Skip to content
Politică

Cum a scăpat Tobă de acuzația de plagiat: „Nu știe să scrie la calculator”

mediafax.ro

Comisia CNATDCU (din care fac parte: Claudiu Tupulan, decan al Academiei de Poliție, Veronica Mihalache și Cristian Niță de la Academia Naționala de Informații) au stabilit în această săptămână că teza de doctorat a Ministrului demisionar de Interne nu este un plagiat, prin urmare acesta ar trebui să-și păstreze titlul de doctor.

Verdictul lor, însă, se bazează pe argumente ridicole. De exemplu, Tobă nu poate fi acuzat că a copiat de pe Internet deoarece ”Internetul nu poate fi considerat o persoană în accepțiunea legii”.

Amintim că una dintre cele mai grosolane erori ale acestei teze de doctorat, remarcată de jurnalista de investigație Emilia Șercan, este cea privind autorii Joseph Stiglitz și Barry Buzan. Ei au fost incluși în Bibligrafie la litera A pentru că au fost botezați de autor Apud Joseph Stioglitz, respectiv Apud Barry Buzan. De fapt, ”apud” este o particulă care, în regulile academice de citare, înseamnă ”după” sau ”după cum apare la”.

Pentru această gafă majoră membrii comisiei au găsit o scuză: Petre Tobă nu știe să folosească un calculator!

„Comisia de lucru a remarcat faptul că persoanele care au formulat sesizarea au manifestat malițiozitate, încercând să inducă ideea că domnul Petre Toba nu ar cunoaște sensul cuvântului ‘Apud’. În realitate însă, la redactarea unei teze de doctorat de peste 400 de pagini, pot apărea o serie de inadvertențe dactilografice insignifiante, cum este și cazul de față, generate în principal de volumul mare de informație și de faptul că autorul nu este specializat în tehnica scrierii la computer, așa cum rezultă din CV-ul personal postat pe Internet”, se arată în raportul Comisiei, citat de ziare.com.

Și pentru faptul că Petre Tobă e a copiat din referate de pe Internet membrii Comsiei CNATDCU au găsit o explicație: Internetul este un fond documentar incomensurabil, care stă al dispoziția tuturor utilizatorilor.

”Internetul nu poate fi cosniderat o persoană în accepțiunea legii. (…) Ori (sic!), în situația de față,neavând persoan prevăzută de lege căreia să-i fie atribuit referatul rezultă, pe cale de consecință, că nu poate fi vorba despre plagiat, întrucât nu sunt întrunite copndițiile legale”, mai susțin membrii Comisiei.

Cât despre paginile scrise de Tobă care seamănă izbitor cu unele din teza de doctorat a lui Ionel Tucumuruz, Comisia susține că aceștia doi „au parcurs programul studiilor universitare de doctorat în aceeasi perioada și sub îndrumarea aceluiași conducător de doctorat”. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *