Skip to content
Politică

Cum a votat ambasadorul României la UE în cazul Kovesi? Surse diplomatice: raportul a ajuns la Dăncilă. Ce ascunde premierul

Inquam Photos / Octav Ganea

Cum a votat ambasadorul României la UE, Luminița Odobescu, în cazul Kovesi rămâne încă un mister. Dacă a votat ”pro”, după cum a sfătuit-o chiar președintele României, Klaus Iohannis, sau a respectat indicațiile premierului Viorica Dăncilă, vom putea afla doar dacă șefa Executivului va dori să  facă public raportul.

Surse diplomatice au dezvăluit pentru PSnews.ro că ambasadorul Luminița Odobescu a transmis MAE raportul complet cu privire la votul din Consiliul COREPER și modul în care s-a desfășurat ședința. Drept urmare, raportul a ajuns la Palatul Victoria, iar Viorica Dăncilă a fost informată de votul pe care ambasadorul României la UE, Luminița Odobescu, l-a dat în cazul Kovesi.

„S-a respectat un mandat. Sunt proceduri care se fac de fiecare dată. Se acționează în baza unor instrucțiuni în urma cărora se transmit acasă rezultatul votului, tot procesul, toate informațiile aferente. Acestea sunt etape care se parcurg indiferent de situație. E un caz în care s-a aplicat procedura Ministrului de Externe așa cum se aplică de fiecare dată. Raportul a fost trimis către MAE, așa cum se procedează de fiecare dată”, au declarat surse diplomatice pentru PSnews.ro

Surse: Luminiţa Odobescu a votat „pro” Kovesi. Dăncilă nu va face public votul

Conform procedurii, Luminiţa Odobescu ar fi trebuit să primească mandat scris din partea Ministerului de Externe, însă Ramona Mănescu a discutat doar telefonic cu ambasadorul României la UE. Surse politice au dezvăluit pentru PSnews.ro că Odobescu a explicat votul ”pro Kovesi” prin faptul că nu ar fi primit un mandat clar, scris, de la Ministerului de Externe.

La începutul săptămânii trecute, Ramona Mănescu a încercat să o convingă pe Ana Birchall să trimită un mandat la Bruxelles, pe motiv că Parchetul European ţine de  Justiţie. Birchall, aflată în conflict cu premierul Viorica Dăncilă, a refuzat să se amestece.

În final, premierul Viorica Dăncilă i-a transmis public, dar şi direct Luminiţei Odobescu că Guvernul nu e de partea Laurei Codruţa Kovesi.

„Am spus și repet acest lucru. Nu susținem un mandat pentru Laura Codruța Kovesi. Nu susținem acest mandat pentru că mi se pare o abordare firească, atunci când există suspiciuni asupra unui om, indiferent de funcția pe care o ocupă, trebuie să lămurească aceste lucruri și pe urmă să ocupe această funcție. Îmi mențin poziția pe care am avut-o. Am văzut că o anumită persoană a venit în spațiul public cu această informație care nu îi face cinste”, a declarat Dăncilă.

De cealaltă parte, președintele Klaus Iohannis a declarat vineri ca i-a spus ambasadoarei Romaniei la UE, Luminita Odobescu, că o susține pe Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european, înainte de votul de joi din COREPER.

„În chestiunea procurorului șef european pot confirma că am comunicat doamnei ambasador Odobescu opinia mea despre candidatura doamnei Kovesi. I-am comunicat că eu, președintele României, sunt pentru doamna Kovesi la funcția de procuror-șef european”, a declarat Klaus Iohannis.

5 state au votat împotriva lui Kovesi

22 de state UE, din 27, au fost de acord cu instituţia Parchetului European, care va investiga mari cazuri de coruţie. Ungaria, Polonia, Irlanda, Danemarca şi Suedia au respins proiectul.

Din cele 22 de state UE, 17 au votat pentru Laura Codruţa Kovesi, în timp ce cinci s-au opus. Surse de la Bruxelles au precizat că statele care ar fi votat împotrivă sunt: Spania, Portugalia şi Slovacia, toate trei conduse de guverne socialiste, aflate în relaţii strânse cu premierul Viorica Dăncilă, Italia (guvern format din socialişti şi populişti) şi Cehia, unde la putere este tot un guvern populist, condus de Andrej Babis, contestat în stradă de mii de persoane, care i-au cerut demisia după ce a fost acuzat de fraudă cu fonduri europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *