerile locale”

Clotilde Armand
Sursa foto: INQUAM PHOTOS/OCTAV GANEA

Lovitură de teatru în dosarul privind posibila fraudă de la alegerile locale din Sectorul 1, din anul 2020, când la anchetatori au ajuns imagini cu saci plini de buletine de vot manipulați în noaptea de după închiderea urnelor. Clotilde Armand – care își dorește, acum, un nou mandat la Primăria Sectorului 1 – pare a răsufla ușurată după patru ani în care ancheta a bătut pasul pe loc. 

Cu trei săptămâni înainte de alegerile locale, în 15 mai 2024, Parchetul Curții de Apel București a clasat dosarul în care a fost anchetată o posibilă fraudă la alegerile locale din anul 2020, în Sectorul 1 al Capitalei.

„Camarila responsabilă de măsluirea buletinelor de vot din sacii manipulați în noaptea alegerilor” nu este trasă la răspundere nici după patru ani, au spus surse Gândul.

Patru ani de zile, procurorii nu au făcut nimic pentru a trage la răspundere camarila responsabilă de măsluirea buletinelor de vot din sacii manipulați în noaptea alegerilor, în urma cărora câștigătoare a ieșit Clotilde Armand”, au precizat sursele citate. Gândul.

Surse judiciare au confirmat clasarea acestui dosar, care o avea în prim plan pe Clotilde Armand, dar au precizat că, „pentru unele fapte”, s-a decis disjungerea.

„S-a decis clasarea, dar și disjungerea pe unele fapte și trimiterea lor la Parchetul Judecătoriei Sector 1 și la Parchetul Militar”, au spus sursele judiciare, în exclusivitate pentru Gândul.

„Demisia, Armand! Și apoi pe mâna procurorilor!”

Pe filmările surprinse de camerele de supraveghere, în seara zilei de 29 septembrie 2020, a apărut chiar Clotilde Armand, alături de membri ai USR, în sala Biroului Electoral de Sector 1 în care se aflau sacii cu voturi.

  • Sala, în mod normal, trebuia să fie sigilată.
  • Alegerile locale din 2020 au avut loc duminică 27 septembrie, într-un singur tur.

Clotilde Armand a negat vehement că ea ar fi fost în imaginile respective, vorbind despre fake-news și spunând că nu a intrat niciodată în respectiva cameră în care se aflau sacii cu voturi.

„Demisia, Armand! Și apoi pe mâna procurorilor! Poate acum înțelege toată lumea de ce Iohannis vrea cu orice preț desființarea SIIJ!!! Ce face SIIJ acum este să renumere voturile furate deja de Clotilde Armand?! Asta nu mai e o problemă a Sectorului 1, ci a democrației romanești! Încă mai cred în puterea instituțiilor statului. Acum, cetățenii trebuie să vadă că statul nu e slab. Le cer autorităților să intervină și să deschidă de urgență o anchetă penală!”, spunea președintele PSD, Marcel Ciolacu, după vizionarea imaginilor făcute atunci publice de România TV.

Dosarul privind posibile fraude la alegerile locale din Sectorul 1 a bătut pasul pe loc, chiar și după ce a ajuns de la desființata Secție de Investigare a Infracțiunilor din Justiție la Parchetul Curții de Apel București.

Nicio persoană nu a fost pusă sub acuzare, ancheta a rămas tot în faza in rem, de cercetare a acuzațiilor potrivit cărora în sala în care erau sacii cu buletinele de vot de la alegerile locale din 2020 – care trebuia să fie sigilată – ar fi intrat mai multe persoane și ar fi retras sau distrus documente privind scrutinul.

  • Președintele Biroului Electoral al Sectorului 1 la alegerile locale din septembrie 2020, procurorul Nicolae Sprîncu, care nu a fost audiat cât timp dosarul s-a aflat la SIIJ, la anchetatorul Sorin Iasinovschi, ar fi urmat să dea declarații la Parchetul Curții de Apel București, după preluarea cauzei.
  • Dar ancheta a rămas tot în faza in rem, la aproape doi ani de la deschiderea dosarului, potrivit informațiilor transmise de Parchetul Curții de Apel București, la solicitarea Gândul.

“După verificările efectuate a rezultat că, în urma intrării în vigoare a dispozițiilor din Legea nr. 49/2022 (de desființare a SIIJ – n.red.), pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București s-a înregistrat dosarul penal nr. 912/P/2022, în care se fac cercetări sub aspectul infracțiunilor de falsificarea documentelor și evidențelor electorale, abuz în serviciu, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals, cu referire la sesizarea privind pătrunderea unor persoane în data de 01.10.2020 în secția de votare din Sectorul 1 și sustragerea unui sac cu documente privind alegerile electorale”, arăta Parchetul Curții de Apel București, într-un răspuns transmis în august 2022, la solicitarea Gândul.

Parchetul Curții de Apel București a mai avut deschis un dosar, legat tot de posibilele fapte penale sesizate după alegerile locale din Sectorul 1.

Ancheta, despre care a scris în exclusivitate Gândul, i-a vizat pe cei care ar fi „scurs” către presă imaginile surprinse de camerele de supraveghere din sala în care erau sacii cu buletinele de vot și cu procesele verbale de la finalul scrutinului.

”În urma intrării în vigoare a dispozițiilor din Legea nr. 49/2022, pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București s-a înregistrat dosarul penal nr. 601/P/2022, în care se fac cercetări sub aspectul infracțiunii de neglijență în serviciu, cu referire la sesizarea privind sustragerea unor imagini de pe camerele de supraveghere din incinta biroului electoral”, preciza Parchetul Curții de Apel București, în răspunsul transmis la solicitarea Gândul.

În camera de la Biroul Electoral al Sectorului 1, de la alegerile locale din 2020, în care erau sacii cu buletinele de voturi, au mai intrat atunci Andrei Nicolaescu și Diana Buzoianu, candidați USR PLUS la Consiliul Local Sector 1, precum și Mircea Matei, reprezentant USR în Biroul de Circumscripție Electorală 1.

Pe fundal apare și Clotilde Armand, actualul primar al Sectorului 1, aceasta negând însă că ar fi fost prezentă în acea sală și susținând apoi că imaginile sunt de la procesul de numărare a voturilor, cu persoane care erau observatori și asistau la numărare.

În sala cu voturi nu se putea intra însă fără acordul procurorului Nicolae Sprîncu. Președintele Biroului Electoral al Sectorului 1 la alegerile locale din septembrie 2020 era printre martorii pe care procurorii urmau să îi audieze în dosar.

La dosar a existat și declarația vicepreședintelui Biroului Electoral al Sectorului 1, judecătoarea Olimpia Crețeanu. Aceasta a dezvăluit modul în care s-a realizat predarea sacilor cu voturi și cu liste permanente sau suplimentare. Mai mult, aceasta a declarat că sacii au fost aruncați de-a valma și ștampilele au fost găsite, ilegal, în saci.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: